Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podajcie troche cen bo tak jak was czytam to nie bardzo pojmuje tą róznicę miedzy mercem a inna marką :(

Przykład cen wkładów kominkowych z płaszczem wodnym :

:roll: FABRILOR Deco 14,1 kW 7650,-zł netto

:D identyczny polski o mocy 15 kW : 3000,-zł netto

Jeśli chciałbyś więcej cen lub szczegółów techn. - chętnie prześlę na priv. lub e-mail. Napisz, jakie modele Cię interesują.

Pozdrawiam.

A Sparthermy?

Chyba w niczym nie ustępują Jotulom?

JA WOLĘ ŻELIWO OD BLACHY. MÓJ ZNAJOMY W SWOIM SPARTHERMIE DWA RAZY TEJ ZIMY WYMIENIAŁ PŁYTĘ SZMOTOWĄ. ZA PIERWSZYM RAZEM GRATIS I POUCZONO GO, ŻE NIEWŁAŚCIWIE UŻYTKUJE WKŁAD - CZYLI MOKRE DREWNI, ZŁEJ JAKOŚCI ITP. BYC MOŻE TAK BYŁO, ALE PO WYMIANIE JUŻ BYŁ BARDZO OSTROŻNY - TYLKO SUCHA BRZOZA LUB GRAB. I CO SIĘ OKAZAŁO? ZNOWU PĘKŁ SZAMOT I W MOIM PRZYJACIELU COŚ TEŻ. WŚCIAKŁY DO SPRZEDAWCY, A TAM CO? ŻEŻLE UŻYTKUJE WKŁAD, BO DREWNO ZŁEGO GATUNKU BO TO BO TAMTO I OCZYWIŚCIE MUSIAŁ ZAPŁACIC 40 ZŁ. WOLĘ WIĘC WKŁAD ŻELIWNY Z DPOŁYWEM POWIETRZA DO PALENISKA Z ZEWNĄTRZ ( U MNIE BĘDZIE Z GARAŻU ), ESTETYCZNY I SPRAWDZONY CZYLI JOTUL PANORAMA

A ja mam pytanko do szpeców od TARNAW(V)Y no własnie bo jest firma co się zwie: Zakład Produkcyjny TARNAVA - Jarząbka Nowa - kilkanaście km od TARNOWA produkują oni wkłady o nazwie retro comfort itd. oraz jest takie coś jak TARNAWA Spółka Jawna w Tarnowie - oni z kolei produkują wkłady o oznaczeniach np PZPOS. Wizualnie sa to identyczne wkłady. Z wyglądu i z parametrów nie róznią się niczym poza ceną np TARNAWA PZPOS 16kW = 2899 PLN a TARNAVA COMFORT 16kW - 2689 PLN. Jak wspomniałem na prospektach wyglądają identycznie, parametry takie same . Moze ktoś z szanownego grona forumowiczów wie jak to z nimi jest bo jeśli sa identyczne to po co przepłacać :lol: .[/b]

Gość Znawca
A żeliwo może pęknąć i problem jeszcze większy.

Dom tez może peknąć i co? Wtedy to wogóle problem ogromny, tylko taka metodą "a u was murzynów biją" każdy argument mozna obalić. Ja osobiście wolę Jotul-a bo wyznaję zasadę, że "tanie mięso psy jedzą"

Mam tarnawę. 16 kW. Nie wiem co za idiota zmienił to "w" na "v". Pewnie na eksport.

Ogrzała mi dom zimą. 108 m2 (taka teoria z projektu - podłogi jest coś koło 140 m2). Nie wykończony, pierwszy sezon grzewczy. Nie mam zastrzeżeń do tego wkładu - prosty i skuteczny.

Tylko że - pierwszy sezon, nie kupiłem odpowiedniego drewna no i było palenie wynalazkami. Próbowałem różnych paliw - skończyło się na trocinowym brykiecie. W każdym razie wkład ten ma wsuwaną na górze blachę, która ma za zadanie kierowanie spalin do dopalania. Blacha ta, na skutek wysokich temperatur wytwarzanych przez brykiet, "popłynęła", wygięła się w dół - będę musiał zdaje się szukać kowala.

Poza tym bez zastrzeżeń. Uważajcie na brykiet... ;) Mam wrażenie że gdyby to nie była tarnawa a wkład z cienkiej blachy... popłynąłby cały wkład.. ;)

• 2 weeks później...

Planuję kupić kominek, ale nie wiem jaka firmę wybrać na forum przewija się wątek Tarnawy i Jotula. Czy macie sprawdzone jakieś informacje, najlepiej doświadczenia? Myślę o ciągłym ogniu, aby ogrzewać dom. Mieszkam w Zamościu, w okolicy sa umiarkowane ceny drewna.

Proszę o porady

Zojka :roll:

TYLKO JOTUL PANORAMA BO:

- JEST BARDZO ŁADNY

- ZNAKOMICIE GRZEJE

- DOKŁADASZ RAZ NA 12 GODZIN

- MA DOLOT POWIETRZA Z ZEWNĄTRZ

- JEST DROGI WIĘC MA GO NIEWIELE OSÓB, A

SNOBOWAĆ JEST CZASEM PRZYJEMNIE

POZDRO POLDEK

P.S. WŁAŚNIE DZIS ZAMÓWIŁEM DWIE "PANORAMY" SOBIE I SĄSIADOM I DOSTAŁEM RABAT 500 ZŁ. NA KAŻDY ( ZAWSZE TO COŚ )