Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co to konkretnych wymiarów i mocy to będę się musiał zdać na to co mi zaproponuje montażysta. Na pewno będę chciał zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza (prawdopodobnie z turbiną) w domu o pow. mieszkalnej ok 120 metrów, więc to będzie jakoś wpływało na parametry wkładu. Pewnie te parametry wpłyną jakoś (mam nadzieję, że nieznacznie) na cenę konkretnej wersji wkładu, mnie jednak na tym etapie bardziej interesuje to jaką wybrać firmę i model a czego unikać.

Wszystkie firmy (hajduk, arysto, pama, sparke, itd) kopiują wkłady od spartherma czy Schmida. Często wychodzą urządzenia na bardzo przyzwoitym poziomie w dużo lepszej cenie. Niestety nie spotkałem jeszcze firmy która zrobiła by system podnoszenia szyby do góry identycznie jak Niemcy, (czy Polacy pod niemiecką marką). Nawet jeśli za taką opcję dopłacało by się 2200a nie 1700. W rezultacie kupujemy dobry wkład z szybą na bok za kilka tys. ale jeśli chcemy gilotynę to trzeba by dołożyć drugie tyle do Niemca bo tam się nic nie zacina a nas nawet na ekspozycji w sklepie widać, że taki system wcześniej czy później odmówi współpracy.

Wszystkie firmy (hajduk, arysto, pama, sparke, itd) kopiują wkłady od spartherma czy Schmida. Często wychodzą urządzenia na bardzo przyzwoitym poziomie w dużo lepszej cenie. Niestety nie spotkałem jeszcze firmy która zrobiła by system podnoszenia szyby do góry identycznie jak Niemcy, (czy Polacy pod niemiecką marką). Nawet jeśli za taką opcję dopłacało by się 2200a nie 1700. W rezultacie kupujemy dobry wkład z szybą na bok za kilka tys. ale jeśli chcemy gilotynę to trzeba by dołożyć drugie tyle do Niemca bo tam się nic nie zacina a nas nawet na ekspozycji w sklepie widać, że taki system wcześniej czy później odmówi współpracy.

No i tu jest problem bo z jednej strony te szyby otwierane do góry, tak jak piszesz, sprawiają problemy, z drugiej zaś, przynajmniej opierając się na tym co napisał w którymś z wątków jeden tutejszych ekspertów - wkłady narożne otwierane tylko na bok to też porażka bo po kilku latach takie drzwi pod wpływem ciężaru i temperatury zaczną siadać na zawiasach... Czyli wniosek z tego taki, że trzeba kupić albo Spartherma (lub coś w tej klasie) albo zrezygnować w ogóle z kominka narożnego? Może jest jakaś trzecia opcja?

Jakoś mało słychać o tych zacinających się gilotaynach Made in Poland, a zaczyna je mieć w ofercie coraz więcej firm. Z tego co czytałem na forum kilka osób ma już takie wkłady. Jak pisałem wcześniej sąsiad od 2 lat ma narożny Arysto gilotynę i nic jak na razie u niego się nie zacina. Kolega z pracy ma Mile w gilotynie i też nie narzeka. I w jednym i drugim przypadku kominek jest rezerwowym źródłem dogrzewania i tworzy tzw. klimat.

To nadzieja, że są zadowoleni użytkownicy takich kominków ale na tym forum czytałem o sytuacjach gdzie to się psuło więc coś jest na rzeczy. Ja póki co chyba będę skłaniał się w kierunku tego Romotopa - ma względnie niezłe opinie (a przynajmniej nie czytałem o jakichś wpadkach) i kosztuje trochę więcej niż analogiczne wkłady polskich producentów a jednak sporo mniej niż Spartherm.

Witam.

Jakoś mało słychać o tych zacinających się gilotaynach Made in Poland, a zaczyna je mieć w ofercie coraz więcej firm

Regut - niniejsze forum ma to do siebie że bardziej opiniotwórcze jest czasami przytoczenie przykładu 3-5 sztuk wkładów znajdujących się w posiadaniu znajomych i sąsiadów niż wypowiedzi branżystów - piszących tu "donkichotów" branży kominkowej żyjących ze sprzedaży takich rzeczy, którzy "przepuszczają" przez swoje łapy w sumie kilkaset sztuk palenisk rocznie ...

Przy czym umówmy się że wcale nie tyczy się to wszystkich rodzimych firm ... niektóre z nich są problematyczne bardzo, inne mniej, a jeszcze inne prawie wcale ...

Pozdrawiam.

Witam.

Regut - niniejsze forum ma to do siebie że bardziej opiniotwórcze jest czasami przytoczenie przykładu 3-5 sztuk wkładów znajdujących się w posiadaniu znajomych i sąsiadów niż wypowiedzi branżystów - piszących tu "donkichotów" branży kominkowej żyjących ze sprzedaży takich rzeczy, którzy "przepuszczają" przez swoje łapy w sumie kilkaset sztuk palenisk rocznie ...

Ludzie przeważnie piszą gdy dzieje się coś niedobrego i jak na razie nie spotkałem się z zalewem tego typu informacji o zacinających się gilotynach, a moim zdaniem jeżeli jest realny problem to przekaz w tym zakresie powienien już się pojawić.

Przy czym umówmy się że wcale nie tyczy się to wszystkich rodzimych firm ... niektóre z nich są problematyczne bardzo, inne mniej, a jeszcze inne prawie wcale ...

