Trencher 24.05.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Witam, proszę o następującą poradę: Mam kuchnię( aneks w salonie), w mieszkaniu w bloku wielorodzinnym. Wentylacja w mieszkaniu jest mechaniczna wywiewna - w łazience, WC i kuchni wentylatory wyciągowe dwubiegowe o wydajności 35/60 m3/h. Nawiew powietrza zewnętrznego do mieszkania poprzez nawiewniki ciśnieniowe w oknach.Kuchnia bez okna - okno znajduje się w salonie na przeciwległej ścianie. Chciałem podłączyć się z okapem kuchennym do wyciągu (osobny dedykowany do okapu). Kubatura Pokoju z aneksem kuchennym wynosi 67,9 m3.Wymagana minimalna (6-krotna wymiana w ciągu h) wydajność okapu to 6x67,9 = 407 m3/h. Jednak wg instrukcji użytkowania wentylacji w mieszkaniu, którą przekazał deweloper, maksymalna dopuszczalna wydajność okapu to 250 m3/h. Co teraz zrobić? 1. Kupić okap o maksymalnej wydajności np. 230 m3/h na I biegu i 450 m3/h na maksymalnym biegu i tego maks używać tylko w sytuacjach awaryjnych (+otwieranie wielu okien) lub w trybie maks przełączyć na funkcję pochłaniacza. 2. Kupić okap o wydajności 120 m3/h - I bieg, 250 m3/h maksymalny bieg, który będzie spełniał limity dewelopera, ale będzie zbyt słaby, wg wymagań technicznych dla danej kubatury. Na koniec czemu w ogóle takie limity wydajności okapu narzuca deweloper? Czy chodzi o ryzyko wtłoczenia powietrza wyciąganego z mojej kuchni do sąsiada (wspólny przewód okapowy dla mieszkań w pionie?), czy o ryzyko ciągu wstecznego w moim mieszkaniu - zbyt silny wyciąg okapu, względem wentylatorów wywiewnych w mieszkaniu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts