Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Poszukaj na forum wpisując wyrazy : Kornak, Spartherm, wkład itp. Przegadaliśmy od tym bardzo dużo swego czasu i nie doszliśmy do porozumienia. Wszystko zależy od celu: jeśli do grzania chałupki to lepszy i droższy, jeśli tylko do popatrzenia od czasu do czasu - może być polski.

Pozdrawiam,

Alicja

Dziekuję za podpowiedzi. Może dorzucicie jeszcze pare groszy jak go samemu obudować. Marzy mi sie obudowa z cegły i kamienia. Jakie cegły sie do tego nadają i jaki kamień? Na co trzeba szczególnie uważać przy montażu wkładu? Będę wdzięczna forumowiczom za rady.

Oglądałem wczoraj Jotule... miodzio :smile:

Tylko te ceny :sad:

Sprzedawczyni stwierdziła, że generalnie są dwa rodzaje wkładów kominkowych:

* żeliwne - tutaj jakośc wyknania to podstawa - wkłady gorszej jakości mogą się odkształcać, roszczelniać i pękać. W niektórych z nich czas palenia może być ograniczony.

* stalowe z wkładem szamotowym - te są bardziej tolerancyne na błędy wykonania. Pancerz mniej się nagrzewa (bo szamot) więc nie pęka i się nie odkształca, z kolei jeśli pęknie szamot to nic wielkiego się nie stało bo pancerz nadal jest szczelny, a szamot można wymienić (dosztukować)

Jesli chodzi o szyby to każdy producent zaleca czyścić je specjalnymi preparatami, a uszczelki (takie "sznurki") trzeba wymieniać od czasu do czasu - nie ma z tym problemu - proste i tanie.

Jeszcze to posprawdzam ale wygląda to przekonywująco.

Kominkarz doradzil mi, jak najtaniej i najprosciej wyczyscic szybe.

Bierzesz jakas wilgotna szmatke, wkladasz ja jedna strona do popiolu w kominku i nastepnie tym popiolem wycierasz szybe. Sprawdzilem, mozna w ten sposb wyczyscic nawet najbardziej zestarzale, nie dajace sie usunac plynami zabrudzenia.

Zastanawiam sie tylko, czy nie rysuje w ten sposb szyby - ale skutkow jakos nie widac. Tyle tylko, ze czyscimy szybe tylko wtedy, gdy spodziewamy sie gosci (brak czasu). No i jak mocno nahajcujemy, to sadza sie sama spala - bylem zdumiony, gdy nagle ujrzalem czysciutka szybe!

• 3 weeks później...

Byłem u Jotula gdzie poinformowano mnie że wkłady te mogą wypchać ciepłe powietrze na 7 m w poziomie bez wspomagania turbiną.

Zaskoczyło mnie to bo francuskie wkłady to max. 4m.W sklepie z francuskimi wyśmiano to 7m Jotula.Sprzedawca Jotula powiedział ze jest tak w instrukcji użytkowania pokazywał mi jakieś tabele.Na pytanie czemu inne wkłady tak nie działają powiedział ze jest to tajemnica konstrukcji Jotula.Nie wiem co o tym myśleć jeśli macie jakieś porównanie to proszę napiszcie o tym napewno wiele osób też się zastanawia nad tym.

Wszystko pięknie ładnie ale JOTUL nie posiada wkładów kominkowych w kształcie prostokątu z trzema szybkami (przód i dwie boczne) a taki właśnie chcę sobie zamontować. Czy ktoś mógłby mi polecić firmy produkujące tego typu wkłądy kominkowe?

Moj ojciec uzywa od zeszlego sezonu Cheminees Philippe. Ladne wykonanie, szczelny, drewno pali sie wystarczająco dlugo, ale z zegarkiem nie mierzylem. Dom ma pow. ok. 220 metrow kw. i znaczną kubature, przy czym jest z nieocieplone tradycyjnej ceramiki, wiec raczej zimny. Ze wzgledu na to, iż drewno z wlasnego zakladu jest odpadem, a krotkie kawalki nadają sie super do kominka, palono w nim maksymalną iloscia drewna do chyba maksymalnej temperatury - caly wklad rozgrzewal sie po pewnym czasie do czerwonosci. Drewno bylo do tego swieze, czasem zmarzniete. Skutek taki, że na wiosnę pękła tylna zeliwna plyta, ale i tak jest dalej szczelna. Piec pracowal w ciezkich warunkach. Ogrzewanie wykonano z grawitacyjnym rozprowadzaniem 3 kanalami.