Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ku zdziwieniu usłyszałem że muszą być zdałwione do liczby 3, która to niby oznacza 20st.

Moim zdaniem pan od kotła nie ma racji. Cyfra 3 nie oznacza żadnej konkretnej temperatury. Głowica termostatyczna służy do dławienia temperatury, która jest wypadkową mocy danego grzejnika i parametrów kotła. Przy rozruchu termostaty powinny być odkręcone na maxa - po kilku dniach zorientujesz się, w których pomieszczeniach można głowicę przykręcić, bo jest za ciepło.

U mnie wszystkie grzejniki "obliczono" bardzo precyzyjnie - skręcenia wymagał jedynie grzejnik w kuchni.

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-461716

Dzięki nurni za uwagi.

Przekonaj o Twoich racjach tych którzy kupę kasy zapłacili za fachowców od krzywej ,a temperatura dalej szaleje.

Zwłaszcza w ciągu ostatnich lat ,gdzie nawet w grudniu może być +15...

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-461739

Dzięki nurni za uwagi.

Przekonaj o Twoich racjach tych którzy kupę kasy zapłacili za fachowców od krzywej ,a temperatura dalej szaleje.

Zwłaszcza w ciągu ostatnich lat ,gdzie nawet w grudniu może być +15...

Nie ma znaczenia jaki jest miesiąc, ważne jaka jest temp. zewnęrzna. Piec realizuje algorytm dzięki któremu mamy w domu temp. przez nas żądaną na podstawie ustawień krzywej grzania, temperatury zew., temp. na wyjściu i max. temp. czynnika.

Przyznam, że troszeczkę mi zajęło zrozumienie tego procesu :oops: ale chyba było warto. Polecam wątek "Pogodówka pokojówka" z którego można się baaardzo dużo nauczyć.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-461756

Ku zdziwieniu usłyszałem że muszą być zdałwione do liczby 3, która to niby oznacza 20st.

Moim zdaniem pan od kotła nie ma racji. Cyfra 3 nie oznacza żadnej konkretnej temperatury. Głowica termostatyczna służy do dławienia temperatury, która jest wypadkową mocy danego grzejnika i parametrów kotła. Przy rozruchu termostaty powinny być odkręcone na maxa - po kilku dniach zorientujesz się, w których pomieszczeniach można głowicę przykręcić, bo jest za ciepło.

U mnie wszystkie grzejniki "obliczono" bardzo precyzyjnie - skręcenia wymagał jedynie grzejnik w kuchni.

Aniu nie siej zamętu. Sama sobie przeczysz. Niestety głowice służą do indywidualnej regulacji temperatury w pomieszczeniu. Każda cyferka czy kreska oznacza temperaturę otoczenia po osiągnięciu której głowica zamyka dopływ ciepłej wody do grzejnika. Coś nie tak z Twoja instalacją, skoro regulacji temperaturowej wymagał tylko grzejnik w kuchni, czyżby w pozostałych pomieszczeniach panował ukrop lub grzejniki były źle dobrane ( za małej mocy) skoro otwarta głowica nie powodowała powstania ukropu w pomieszczeniu? I jeszcze jedno rozruch instalacji to troszkę nie to samo z regulacją temperatury.

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-461815

Czujnik wewnetrzny powinien byc umieszczony w pomieszczeniu mieszkalnym najchlodniejszym (ale ma tam byc grzejnik). Wtedy bedzie dawal sygnal do kotla by zaczal grzac, w innych pomieszczeniach glowice zamkna przeplyw gry osiagnieta bedzie temp. ktora sie uwaza za odpowiednia (przewaznie uznaje sie temp. 21stC, co mniej wiecej odpowiada ustawieniu "3" na glowicy). Gdy inne pomieszczenia beda przez glowice juz odciete, zmniejsza sie bardzo poj. instalacji ktora jest czynna i kociol szybciej dojdzie do temp. przy ktorej sie wylaczy - do rozwazan przyjmijmy ze tylko grzejnik w pom. czujnika jest teraz otwarty wiec tylko on oddaje cieplo az do osiagniecia temp. nastawionej.

Pozostaje tylko regulacja by zgrac ze soba tak ustawienie na czujniku wewn. by inne pomieszczenia byly dogrzane i wylaczyly je glowice a nie wczesniej czujnik wewn.

Z pogodowka jest to bardziej zlozone, bo ona (roznie u roznych producentow) bedzie zalaczac kociol mimo osiagnietej zalozonej temp. wewnatrz z roznych powodow, m.in. jesli bedzie opadac temp na zewnatrz (tu zalezy jaka mamy izolacyjnosc budynku - powinien byc parametr), jesli temp. w obiegu spadnie ponizej zalozonej (w Budku np. ponizej 25stC - podane jest na stronach czeskich, w Polsce nie spotkalem takiej dok., w centrali nawet o tym nie wiedza, lub nie chca powiedziec).

Sa jeszcze inne parametry przy pogodowce - krzywa grzania, wplyw pomieszczenia (dziwnie nazwane - ustawia sie wartosc o ktora sterownik przesuwa krzywa grzania - w gore 3xwartosc, w dol 1xwartosc - to odnosnie Budka).

Ktos tu sie dziwil ze do Junkersa nie mozna podlaczyc Eurostera i pogodowki. W Budku tez tak jest - cala automatyka jest w sterowniku na kotle, jesli podlaczysz Eurostera to programujesz cykle grzania na nim a nie na automatyce na kotle, ktora jest wylaczona, wiec pogodowki tez nie ma sensu podlaczac - Euroster nie obsluzy.

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462148

Wg mnie jedyny sens pogodowki to jest wspomaganie czujnika wewnetrznego. Czujnik wewnetrzny (np. Euroster) daje sygnaly: WLACZ-WYLACZ tak aby zadana temp. wewnatrz byla utrzymana. A pogodowka (czujnik zewn.) ma jedynie podac wartosc temp. CO by optymalizowac prace kotla. Sam czujnik zewnetrzny zadajacy jedynie temp. CO BEZ ZNAJOMOSCI temp. wewnetrznej jest wg mnie bez sensu. I dziwie sie ze Junkers czy Buderus sprzedaja kotly ktore tylko takie rozwiazanie maja... Dla takiego kotla nie bralbym pogodowki nawet gdyby mi doplacali...

D.

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462197

Sadze ze nie rozumiesz istoty dzialania instalacji - nie jest bez sensu kupowanie kotla tylko z pogodowka. W takim przypadku zgrubne ustawienie temp. uzyskujesz poprzez wybranie odpowiedniej krzywej grzewczej a odpowiednia temp. w domu zapewniaja Ci glowice termostatyczne - odpada Ci koszt termostatu wewn. Kociol bedzie Ci grzal cylkicznie (bo ma ustawiona temp. max. przy ktorej sie wylacza - wtedy grzeje cieplem zaakumulowanym az pompa obiegowa (a raczej grzejniki) spowoduje wychlodzenie wody w obiegu do temp. powodujacej poczatek nastepnego cyklu grzania) az wszystkie glowice beda zamkniete - wtedy obieg jest bardzo maly wiec kociol szybko dojdzie do temp. przy ktorej sie wylaczy, a ze nie ma otwartych grzejnikow wiec woda bedzie sie wolno wychladzac, wiec kociol sie nie odpali.
https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462305

