Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warszatat ze starego budynku

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam do dyspozycji stary budynek gospodarczy (jedno spore pomieszczenie) i chciałbym przerobić go na warsztat dla siebie. Budynek dawno nieużywany, nie ocieplony, sam tynk i odpadająca farba. Co można dać na ściany żeby to jakoś wyglądało i nie niszczyło się. Raczej z pomieszczenia będę korzystał sporadycznie, raz w tygodniu lub mniej więc dobrze by było zrobić to tanim kosztem. Może OSB ?

Proszę o poradę na pewno macie większe doświadczenie ode mnie i coś mi poradzicie.

Dziękuję i pozdrawiam.

Zeskrobać wszystkie luźne fragmenty starych powłok malarskich, całość przeszlifować , ubytki wyrównać i odpylić. Zagruntować np gruntem kwarcowym.

Całość pomalować farbą emulsyjną w kolorze off white ściany i sufit a do wysokości 1,5 m pomalować lakierem lamperyjnym satynowym np DEKORAL-a .

W nieogrzewanych i nieocieplonych ścianach nic innego na zbyt długo się nie nadaje. z

Zawsze można umieścić jakąś "kozę" na drewno i nawet zimą zrobi się przyjemnie - a nie stworzysz sobie większego niż chcesz zagrożenia pożarowego.

Pamiętaj, że atmosferę takich warsztatów tworzy oświetlenie - ma być jasno i widno!!! to podstawa dobrego warsztatu.

Pozdrawiam

• Like 1

Tylko czym najlepiej przeszlifować całość nie posiadam żadnego specjalistycznego sprzętu do szlifowania ?

Myślałem o wstawieniu "kozy" bo dobrze wiem jak jest miło pracować w ciepłym jednak ogrzanie wnętrza raz na jakiś czas pewnie cudów nie zdziała.

A co do oświetlenia to dobra uwaga będzie trzeba przeprowadzić nową elektrykę także i o porządne oświetlenie się zadba.

Szanowny Panie,

Jeżeli pomieszczenie nie jest ogrzewane, to montaż okładzin (takich jak np. płyty OSB) nie jest dobrym rozwiązaniem. Po usunięciu luźno związanych powłok malarskich i dokładnym oczyszczeniu podłoża, do jego zagruntowania może Pan wykorzystać np. grunt polimerowy Śnieżka Acryl-Putz® GU40. Ubytki może Pan uzupełnić gładzią wapienną Śnieżka Acryl-Putz® RV13 Renova. Do malowania rekomenduję Śnieżkę Extra Fasadowa.