Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ano właśnie- Dovre - może ktoś ma i może coś o nim powiedzieć, bo mnie ostatnio babka w sklepie bardzo namawiała na ten wkład i zachwalała.

niby dobre wklady - mnie odstraszyl brak doplywu powietrza z zewnatrz i ornamentyka, co nie zmienia faktu iz jest to polecany wklad z tzw wyzszej polki

Jak to brak, babka mówiła o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz. Nie ogladałam od spodu, ale skoro mówiła że należy doprowadzić to chyba jest to uwzglednione w budowie wkładu.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ano właśnie- Dovre - może ktoś ma i może coś o nim powiedzieć, bo mnie ostatnio babka w sklepie bardzo namawiała na ten wkład i zachwalała.

niby dobre wklady - mnie odstraszyl brak doplywu powietrza z zewnatrz i ornamentyka, co nie zmienia faktu iz jest to polecany wklad z tzw wyzszej polki

Jak to brak, babka mówiła o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz. Nie ogladałam od spodu, ale skoro mówiła że należy doprowadzić to chyba jest to uwzglednione w budowie wkładu.

Ogladalem na poczatku roku i napewno nie bylo w ogladanych a sprzedawca nic nie wiedzial o modelach z.... Moze jakis nowy model? Sprawdz naocznie :lol:

Inna sprawa ze nie bylo by dziwne gdyby wprowadzili - powoli to standard

z ta mała mocą to się zgadzam, jak zaczełam czytac na ich stronie to właśnie nie moglam znaleźć zadnych większych mocy niż te 13kW, ale może to jak z tym Spartherm'em że są zaniżane - nie wiem, tego tematu jeszcze nie zgłębiałam. A poza tym ja ma jakieś 140 m2, więc tez powinno wystarczyć, tak myśle :-?

Wczoraj właśnie oglądałam sobie kominki i moje wrażenia (uprzedzam, ze są to subiektywne opinie osoby nie mającej pojęcia o kominkach w ogóle)

SPARTAN - ładne, najładniejsze z tych, które oglądałam, ale tez najdroższe. Cena zaczynała się od 4800zł

DOVRE - zbyt duża ornamentyka, takie barokowe wręcz -z decydowanie nie podobały mi się

BLANZEK, Vcoś tam, ZUZIA - tanie, 16 można już kupic za niespełna 2000, ale nic nie wiem o ich jakości. O BLANZEKU czytałam już tutaj niepochlebne opinie, więc też odpada

TARNAVA - te mi się najbardziej podobały, cena dośc przystępna, wygląd mi odpowiada i jeższe tyle dobrych opinii tutaj :D

• 2 weeks później...
Myślę, że kominek to jedna sprawa a rozprowadzenie ciepła to druga chyba ważniejsza. Jeśli to się s.... to nie pomoże najlepszy i najdroższy kominek. Ja mam Zuzię, zamówiłem jednego dnia drugiego miałem już w domku. 16 kW na 100m2 cena przystępna. Sam montowałem, grzeje całkiem nieźle tymbardziej, że to jedyne ogrzewanie. Spalanie zależy od upodobań domowników.

• 2 months później...

Nie wiem jak u was, ale w mojej tarnawie 18kw popielnik zajnuje ok 1/3 podstawy i bardzo ciężko się do niego wygarnia popiół, więc sobie to odpuszczam i wygarniam recznie z pominięciem popielnika. Wg mnie zupełnie niepotrzebny.

Chciałbym sie jeszcze odneść do palenia mokrym drewnem, nie wiem jak to robicie że dłużej palicie mokrym drewnem? Chyba, że nie zależy wam na efekcie cieplnym. Jak mamsuche drewno to piec można wyregulować optymalnie czyli zamknięty całkowicie dopływ powietrza (tylko przez szpary dochodzi) i np. zały wkład pali się przez całą noc. Natomiast przy mokrym drewnie trzeba doprowadzić dużo, dużo wiecej bo przecież to drewno musi najpierw "wyschnąć" i część energii (a więc i samego drewna) idzie na produkcję pary. Takie są moje doświadczenia 8)

• 8 months później...
a ja kupilem seguina kiteflama 11kw, fajnie sie pali tylko mam problem z doprowadzeniem powietrza do kominka poniewaz dom nie jest nowy....francuz zasysa powietrze szybka....i kominiarz mi doprowadzil awaryjnie rura z nieuzytkowego poddasza...powiedzial ze jak zabraknie powietrza do spalania to kominek sobie pobierze kanalem z poddasza...lepiej z zewnatzr ale nie chce robic rewolucji w pokoju...podobno ma dzialac bez zarzutow...co wy na to????

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witajcie,

Pragniemy z mężem kupić wkład do kominka z ogrzewaniem grawitacyjnym dla domu dobrze ocieplonego ok 160m2 z garażem. Na forumm głośno jest o Tarnava, Jotul, Dovre. Zachwalacie je, jesteście nimi zachwyceni, ale ja jestem ciekawa jakie są opinie na temat innych firm takich jak: Fondis, Interior, Innicta, Horal, Arysto, Patherm, Laudel czy Spartherm, być może są jeszcze inne firmy o których nie wiem (może ktoś podpowie).

Mogę prosić o podpowiedz w czym one są inne, gorsze.

Nasz kominek ma być tylko jako dodatkowe żródło ciepła a powietrze chcemy rozprowadzić do salonu połączonego z kuchnią i holem oraz do dwóch pokoi na górze.

Jaki wkład będzie dla nas najlepszy?

Jakiej wielości musi być?

Jakiej grubości rury musimy zamontować?

Proszę o Wasze oponie, bo mamy duży problem co wybrać

Temat pzerabiałem na własnej skórze przed tygodniem. Po lekturze forum ruszylem "w miasto" przepytać instalatorów. Wyszło tak,że jeśli koszty nie grają roli to Jotul lub Spartherm, jeśli nie zależy nam na markowym logo to odpowiednio żeliwna Tarnawa lub stalowo/szamotowy Hajduk. I tak raczej nie zejdziesz poniżej 3 tys pln za wkład. W przypadku tej "drugiej ligi" lepiej wybrać prosty model z drzwiczkami otwieranymi klasycznie na bok, te bardziej skomplikowane z podnoszoną do góry szybą (prowadnice) bywają zawodne.