Dlugi - prosty przyklad: jest wieczor, na dworze temp. wlasnie spada a do domu przychodza goscie, robiona jest dla nich herbata, jedzenie. Kociol majac czujnik na zewnatrz mysli "robi sie zimno, trzeba zaczac solidnie grzac", wewnatrz temperatura wzrasta jeszcze zanim kociol zacznie podgrzewac (goscie+gotowanie = dodatkowe cieplo), glowice termostatyczne reaguja powoli i w minimalnym stopniu. W efekcie - kociol zaczyna grzac mocno, wszystkim w srodku robi sie bardzo goraco a zanim glowice termostatyczne ogranicza przeplyw i spowoduja wylaczenie kotla wszyscy beda sie rozbierac do podkoszulkow. Czy o to chodzi ?? Gdyby byl czujnik wewnetrzny zaraz po przyjsciu gosci odczulby wzrost temp. wewnatrz i wylaczyl kociol. Po co wiec taka pogodowka, ktora zamiast ograniczyc zuzycie gazu i odciac kociol grzeje bo "ona widzi ze na dworze robi sie mroz"...? Co gosci wewnatrz obchodzi co sie dzieje na dworze ?

D.

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462412

Każda cyferka czy kreska oznacza temperaturę otoczenia po osiągnięciu której głowica zamyka dopływ ciepłej wody do grzejnika.

Tak, oznacza, ale temperaturę umowną a nie konkretnie 20 st. Temperatura, która będzie w pomieszczeniu z grzejnikiem i głowicą ustawioną na 3 zależy od wielu czynników m.in. mocy grzejnika, temp. czynnika grzewczego, itp. I dlatego w mojej starej kawalerce "trójka" na termostacie oznaczała 22 st. a w moim nowym domu oznacza 18 st.

Coś nie tak z Twoja instalacją, skoro regulacji temperaturowej wymagał tylko grzejnik w kuchni, czyżby w pozostałych pomieszczeniach panował ukrop lub grzejniki były źle dobrane ( za małej mocy) skoro otwarta głowica nie powodowała powstania ukropu w pomieszczeniu?

Zapewniam, że mam instalację w najlepszym porządku. Jeśli masz ukrop w pomieszczeniu przy otwartej głowicy, to znaczy że kupiłeś mocno przewymiarowane grzejniki. Ja mam grzejniki dobrane odpowiednio do zapotrzebowania na moc i temperaturę w danym pomieszczeniu. Fakt, że nie musiałam ich regulować świadczy wyłącznie na korzyść projektanta, który je dobrze obliczył.

I jeszcze jedno rozruch instalacji to troszkę nie to samo z regulacją temperatury.

Nie sądzę, aby miesiąc po rozruchu kotła i dopasowaniu temperatur do własnych potrzeb ktokolwiek latał po domu i kręcił głowicami "w te i w efte" :lol: Wyjątek stanowi np. pomieszczenie dla gości, które przez pół zimy stoi nieużywane i chcemy skręcić tam temperaturę do 13 st.

Acha, i jeszcze jedno Grzesiu: sezon grzewczy kosztuje mnie ok. 1100 zł 8) (Temp. +20/+21, pow. 100 m ściany u=0,55)

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462695

Cyferki na termostatach oznaczaja konkretne temperatury.

Tylko ze:

1. rozni producenci przyjmuja rozne wartosci dla jednych 22 st to 3 dla innych 4

2. glowica ma minimalna choc znacaca sterfe liniowosci ktora powoduje blad regulacji

3. polozenie glowicy jest bardzo nieszczesliwe bo przy samym zrodle ciepla i temperatura w takim miejscu nie jest w zaden sposob referncyjna dla pomieszczenia lub chociazby strefy w ktorej lubimy siedziec

Stad magiczne cyferki rzymskie lub arabskie i sloneczka i sniezynki i inne znaki pisma obrazkowego. Nikt wprost nie chce powiedziec ze koncepcja jest z zasady klopotliwa w opisie ale mimo to niezwykle uzyteczna

