Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytałem wszystko na tym forum co dotyczy Hibany wiele tego niestety nie ma. Znam również twoje zdanie Forest na temat węgla w kominku, czytałem twoją polemikę i rozumiem podejście masz do tego prawo. Zamierzam palić głownie drewnem, ale są też pozytywne posty na temat mieszania drewna z brykietem węglowym i zamierzam sam się o tym przekonać, jeśli się nie sprawdzi trudno, pozostanie drewno. W jednym z Twoich postów Forest jest pozytywna opinia o Hibanie mam nadzieję, że nie zmieniłeś zdania.

Ponadto rozumiem, że węgiel nieekologiczny, brak wizji ognia, smród, większe pylenie, ale zarazem wyższa temp spalania. Nie rozumiem tylko jednego czemu technicznie kominek z płaszczem, który jest piecem stałopalnym tyle że z szybą technicznie nie może się sprawdzić w przypadku palenia węglem, bo oprócz niższej sprawności to kocioł jak inne stałopalne.

Edytowane przez fentanyl

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Pozytywnym faktem jest to, że producent bardzo dobrze od strony dokumentacji technicznej podchodzi do swojego wyrobu. Jak również to że go rozwija a nie klepie bezrozumnie najtańszą kichę kominkową.

Ale z drugiej strony wygląd tego paleniska, jego detale i pewne rozwiązania techniczne wcale nie idą w parze z poprzednim stwierdzeniem.

W sumie to osobiście bym go nie kupił bo za podobną cenę są lepsze i ładniejsze, ale też nie zniechęcam przed tym wyrobem ...

Pozdrawiam.

Witam.

A dlaczego usługi tej nie wykona Ci firma u której kupiłeś palenisko?

Taniej, łatwiej i bez problemów w razie jakiejkolwiek awarii, reklamacji, tudzież ewentualnych niespełnionych oczekiwań ...

Tak się zastanawiam, kiedy w końcu trafi do naszych inwestorów to, że najtaniej i najbardziej wygodnie jest kupno razem z kompleksowym wykonawstwem z mniejszą stawką VAT ... chyba nastąpi to dopiero jak ją w końcu zniosą ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Forest to oczywiste, ze wolałbym z 8% vat z montażem, problem tylko, że ja nad morzem oni w górach, miejscowy handlowiec ma taką stawkę, że z montażem wyjdzie w najlepszym razie tyle samo jak sprowadzenie od producenta z 23%. Mówię o tzw podłączeniu w komin, bo pojęcia nie mam kogo mają do hydrauliki, a chcę kogoś kto wie co robi. Edytowane przez fentanyl

Forest to oczywiste, ze wolałbym z 8% vat z montażem, problem tylko, że ja nad morzem oni w górach, miejscowy handlowiec ma taką stawkę, że z montażem wyjdzie w najlepszym razie tyle samo jak sprowadzenie od producenta z 23%. Mówię o tzw podłączeniu w komin, bo pojęcia nie mam kogo mają do hydrauliki, a chcę kogoś kto wie co robi.

To poszukaj sprytnego instalatora hydraulika, on może Ci wykonać kompleksową usługę, sprowadzić wkład, zainstalować go, na 8 %.

Ja przykładowo ostatnio z sporymi rabatami sprzedaje wkłady wodne z swojej oferty instalatorom hydraulikom. Oczywiście instalatorom hydrauliki, legalnie działającymi, czyli legalnie pracującymi, jak większość ich klientów.

Edytowane przez bohusz

Witam.

