Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wyboru wkładu, generalnie dużo różnych opinie o różnych wkłądach. Proszę o jakieś opinie o jotulu 570. Pomalowany on jest w środku jakąś białą farbą w środku, nie będzie to się brudziło. Podoba mi się również wkład ARYSTO A11, ma ktoś jakieś opinie o nim? A może warto zwrócić uwagę na coś innego? Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

P.S. Pamiętajmy o czyszczeniu kominów , co najmniej dwa razy w roku

Sedno sprawy !

Nawet najlepszy wkład z najlepszej firmy nie pochodzi za długo na słabym kominie

Zima była długa, użytkownicy kominków palili tym co mieli pod ręką, a nie zawsze to było suche drewno.

Kominy są zanieczyszczone.

Za chwilę zaczną się pożary sadzy, warto o tych sprawach pomyśleć wcześniej.

Sedno sprawy !

Nawet najlepszy wkład z najlepszej firmy nie pochodzi za długo na słabym kominie

Zima była długa, użytkownicy kominków palili tym co mieli pod ręką, a nie zawsze to było suche drewno.

Kominy są zanieczyszczone.

Za chwilę zaczną się pożary sadzy, warto o tych sprawach pomyśleć wcześniej.

Dlaczego straszysz ludzi :yes:.Przecież sezon się skończył pozostało czyszczenie kominów przygotowując je do następnego sezonu.To co ma się niby zapalić jak się nie będzie palić w kominku ???

Nie masz racji - ja nadal palę. A jeżeli komuś się skończyło drewno do zima długa, to słuszenie kominiarz prawi - palą tym co jest, i jeszcze popalą.

Kocie przeczytałeś co napisał???

Kominy po sezonie są zanieczyszczone więc odniosłem się do tego ,że należy je wyczyścić ale co się tam zapali jak przeca nie będziemy już palić w kominku.

To ,że nadal palisz świadczyć może tylko o jednym ....Masz hebel w chałupie,wilgoć,farba ci wysycha bo se pomalowałeś ściany,Grzejesz tak jak ja np. wodę w ZCWU,spalasz odpady po zimie, wymieniać dalej???:(

Mam obecnie 22,5 stC w domciu to mam rozpalać w kominku ???Okna uchylam bo słonko za bardzo zaczyna operować a i zaworek otwiera się jeszcze z solarków na CO.

Edytowane przez niktspecjalny

Przepraszam i gratuluję .....to nie mogłeś wcześniej tak zacząć?:yes:.Pal...........ma być ciepło w chałupie niech se chłopak firda nóżkami na kocyku.:D:D:D

pzdr.

morał taki, że "zanim się wypowiesz to zbadaj temat bo w przeciwnym razie można się osmieszyć i upokorzyć" - tak mawiał mądry król Salomon.

No i pięknie, że dzieci się rodzą...następne pokolenie bogatsze o nasze doświadczenia. Gratulacje i powodzenia.

pzdr

Nie, grzeję nadal bo mi się syn 3 dni temu urodził i chcę mieć cieplutko.

To teraz rozumiem po co te remonty ;)

Gratulacje !!!

Nikt, z pożarami sadzy już jakiś czas temu się zaczęło, obserwuję to po swoim telefonie jak ludziska nawet z całej Polski dzwonią, średnio dwa, trzy telefony w tygodniu, boksowanie się i walka na noże z towarzystwem ubezpieczeniowym też nie jest na pewno fajne, a nie każdy pożar sadzy niestety kończy się pęknięciem komina.

Więc wszyscy użytkownicy kominków marsz do wyczystek w celach kontrolnych, czy sadzy za dużo nie ma, w szczególności dotyczy to użytkowników korzystających z kominka jako jedyne źródło ogrzewania !!!

[quote=Jakub Świrepo;5891591Witam

Przy wyborze wkładu proszę pamiętać o wysokości temperatury spalin wychodzących z kominka ( aby nie były za wysokie poniżej 300 stopni ) i o łatwej możliwości wymiany elementów zużywających się w czasie palenia . Firma którą polecam już w nazwie swojej ma zwrot oszczędzanie temperatury co w języku niemieckim Spar Therm oznacza . Zapraszam do dalszych rozmów. Jakub Świrepo , jestem doradcą technicznym

Pozdrawiam

Witam,

a konkretnie jaki model wkładu Pan by polecił, o parametrach tego arysto a11 czy jotula I 570?

A tak z ciekawości ile do tego poleconego wkładu kosztuje ten wkład szamotowy, którego rozumem mogę sam zmienić po jego ewentualnym zużyciu?

Komin posiadam schiedela fi 200 i proszę, nie rozmawiajmy o kominie, bo on już stoi i nic tu się nie zmieni, więc cała rozmowa bez sensu.

A co powiecie o tym jotulu. Wszyscy zachwalają.....

Edytowane przez goku22

Witam,

a konkretnie jaki model wkładu Pan by polecił, o parametrach tego arysto a11 czy jotula I 570?

A tak z ciekawości ile do tego poleconego wkładu kosztuje ten wkład szamotowy, którego rozumem mogę sam zmienić po jego ewentualnym zużyciu?

Komin posiadam schiedela fi 200 i proszę, nie rozmawiajmy o kominie, bo on już stoi i nic tu się nie zmieni, więc cała rozmowa bez sensu.

A co powiecie o tym jotulu. Wszyscy zachwalają.....

Cztery posty napisałeś i uważasz, że pisanie o kominie jest bez sensu ?

Komin już masz, więc do niego musisz dobrać palenisko, a nie odwrotnie.

Sprawdź w deklaracji zgodności, czy masz T400, czy T600, bo jak T400 to o kominku, o którym piszesz zapomnij.

A taką fotkę mam pod ręką, kominek służy do ogrzewania domu z DGP i chodzi już bodajże czwartą zimę :

20130401012.jpg

Ale pisze o 2 wkładach, więc konkretnie o którym mogę zapomnieć?

Ta deklaracja zgodności, co to jest, komin kupiłem w hurtowni i mam na niego tylko fakturę(żadna deklaracja nie przychodzi mi do głowy). Jak sprawdzić co i jak?

Co do 4 postów, no niestety dom wybudowałem sam bez żadnej pomocy, murator jako gazeta do mnie konkretnie nie przemawiał, więc i na forum nie zaglądałem, dopiero szukając wkładu i planując jego zabudowę(też zrobię ją sam) dostrzegłem że jest tu najwięcej informacji. Mam 4 napisane posty, ale przeczytałem pewnie więcej niż 4 tysiące, z czego może 20% jest dla mnie cenna, co tak samo przelicza się na czas poświęcony na ich czytanie. Czasem załamuje mnie jak ktoś o coś pyta i dostaje odpowiedz typu:" już było o tym setki razy pisane, wystarczy przeczytać" No i tak , pewnie tylko żeby dotrzeć do tej informacji trzeba przeczytać 80% postów z przepychankami, nie na temat i jeszcze z nie wiadomo czym. Jeszcze żeby ta wyszukiwarka tutaj była coś warta... Proszę się nie obrażać, ale tak niestety jest, więc proszę nie pisać o ilości napisanych przez kogoś postów, bo jest ich tu o 80% za dużo, podobnie jak i ten mój teraz.... nie na temat, pozdrawiam.

Ale pisze o 2 wkładach, więc konkretnie o którym mogę zapomnieć?

Ta deklaracja zgodności, co to jest, komin kupiłem w hurtowni i mam na niego tylko fakturę(żadna deklaracja nie przychodzi mi do głowy). Jak sprawdzić co i jak?

Co do 4 postów, no niestety dom wybudowałem sam bez żadnej pomocy, murator jako gazeta do mnie konkretnie nie przemawiał, więc i na forum nie zaglądałem, dopiero szukając wkładu i planując jego zabudowę(też zrobię ją sam) dostrzegłem że jest tu najwięcej informacji. Mam 4 napisane posty, ale przeczytałem pewnie więcej niż 4 tysiące, z czego może 20% jest dla mnie cenna, co tak samo przelicza się na czas poświęcony na ich czytanie. Czasem załamuje mnie jak ktoś o coś pyta i dostaje odpowiedz typu:" już było o tym setki razy pisane, wystarczy przeczytać" No i tak , pewnie tylko żeby dotrzeć do tej informacji trzeba przeczytać 80% postów z przepychankami, nie na temat i jeszcze z nie wiadomo czym. Jeszcze żeby ta wyszukiwarka tutaj była coś warta... Proszę się nie obrażać, ale tak niestety jest, więc proszę nie pisać o ilości napisanych przez kogoś postów, bo jest ich tu o 80% za dużo, podobnie jak i ten mój teraz.... nie na temat, pozdrawiam.

Zerknij na FV jaki jest konkretnie komin.

Sprawdź później jakie ma parametry w deklaracji zgodności:

http://www.schiedel.pl/pliki-do-pobrania/deklaracje-zgodnosci

jak czytać symbole w opisach deklaracji? załączone info.

jaką temperaturę spalin może mieć nawet mały Jotul, to widać po półce deflektorowej na zdjęciu zamieszczonym powyżej.

oznaczenie kodowe kominów.jpg

Deklaracje producenta dotyczące zakresu temperatur jakie trafiają do komina nie mają wiele wspólnego z rzeczywistymi "osiągnięciami" klientów. Zapiski w dokumentach dotyczących poszczególnych wkładów, obojętnie jakiego producenta, są w głównej mierze oczekiwaniami ustawodawcy w tej kwestii. Przy nowych uszczelkach i niewielkiej ilości opału, zalecanej przez producenta, da się to osiągnąć. Wyjątek stanowi wkład Badera.