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462709

:D :D :D

w okresie grzewczym taka dyskusja na forum odbywa sie statystycznie co miesiac. brak w nich jakichkolwiek nowosci. mozna spedzic cala zime czytajac na forum watki tylko na ten temat. ostatnio nawet murator sie pokusil o podsumowanie tematu ale nie wiem ile to warte bo jeszcze nie mialem w reku ostatniego numeru. jestem ciekaw waszych opinii.

szczegolnie tych ktorzy nie rozumieja ze pogodowka doskonale wie jakie jest zapotrzebowanie budynku na cieplo dla np temp 20° i na jakiej zasadzie to dziala odsylam do tych watkow. Pogodowka dziala jak kierowca z wyobraznia ;) a nie jak kierowca tylko z dwoma pedalami (nie umniejszajac innym kierowcom oczywiscie).

ostatnio na forum pojawil sie ciekawy temat, ktory powinien zmusic do zastanoweinia tych ktorzy twierdza ze zawory termostatyczne sa zawsze koniecznie potrzebne.

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36413

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462734

Dlugi - prosty przyklad: jest wieczor, na dworze temp. wlasnie spada a do domu przychodza goscie, robiona jest dla nich herbata, jedzenie. Kociol majac czujnik na zewnatrz mysli "robi sie zimno, trzeba zaczac solidnie grzac", wewnatrz temperatura wzrasta jeszcze zanim kociol zacznie podgrzewac (goscie+gotowanie = dodatkowe cieplo), glowice termostatyczne reaguja powoli i w minimalnym stopniu. W efekcie - kociol zaczyna grzac mocno, wszystkim w srodku robi sie bardzo goraco a zanim glowice termostatyczne ogranicza przeplyw i spowoduja wylaczenie kotla wszyscy beda sie rozbierac do podkoszulkow. Czy o to chodzi ?? Gdyby byl czujnik wewnetrzny zaraz po przyjsciu gosci odczulby wzrost temp. wewnatrz i wylaczyl kociol. Po co wiec taka pogodowka, ktora zamiast ograniczyc zuzycie gazu i odciac kociol grzeje bo "ona widzi ze na dworze robi sie mroz"...? Co gosci wewnatrz obchodzi co sie dzieje na dworze ?

D.

Moze masz racje ale diabel tkwi w szczegolach. W moim przypadku to co proponujesz nie sprawdzilo by sie bo gosci przyjmuje w pokoju dziennym, gdzie mam tez kominek wiec nie jest to dobre miejsce na termostat wewn.

Mam go zainstalowanego w przedpokoju niedaleko drzwi do dziennego wiec i tam ma wplyw kominek, ale jak robi sie chlodniej to pogodowka powoduje poczatek grzania i dzieki temu w pokojach sypialnych temp. jest utrzymywana ok. 19st., oprocz tego sterownik zalacza grzanie jak temp. w obiegu spadnie do 25stC. Mam zamiar przeniesc termostat do sypialni od polnocy. Oprocz tego jest jeszcze parametr odnosnie jakosci izolacji budynku, ktory pewnie wplywa na wielkosc spadku temp. na zewnatrz powyzej ktorej kociol jest odpalany.

W Twoim rozwiazaniu "wyczucie" przez termostat ze robi sie cieplo z okazji przyjecia spowoduje wylaczenie kotla i wychlodzenie innych pomieszczen.

Tak wiec nie mozna powiedziec ze pogodowka jest zla, choc rzeczywiscie u mnie oszczednosci nie generuje, ale zapewnia komfort cieplny mimo umieszczenia w niezbyt korzystnym miejscu (zaluje ze Budek nie robi bezprzewodowych :cry: ). Mozna za to stwierdzic ze instalacja z sama pogodowka i glowicami bedzie rowniez dzialac prawidlowo nie powodujac szczegolnie duzych strat w gazie.

Diabli mnie tez biora ze w naszym pie....knym kraju nie spotkalem nikogo kto bylby w stanie wytlumaczyc mi sposob dzialania sterowania z pogodowka u Buderusa (wlaczajac w to rowniez centrale pod Poznaniem)

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462777

Do Ani.

