Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki za odpowiedż,po przeczytaniu tego wszystkiego załamałem się ile problemów,powiem tak ,jak zaczynałem budowę miałem dom nieocieplony i bez tynków w środku paliłem sobie drewnem w zwykłej kozie takiej za 160zł i miałem temperaturę ok 20stopni(całość otwarta 0k60m2+sypialnia 12m2+ 2 małe pomieszczonka)teraz dom wykończony ,mam piec vailanta grzeję gazem rurki cienkie plastikowe i muszę grzać non stop (i na piecu ok.60 stopni )by miec w tej samej części 19-20stopni,ciepło całkiem inne(w domu zimnawo)więc postanowiłem zrobić kominek,lecz najchętniej znów wsadziłbym taką kozę za 200zł tlko że już do wystroju nie pasuje!!!! :D i tak sobie myślę po co człowiek ładuje tyle kasy za kominki itd a pózniej jest niezadowolony ,bo pękają ,bo nieciągną itd.Wziąłem się właśnie wczoraj za wykucie w płycie otworu pod komin do kominka ponieważ spalinowy mam w innym pomieszczeniu no i będę walczył z dalszymi pracami,zaczynam od budowy komina firmy domus 190x190 wewnątrz,myślę że wystarczy

Nie stresuj się chłopie :wink: Głupot nie brakuje w słowie pisanym. W ciągu 18 lat montowania kominków miałem dwa wypadki pęknięcia żeliwa . Pierwszy - sprawka gosposi, która wiaderkiem wody gasiła pozostawiony przez doktorostwo kominek :lol: , a drugi to komendant straży pożarnej , który miał w zwyczaju rozpalać ogień przy pomocy palnika ( jakieś 1400C punktowo w jedną ściankę wkładu). Jeżeli kupisz w miarę przyzwoity wkład ( od ok. 2500zł + ) będzie Ci służył przez wiele lat.

pozdrawiam i życzę powodzenia.

R.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3809489

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Czy wkład "goły " , czy + pól tony akumulatora , paląc na pełnym dostępie powietrza nie osiągniesz 70% sprawności. Ok. 60% pójdzie w komin , a z 40KW Pana Foresta zostanie 16 :lol: . Problem nie leży w wartości energetycznej drewna , a w zdolności przekazania jej przez wkład( piec) do nośnika ( woda, masy akumulujące, powietrze)

Pozdrawiam.

Witam.

Planuję zakup i montaż miernika ciepła na obwodzie z kominkiem i wtedy będę mógł dokładnie powiedzieć ile z tego kominka mam oprócz wizji ognia ;)

ps.Miernik ciepła kupię na Allegro, jeśli znajdzie się jakiś hydraulik społecznik do wlutowania tego w obwód to serdecznie zapraszam. :)

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3809567

Witam. Czy wkład "goły " , czy + pól tony akumulatora , paląc na pełnym dostępie powietrza nie osiągniesz 70% sprawności. Ok. 60% pójdzie w komin , a z 40KW Pana Foresta zostanie 16 :lol: . Problem nie leży w wartości energetycznej drewna , a w zdolności przekazania jej przez wkład( piec) do nośnika ( woda, masy akumulujące, powietrze)

Pozdrawiam.

Witam.

Planuję zakup i montaż miernika ciepła na obwodzie z kominkiem i wtedy będę mógł dokładnie powiedzieć ile z tego kominka mam oprócz wizji ognia ;)

ps.Miernik ciepła kupię na Allegro, jeśli znajdzie się jakiś hydraulik społecznik do wlutowania tego w obwód to serdecznie zapraszam. :)

Życzę udanej zabawy :D . I jak najmniejszej rozbieżności z parametrami podanymi przez producenta :lol:

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3809599

Witam.

Witam. Czy wkład "goły " , czy + pól tony akumulatora , paląc na pełnym dostępie powietrza nie osiągniesz 70% sprawności. Ok. 60% pójdzie w komin , a z 40KW Pana Foresta zostanie 16 . Problem nie leży w wartości energetycznej drewna , a w zdolności przekazania jej przez wkład( piec) do nośnika ( woda, masy akumulujące, powietrze)

Pozdrawiam.