Przeglądam wątki kominkowe ponieważ niedługo będę musiał zakupić wkład kominkowy do mojego domu. Nie mam wielkich wymagań bo kominek będzie raczej ozdobą salonu i rozpalany tylko okazjonalnie. Przewiduję spalić nie więcej niż 2 m drzewa rocznie. Salon mam 33 m2, komin metalowy, doprowadzenie powietrza z zewnątrz, w domu wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Dylemat mam następujący, jaka powinna być maksymalna moc takiego kominka aby dało się wysiedzieć w salonie jak się rozpali ogień, czy wkład ma być stalowy, żeliwny czy jeszcze inny. Wewnątrz kominka ma być wkład szamotowy czy coś innego. Czy do takiego palenia okazjonalnego warto wydawać np 6 tys za piękny kształt kominka, czy może oszczędzić i kupić podobny za połowę ceny. Rozumiem że w tej branży są marki premium i ich produkty są droższe ale czym się różnią od tańszych , niemarkowych produktów? Rozważam zakup Hajduka bo polecił mi go kolega twierdząc że kiedyś robili dla Sparthermu ale nie wiem czy to prawda. Jeżeli ktoś ma wiedzę, czas i ochotę podzielić się to proszę o odpowiedź.

Tylko błagam nie piszcie że już tyle na ten temat jest odpowiedzi że mam sobie poszukać na forum. Nie o takie błyskotliwe spostrzeżenia mi chodzi.

Jeżeli Chcesz usługę kompleksową, to znaczy aby firma wykonała cały kominek, to sobie wkładem kominkowym samodzielnie głowy nie zawracaj.

Firma takowa, będzie miała wkłady w swojej ofercie, dopasuje do całości, itp.

Wyjdzie to zapewne sporo taniej.

Przedstawisz jej tylko swoje potrzeby, oczekiwania i ewentulnie wizje jak co ma wyglądać. Potem akceptacja, wykonawstwo, instrukcja ustna i pokazowa i zapłata.

Moja sugestia prywatna - unikaj firm, czy panów kominkowych chcących jakieś zaliczki do przodu a konto materiałów, wkładu, itp..

Edytowane przez bohusz

Zakupu kominka z firmy Hajduk nie powinieneś żałować. Opowiadać

szczegółowo o różnicach nie będę, bo może to tylko pogorszyć Twoje

dotychczasowe rozpoznanie. Jest to firma godna zaufania.

Jeśli boisz się przegrzewania pomieszczenia w którym ustawisz kominek,

warto wziąć wkład z podwójną szybą, a ciepło z kominka skierować dodatkowo

do innych pomieszczeń. Wypuszczenie go na ciąg komunikacyjny, umożliwia

dogrzanie przylegających do niego pokoi, po otwarciu drzwi.

Planujemy zakup kominka narożnego i dysponujemy budżetem do 8 tyś zł (za wkład). Kominek ma służyć do codziennego grzania ale powinien też się jakoś prezentować. Interesują nas wkłady stalowe z szamotem, narożne bez szprosu, najlepiej z szybą podnoszoną do góry, w tej cenie niestety chyba tylko w chodzi w grę wkład z dwoma szybami klejonymi... Bardzo prosiłbym o jakieś opinie - jaki wkład w tej cenie będzie najlepszym (najmniej awaryjnym) rozwiązaniem? Zastanawiamy się nad polskim wkładem: Hajduk VOLCANO 2P h lub którymś z wkładów firmy Arysto - z tym, że ten drugi ma dość długą listę niepochlebnych komentarzy na tym forum (a to dymi, a to nie podnoszą się dzwi i pękają szyby albo producent nie uznaje reklamacji...). Jeśli zakup porządnego narożnego wkładu w tej cenie jest niemożliwy to może jednak wkład narożny ze szprosem - tańszy a być może mniej awaryjny z racji prostszej konstrukcji?

pozdrawiam

Marcin

A co mi tam:)

W tej kwocie zamiast Arysto czy Hajduka (oni to dopiero mają nieciekawy serwis) może coś takiego wpadnie Ci w oko:

http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-design/kv-055-l-r-designerski-narozny-wklad-kominkowy-z-przesuwnymi-drzwiczkami-cdp

I żeby nie było, podsuwam Ci ten wkład jako ciekawą alternatywę, a nie jako dystrybutora:)