Piszący tu

"donkichotów" branży kominkowej żyjących ze sprzedaży takich rzeczy
w mojej skromnej ocenie w swojej znakomitej większości są tu jedynie po to żeby robić autoreklame, dokopać konkurencji i czasami robić pewne zamieszanie informacyjne dlatego też specyficzna "nowomowa", jak widać na zacytowanym przykładzie. Ponieważ "koń jaki jest każdy widzi" dlatego może lepiej niech branża pozostanie przy swojej tajemnej wiedzy "wiem ale nie powiem", a swoje ewentualne doświadczenia zaczną opisywać zwykli użytkownicy wkładów.

Po kilku latach czytania postów na tym forum "donkichotów" w działach zwiazanych z kominkami tak jakoś kojarzy mi się ta scena .... . Jakiekolwiek podobieństwo do osób z forum może być oczywiście tylko przypadkowe;).

Pozdrawiam

No tak ...sporo racji, Regut. Jak dołożymy do tego Twoje "nie wiem, ale mówię", pojawia

się nieciekawy obraz forum....Na szczęście Twoje projekcje i złośliwości

nie zabierają dużo miejsca jak i czasu, by przez nie przebrnąć....

eniu, miałem nadzieje że jako fachowiec napiszesz coś w temacie wątku. I nie jest to złośliwość, bo akurat Twoje porady staram się czytać jak tylko zauważę przy linku do tematu, że pojawiła się Twoja odpowiedź. Jest jak jest, każdy widzi i po lekturze postów innych użytkowników mam wrażenie, że nie jest to tylko moje subiektywne odczucie.

Pozdrawiam

Piszący tu w mojej skromnej ocenie w swojej znakomitej większości są tu jedynie po to żeby robić autoreklame...

W sumie coś w tym jest, niestety. Niby na forum dużo się dzieje ale konkretów jak na receptę. 90% treści do potyczki słowne między panami branżystami a na konkretne pytania odpowiedzi przeważnie nie ma...

Witam.

no to może żeby nie psuć opinii tym najgorszym podasz choć nazwy tych prawie nie problematycznych?

Mati ...

Z polskich firm najmniej problematyczny jest ... Spartherm ...

Osobiście (wedle moich doświadczeń i wiedzy), nie chciał bym mieć paleniska z podnoszoną szybą takich firm jak Arysto, Hajduk i Merkury.

I teraz mi powiedz czy moja konkretna odpowiedź będzie skutkowała tym, że nie kupisz dużo tańszego wyrobu, pomimo tego że Ci go odradzam ?

Regut ...

Jestem o te kilka lat dłużej od Ciebie na FM i czytając opinie podobne do Twoich mam zawsze tę cichą satysfakcję że przez te prawie dziesięć lat za upełne friko pomogłem zbudować własne kominki lub uniknąć błędów, tudzież odwieść od budowlanej i technicznej kupy i kichy, jak by nie było kilkuset osobom. FM bez wielu branżystów, którzy zadomowili się tutaj nie tylko w tym wątku, raczej nie było by dzisiaj tym czym jest, bo niby skąd miało by czerpać tak naprawdę wiedzę ... Teraz odpowiedz sobie sam na pytanie - jakiej ilości Forumowiczom pomogły Twoje wypowiedzi ?

Pozdrawiam.

tak, Twoja konkretna odpowiedź (za którą dziękuję) będzie skutkowała tym, że prawdopodobnie nie kupię wkładu żadnego z wymienionych firm. Niestety raczej nie kupię też Spartherma ze względu na jego cenę więc nadal będę szukał czegoś pomiędzy. Tak jak napisałem wcześniej na chwilę obecną skłaniam się w kierunku Romotopa

Witam.

Jakbyś mieszkał na południu naszego pięknego kraju to obiektywnie patrząc nie było by to złe rozwiązanie. Nasz kraj jest podzielony na dwie części z których południowy rejon posiada własny mobilny i wyposażony serwis z konkretnymi pracownikami technicznymi świetnie znającymi produkt.

Reszta kraju to obsługa innego dystrybutora tej firmy, który wyraża przekonanie że to co sprzedaje nie wymaga serwisu i napraw gwarancyjnych, a w razie czego "to się ekipę z Czech sprowadzi". Zresztą jasno i wyraźnie pisał o tym tu na FM.

Różnica cenowa między wyrobami niemieckimi, austriackimi i czeskimi jest prawie żadna w tej chwili.

Albo z pełną premedytacją wybrać produkt naszych rodzimych firm ze wszelkimi tego konsekwencjami (słaba technika niestety) ale i plusami (cena) albo wybrać już produkt technicznie z topowej półki.

Pozdrawiam.

Jakoś mało słychać o tych zacinających się gilotaynach Made in Poland, a zaczyna je mieć w ofercie coraz więcej firm. Z tego co czytałem na forum kilka osób ma już takie wkłady. Jak pisałem wcześniej sąsiad od 2 lat ma narożny Arysto gilotynę i nic jak na razie u niego się nie zacina. Kolega z pracy ma Mile w gilotynie i też nie narzeka. I w jednym i drugim przypadku kominek jest rezerwowym źródłem dogrzewania i tworzy tzw. klimat.

Mało słychać bo w wiele firm produkuje takie systemy niedługo. Wystarczy wejść do salonu Spartherma, pobawić się szybą i przyglądnąć się jak to jest zrobione a następnie iść do np. Hajduka. Nie zobaczymy tego na zdjęciu w internecie ale na żywo wszytko widać. Mnie osobiście przeraża widok kulek na prowadnicy rodem z szafek meblowych jak to robią niektóre firmy. Pytanie dlaczego taki hajduk nie zrobi tego tak samo jak spartherm i nie woła za swój wkład 500zł więcej. Było by tak samo dobrze a 3k taniej.