Bader - powiedz mi czy przez te 18 lat montowania kominków zrobiłeś jakiś piec. Obojętnie jaki, kaflowy, szamotowy, ceglany, kamyczkowy? Czy "tylko" montowałeś i zabudowywałeś wkłady?

Nie neguj wypowiedzi innych...przypomnij sobie trochę fizyki i chemii albo poucz się co to jest spalanie zupełne, jak przebiega i czym jest przewodzenie ciepła oraz na czym polega jego oddawanie.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3810212

Witam.

Witam. Czy wkład "goły " , czy + pól tony akumulatora , paląc na pełnym dostępie powietrza nie osiągniesz 70% sprawności. Ok. 60% pójdzie w komin , a z 40KW Pana Foresta zostanie 16 . Problem nie leży w wartości energetycznej drewna , a w zdolności przekazania jej przez wkład( piec) do nośnika ( woda, masy akumulujące, powietrze)

Pozdrawiam.

Bader - powiedz mi czy przez te 18 lat montowania kominków zrobiłeś jakiś piec. Obojętnie jaki, kaflowy, szamotowy, ceglany, kamyczkowy? Czy "tylko" montowałeś i zabudowywałeś wkłady?

Nie neguj wypowiedzi innych jeżeli sam się nie czujesz za pewnie w temacie.

Poucz się...

Pozdrawiam.

Ależ uczę się cały czas i zamierzam robić to do zgonu :D I daleki jestem od porównywania pieców i kuchni kaflowych ( mimo ,że boleje nad ginącym zawodem zduna :( ) do kominków. Dla mnie to inne światy, które połączone są jedną wspólną cechą - dostarczanie ciepła. Nie mądrze się też w sprawie w/w pieców ,bo wiedza inna a i zainteresowania również.Odwiedziłem parę starych, dużych firm produkujących wkłady i po calej masie upierdliwych pytań dowiedziałem się jak funkcjonują i które elementy za co odpowiadają.Wiedzę swoją staram sie jak najlepiej wykorzystać do jak najlepszego wykonania powierzonego mi zlecenia.

Kominki można podzielić zasadniczo na trzy grupy: akumulacyjne , konwekcyjne i wodne, ale wybacz mi , jako genetycznemu anarchiście nóż się w kieszeni otwiera, gdy czytam o jedynie słusznym systemie, wiedząc jakie są plusy a jakie minusy każdego typu.

Masz Waćpan zdolność do szafowania cyferkami, procentami etc., ale jak to się ma do rzeczywistości???

Np. Zawartość popiołu w spalanym drewnie wynosi od 0,6 do 10 % w zależności od gatunku, wilgotności, ilości kory, zanieczyszczeń ( twierdzisz ,że ok 1% )

Temperatura w komorze spalania badziewiastych wkładów ( za którymi również nie przepadam ) nie wynosi , jak twierdzisz od 200 do 400 C - to jet temperatura mierzona na wyjściu z wkładu!!!! Rozumiem chęć walki z bublami, ale dalibóg rzetelnie i uczciwie!!!

Norma DIN PLUS nie jest normą a certyfikatem jakości, który na rynku niemieckim posiada wiele firm sprzedających tam wkłady, a zdziwiłbyś sie jak wiele z nich uznałbyś za nic nie warte :lol: ( chyba ,że lubisz KFD ? :lol: itp )

Kwiatków takich można znaleźć więcej, ale wolę bardziej przyjemne zajęcia :D .

Zwróć Waszmość uwagę , że staram się rzetelnie odpowiedzieć, bez uciekania się do argumentum ad personam , do których dość często uciekasz, co uczyniłeś i w tym przypadku.

Pozdrawiam jak zwykle serdecznie :D

ps. montaże to ok30 % mojej działalności- bawię się też kamieniem od 10 lat, którego to uczę się i będę uczyć się również do zgonu :D .

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3810436

Witam.

No cóż...pozostanę przy jednym procencie popiołu w drewnie miast wygadywać herezje o procentach dziesięciu...takiego drewna natura jeszcze nie "wyprodukowała".

Normy DIN Plus tyczą się konkretnych wyrobów a nie całej firmy. Zarówno KFD jak i np. BeF (to jest chyba najlepszy przykład) oraz wiele innych firm, posiadają paleniska z spełniające te wymagania jak i takie, które nigdy ich spełnić nie będą mogły.