Z tego co piszesz to i tak wynika ,że grzejniki są faktycznie chyba źle dobrane. Zgodnie z polskimi normami grzejnik w pomieszczeniu powionien zapewnić temperaturę otoczenia np. 20 st. C, i powinien być też tak dobrany ( jego moc) aby w razie potrzeby był w stanie zwiekszyć bez problemu temperaturę w pomieszczeniu. W twoim domu grzejnik przy głowicach otwartych na full przekazuje pełną moc cieplną, ale nie ma on zapasu mocy aby uzyskać wyższą temperaturę . Generalnie masz chyba za małe grzejniki skoro przy pełnym otwarciu głowicy ogrzewają pomieszczenia tylko do 20 st. C. Obawiam się, że jak przyjdzie -20 st. C i silny wiatr to możesz mieć mały problem z utrzymaniem wymaganej temperatury. I jeszcze jedno u siebie w domu mam 100% podłogówki., a ogrzewaniem zajmuję się na codzień.

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462817

Do Grzesia:

Łeee, było już -20 i silny wiatr. I nic. Tzn wszystko ok.

Instalację użytkuję już 3 rok.

Zgodzę się, że grzejniki są ciut za małe (były liczone na dom "po ociepleniu" ale jakoś nie mamy dopingu żeby to zrobić). Początkowo bałam się tego braku "zapasu" o którym piszesz. Teraz - po 3 latach - okazało się, że w praktyce nie jest on potrzebny.

Mogę oczywiście podnieść temp pomieszczeń wymuszając wyższą temp wody zasilania (prawda?). Te moje 20 st. wynika z przyjętej krzywej grzewczej = 1.3. Wyższa krzywa daje mi po 15 minutach temp +22. Co prawda skracam życie rurom, ale jak dotąd (3 lata) nie było takiej potrzeby. :wink:

Jaki z tego morał? Taki jak w tym starym, żydowskim kawale:

Do rabiego przyszli skłóceni Icek i Mosze. Icek powiedział swoje. "Masz rację" - odparł Rabi. Mosze przedstawił rzecz ze swej strony. "Ty też masz rację" - odparł Rabi. Wtedy wtrącił się z boku uczeń - "Ależ Rabi, to nie możliwe, żeby obaj mieli rację!!" A Rabin zadumał się i odrzekł: "I Ty także masz rację..."

Pozdrawiam!

P.S. Powiem Ci w sekrecie, że mimo tego co tu wypisuję do nowego domu kupię na pewno grzejniki przewymiarowane, a nie na styk. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-462834

No no Tom jesli pogodowka ma taka wyobraznie ze przewidzi kiedy przyjda goscie :o to ja jestem pelen podziwu :D Tego to czasem nawet ja nie potrafie.. :) Ale masz racje - ten temat wraca wiec powinno sie odsylac do innych watkow. W ogole to brakuje jakiegos FAQ gdzie moznaby odsylac ludzi.

D.

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-463158

No no Tom jesli pogodowka ma taka wyobraznie ze przewidzi kiedy przyjda goscie :o to ja jestem pelen podziwu :D Tego to czasem nawet ja nie potrafie.. :)

D.

sadzisz ze jest to konstruktywny wniosek czy tylko drwina?

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-463280

Sadze ze to najlepiej obrazuje roznice miedzy czujnikiem zewnetrznym a wewnetrznym. Caly czas mowie o pogodowce bez czujnika wewnetrznego - bo jak sie dowiaduje sa kotly ktore maja albo-albo: albo wewnetrzny albo zewnetrzny. Moze pogodowka dobrze prognozuje pogode na zewnatrz ale mnie bardziej interesuje co bedzie wewnatrz.

D.

https://forum.murator.pl/topic/25476-regulacja-grzejnik%C3%B3w-a-kocio%C5%82/page/2/#findComment-463342