Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam taki temat , jestem posiadaczem działki ktora jest oznaczona jako LAS - czyli LsV z planu zagospodarowania przestrzennego dla gminy jest oznaczona symbolem MN/ML6 z przedstawieniem podstawowym : teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z dopuszczeniem zabudowy letniskowej .I teraz tak wiem , że muszę się zwrócić do lasów z wyłączeniem z produkcji leśnej części , w planie zagospodarowania mam napisane 25 % powierzchni może być zabudowanej . Działka ma 2252m2 więc mam taki pomysł 500m wystąpić z tej produkcji leśnej i w dokumentach zaznaczyć na jednym obszarze ten fragment który chce wyłączyć z produkcji . I teraz tak po decyzji z lasów , chciałbym dokonać podziału na dwie działki , nowa działka będzie miała nowy numer nową księgę wieczystą .I teraz pytanie czy z tej nowej działki będe mógł znowu wynzaczyć sobie 25 % z produkcji leśnej ? Może ktoś miał taki przypadek będę wdzięczny za info.

Mam jeszcze takie pytanie , czy mimo że teraz jest oznaczenie las a był robiony plan zagospodarowania i jest przeznaczona do takiej zabudowy to , że w ewidencji lasów już wcześniej było jakieś wyłącznie aby taki plan uchwalić ? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi .

Dobrze sobie zaplanuj wylesienie tych 500m2 (najlepiej chyba po podziale działki), weź pod uwagę art. 3 ust 1 ustawy o lasach, to tak ich wyrolujesz, że nic nie będziesz musiał wylesiać i płacić za wszystko z tym związane, mapki, opis taksacyjny lasu. Pamiętaj, że zwartość lasu nie dotyczy tylko obszaru danej nieruchomości ale także nieruchomości sąsiednich.

Pytanie czy mu się to opłaci. Pomijając kwestię zgodności z MPZP. Podatek od lasu niski, kary za wycinkę znikome. I jak ma las, to od lasu się odsuwać nie musi. A jak nie ma? To o ile się nie mylę już musi. A jak to zrobi na połowie 2252m2?

Opis powinien mieć ze starostwa, o ile zrobiony jest UPUL. Innych kosztów nie ma.

Tylko do PnB może się okazać, że mimo pewnych zmian co do odległości od lasu i tak mogą wymagać decyzji o wylesieniu

Ta jest po prostu wymagana. Tylko niech nie myśli, że spełnienie art. 3 ust 1 sprawi, że we wszelkiej ewidencji LS samo zniknie.

oraz kwitu ppoż, warto więc w starostwie dowiedzieć się szczegółów.

Nie mogą od kilku lat gdyż przepisy są jasne w tej kwestii.

dzięki za wskazówki . Dla mnie teraz jednak najważniejsze jest fakt z wycinką . Bo zobaczcie mam 2252 m2 i wg Planu zagospodarowania 25 % moze iść pod zabudowe więc to jest ca 560 metrów( ale ja bym wycinał około 490 m2 ) , i tak chce wystąpić później jeśli chodzi o wyłączenie z produkcji leśnej . I jak dostanę decyzję . To póżniej te 2252 m2 dziele na 1015 m2 i na 1237 m2 ale te 490 m2 co bym wyciął zrobiłbym to z tej częsci większej .I teraz pytanie czy jak bym sprzedał 1015 m2 to nwa osoba zgodnie z Planem zagospodarowania nabywa możliwość zabudowania obszaru 25 % czyli tak naprawde z nowej dzialki ma mozliwosc wylaczenia z produkcji tych 25 %. W planie jest zapis mówiący iż diałki można dzielić min po 1000m2 ale kluczowe jest czy jak ja tak duzo wytne z wczesniejszej powierzchni to czy nowa dzialka mniejsza ma mozliwosc tez wyciecia