Personalnie do nikogo się nie uciekam. Nie cierpię tylko, jak ktoś "papla głupoty" podpierając się takim, czy innym doświadczeniem, równocześnie przecząc elementarnej wiedzy...szkolnej.

A o temperaturach we wkładach możemy porozmawiać na podstawie odczytów pirometru podczas palenia oraz samych instrukcji obsługi, w których większość producentów (nie wszyscy) wypisują przeróżne rzeczy, od których boli czasem brzuch ze śmiechu.

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy w dzisiejszą noc :wink:

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3811440

Witam.

Kto się niby zaperzył i nie chce rozmawiać?

Wypowiedziałem swoją opinię po zamontowaniu w życiu kilkuset już wkładów kominkowych. I zbudowaniu prawie tyle samo kominków. Bardziej lub mniej grzewczych.

A to że Ty się z nią nie zgadzasz - masz do tego prawo.

Dla zagmatwania (rozjaśnienia dla niektórych) sytuacji - jeżeli spalisz we wkładzie o mocy nominalnej powiedzmy 8 kW, 4-5 kg drewna w ciągu 1-2 godzin przy pełnym dopływie powietrza i tym samym wyprodukujesz ok. 30-40 kW energii (1 dm3 drewna powietrznie suchego, ważący ok. 0,5 kg, dostarcza średnio ok. 4,4 kW energii).

Teraz weź tą energię i zakumuluj w szamocie, kanałach czy blokach akumulacyjnych. Efektywność ogrzewania takim wkładem będzie o wiele większa niż spalenie dwóch koszy drewna (20-30 kg) w konwekcyjnym wkładzie kominkowym o mocy dwu- czy trzykrotnie większej.

Pozdrawiam.

Witam.

A może o wiele mniejsza? Przy sprawności ok 70% 30% idzie w komin :(

Aby szamot "złapał" 20% ciepła w tym czasie 80% poleci w komin :(

A z tych 20% złapanego ciepła, część odda do pomieszczenia, a część do komina :( i to ma być "cudowne" działanie szamotu???

Rozpatrywałem sam wkład, bez dodatków typu nadstawki.

pozdrawiam

Pozdrawiam.

Witam w nowym roku. :D

Bader rozumiesz to co piszesz ? Przemyśl troszkę głębiej :wink: ja z Forest-Natura tak z przekory przedstawiam "inne" zdanie :wink:

O kominkach by można godzinami opowiadać, w kilku zdaniach można tylko zarys przedstawić, reszta w domyśle, ale trzeba myśleć :wink:

ps. przeczytaj archiwalne moje posty i te napisane przez Forst-Natura i rusz głową :wink:

Zajmuję się kominkami prawie trzydzieści lat :wink: znudziło mi się stawianie bubli, bo większość ludzi takie chce :-? przestawiam się zawodowo aby robić kilka fajnych kominków rocznie dla przyjemności i dobrze poznać coś innego.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3814468

• 3 weeks później...
Witam.

No cóż...pozostanę przy jednym procencie popiołu w drewnie miast wygadywać herezje o procentach dziesięciu...takiego drewna natura jeszcze nie "wyprodukowała".

Normy DIN Plus tyczą się konkretnych wyrobów a nie całej firmy. Zarówno KFD jak i np. BeF (to jest chyba najlepszy przykład) oraz wiele innych firm, posiadają paleniska z spełniające te wymagania jak i takie, które nigdy ich spełnić nie będą mogły.

Personalnie do nikogo się nie uciekam. Nie cierpię tylko, jak ktoś "papla głupoty" podpierając się takim, czy innym doświadczeniem, równocześnie przecząc elementarnej wiedzy...szkolnej.

A o temperaturach we wkładach możemy porozmawiać na podstawie odczytów pirometru podczas palenia oraz samych instrukcji obsługi, w których większość producentów (nie wszyscy) wypisują przeróżne rzeczy, od których boli czasem brzuch ze śmiechu.

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy w dzisiejszą noc :wink:

A ja pozostane przy większej rozpiętości :wink: Chociaż 10% to wyjątek , to i też się zdarza :D Natura nie " wyprodukowała " też drewna o parametrach 1dm3=0,5 kg = 4,4 kW ( drobiazg - pewnie "szkolny błąd " - średnio z 1kg=4,4 kW )http://www.biomasa.org/index.php?d=artykul&kat=51&art=47 a jeszcze więcej w badaniach ITC.Jeżeli chodzi o istrukcje obsługi to wolę czytać je w orginale - unikam błędów tanich tłumaczeń :wink:

pzdr i wszystkiego dobrego w Nowym Roku

ps. radzę zapytać się klientów ile popiołu muszą wynosić :D

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3869279

Witam.

To ja będę uparty jak "kozioł". Drewno ma około 1 % popiołu. No niech będzie...do tych 2% dociągnie jeszcze...

No chyba, że po piętnastu latach uczenia się o drewnie oraz praktyki zawodowej w tym zakresie pozostałem nieukiem.

To tyle o popiele.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3869350

Witam w nowym roku. :D

Bader rozumiesz to co piszesz ? Przemyśl troszkę głębiej :wink: ja z Forest-Natura tak z przekory przedstawiam "inne" zdanie :wink:

O kominkach by można godzinami opowiadać, w kilku zdaniach można tylko zarys przedstawić, reszta w domyśle, ale trzeba myśleć :wink:

ps. przeczytaj archiwalne moje posty i te napisane przez Forst-Natura i rusz głową :wink:

Zajmuję się kominkami prawie trzydzieści lat :wink: znudziło mi się stawianie bubli, bo większość ludzi takie chce :-? przestawiam się zawodowo aby robić kilka fajnych kominków rocznie dla przyjemności i dobrze poznać coś innego.

do an-bud'a

Wybacz, ale stosunki interpersonalne mnie nie interesują :D Myślałem ,że widzisz pewne rzeczy ewidentnie "bijące " w oczy :( Za chwile okaże się , że germanowie odkryli Amerykę , a M.C. Skłodowska była teutońską wybranką Wagnera :lol: Nie znam osobiście Pana Ziemowita, ale sądząc po postach ( obym się mylił ) przypomina mi pewnego redaktora , który w swoich pisemkach zwykł " mercedesować" firmy i wkłady , które sprzedaje w swoim sklepie. To psuje rynek! Celowo nie wiązałem się z żadnym producentem, wiedząc że każdy ma gorsze i lepsze wkłady.

Zawodowo już się przestawiłem ( kamień to cudo warte grzechu i pylicy :D ) ,ale kominkom chyba zawsze pozostane wierny :wink: Czego i Tobie życzę .

pzdr. i powodzenia w Nowym Roku.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3869385

Jeżeli kupisz w miarę przyzwoity wkład ( od ok. 2500zł + ) będzie Ci służył przez wiele lat.

A dlaczego o przyzwoitości wkładu ma świadczyć jego cena??

Myśle,że wkład to nie tylko parę kilo żeliwa czy stali :wink: Dawno temu widziałem jak w biurze projektowym jednego z producentów opracowywali nowy deflektor i zajeło im to trochę czasu i pracy, ale efekt był widoczny gołym okiem. Musiałbyś widzieć wkład ze starym i z nowym, aby się przekonać na czym polega różnica.

Ale to ginie w powodzi marketingowych haseł z gatunku "pierze, szyje , krawaty wiąże , usuwa ciąże " :(

pzdr.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3869422

Witam.

To ja będę uparty jak "kozioł". Drewno ma około 1 % popiołu. No niech będzie...do tych 2% dociągnie jeszcze...

No chyba, że po piętnastu latach uczenia się o drewnie oraz praktyki zawodowej w tym zakresie pozostałem nieukiem.

To tyle o popiele.

Pozdrawiam.

Rewitam.

Twoje prawo :D

Ja widzę ,że użytkownicy kominków po sezonie mają więcej niż 3 wiaderka ( 20l ) popiołu.

pzdr.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3869447

Witam wszystkich forumowiczów.

Po przeczytaniu wielu wątków na tym i innych forach nie znalazłem informacji mnie interesujących.

Stoję przed remontem domu i zastanawiam się nad instalacją grzewczą a dokładnie nad wyborem wkładu kominkowego jak w temacie ZUZIA 15kW vs MAJA 12kW.

Domek 85m stare budownictwo, ściany trochę cegła większość chyba kamień grubość około 50-60cm na to styropian 5cm.

Strop powała a w niej 10cm wełny.

Otóż plan instalacji jest taki:

Zerwanie podłóg wylanie wylewek oraz oczywiście docieplenie styropianem grubości?????? tu proszę o podpowiedź

Co do instalacji CO CWU część podłogówka+kaloryfery (kuchnia korytarzyk i łazienka 15m) reszta kaloryfery.

I tu moje pytanie: wiem, że lepszym rozwiązaniem był by wkład Maja12, lecz Zuzia15 ma dla mnie przewagę ( większa pojemność wodna M18/Z38, oraz większe palenisko a co za tym idzie większe polana) z autopsji wiem ze to jest ważne ponieważ w drugim domku posiadam kominek bez płaszcza.

(kupuję z lasu metry tnę na pół i tyle bez żadnego rąbania...:)

Tylko czy moc Zuzi nie jest zbyt duża do mojego metrażu?

Jakie będą wady zainstalowania Zuzi w stosunku do Maji???

Poza tym jeżeli ktoś posiada te wkłady to proszę o opinie, sugestję ich użytkowania?

Mogę dodać, że w domu działa pieco-kuchnia 10kW i jest naprawdę Cieplutko.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3889190

[...]

I tu moje pytanie: wiem, że lepszym rozwiązaniem był by wkład Maja12, lecz Zuzia15 ma dla mnie przewagę ( większa pojemność wodna M18/Z38, oraz większe palenisko a co za tym idzie większe polana) z autopsji wiem ze to jest ważne ponieważ w drugim domku posiadam kominek bez płaszcza.

(kupuję z lasu metry tnę na pół i tyle bez żadnego rąbania...:)

Tylko czy moc Zuzi nie jest zbyt duża do mojego metrażu?

Jakie będą wady zainstalowania Zuzi w stosunku do Maji???

Poza tym jeżeli ktoś posiada te wkłady to proszę o opinie, sugestję ich użytkowania?

Mogę dodać, że w domu działa pieco-kuchnia 10kW i jest naprawdę Cieplutko.

Jestem uzytkownikiem Zuzi 15kW -> wez pod uwage, ze ona ma moc plaszcza 12kW. I zeby te 12kW osiagnac to naprawde musisz palic na maksa caly czas :) Mam bufor wiec jestem w stanie oszacowac moc wkladu - przy paleniu typu dokladanie 4 x dziennie na pewno moc jest rzedu 8-9kW max. Jak palisz "ostrzej" to jestes w stanie wyciagnac te 10-11-12kW. Kwestia jeszcze jakosci paliwa - ja niestety nie mam za bardzo przesezonowanego drewna stad moze nizsze osiagi ale pale tez brykietem z wegla brunatnego i moce sa podobne.

Duzo zalezy od instalacji -> gdybym robil drugi raz to zrobilbym bufor nie 1000, a przynajmniej 2000, a najlepiej 3000 litrowy i kupil kominek nie 12kW a jakiegos monstera typu 25-30kW :-) A jak masz instalacje bez bufora to dobrze by bylo zrobic OZC i dobrac moc kominka "na styk" (no, moze z lekkim zapasem). Przewymiarowany kominek bedzie non stop dlawiony i wszystko sie bedzie kisic, dymic i smolic.

pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3889251

Jeżeli możesz to powiedz jaką powierzchnię ogrzewasz?

W tej chwili ok 120m2 + poniewaz nie mam na poddaszu jeszcze wylewek (z ogrzewaniem podlogowym) i styropianu to praktycznie cale poddasze tez sie z automatu nagrzewa (jest tam ok 3st C mniej niz na parterze).

i na ile wystarcza ci ten bufor?

Przy -20 st C na zewnatrz - na 0h - cale cieplo z kominka idzie odrazu na podlogowke i nic w buforze nie zostaje. Przy 0st C na jakies 15-18h plus akumulacja podlogowki - spokojnie mozna na 24h przestac grzac:)

a i co to znaczy: "OZC":)

obliczeniowe zapotrzebowanie ciepla -> czyli taki "maly audyt" wykonany programem Audytor OZC dostepnym za darmo w sieci (na stronach purmo, wavin i innych producentow).

pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/2548-jaki-wk%C5%82ad-kominkowy/page/30/#findComment-3890830

• 5 weeks później...