bobas1979 26.05.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Jestem świeżym właścicielem domu który jest opalany piecem na ekogroszek. Szczęśliwie mam gaz w ulicy i planuje przejść na ogrzewanie gazowe, ale za nim to się stanie muszę ogarnąć ten pie^$#& piec . Problem polega na tym, że co prawda jestem w stanie uzyskać temperaturę na piecu rzędu 65 stopni, ale piec nie dopala ekogroszku (poniżej zdjęcia jak wygląda efekt spalania i sam piec) i spala na poziomie 30kg na dobę, dodatkowo nie wiem co to za piec bo brak jest już na nim oznaczeń producenta a instrukcja jest tylko do sterownika. Mam prośbę do forumowiczów w miarę możliwości o pomoc i wskazanie co to za piec i gdzie szukać instrukcji (szczególnie do czyszczenia), w czym jest problem z niedopalaniem się groszku (podejrzewam zbyt mało powietrza)? Zdaję sobie sprawę że jest to starsza konstrukcja (dom 12 lat) ale muszę się do wiosny z tym przemęczyć zanim wejdę z gazem a nie koniecznie chciałbym bankrutować na opale, o utylizacji popielnika nie wspomnę. Dodatkowo chciałbym uzyskać trochę wiedzy jak w tym przypadku ustawiać dmuchawę, na razie jest tak jak na zdjęciach. Poniżej podsyłam linka do zdjęć pieca, dmuchawy, i efektu spalania. Obecne ustawienia to czas podawania 5sec, odstęp pomiędzy załączeniem podajnika 75 sec (leciałem od 30sec co 5 sec w górę i teraz uzyskuję najmocniej dopalony węgiel co i tak jest dalekie od celu). Na zdjęciu dmuchawy jest taka jakby śrubka z dwiema nakrętkami, podejrzewam że jest to jakaś przepustnica tylko praktycznie nie da się jej poruszyć, czy jest to problem z tym ze całość jest zanieczyszczona i się przyblokowała czy to coś zupełnie innego?https://photos.app.goo.gl/UGnRemL4aegfKSeb6 Z góry serdecznie dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam Rafał PS. Ewentualnie jeśli ktoś byłby w stanie wykonać czyszczenie tego pieca za opłata oczywiście to również byłbym wdzięczny. Dom jest w miejscowości Targówka (Mińsk Mazowiecki). Edytowane 26 Maja 2020 przez bobas1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobas1979 26.05.2020 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Palę ekogroszkiem skarbek 28J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts