Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła i pralka w kotłowni 3 m. kw.

roodacosa

Recommended Posts

Cześć!

Jak w temacie. Kotłownia ma wymiary 1,5mx2m i chce do niej obok pompy ciepła, najpewniej monoblok, wrzucić dodatkowo pralkę i suszarkę w słupku.

Nie wiem tylko, czy nie będzie za ciasno...?

Pomieszczenie nie ma okna, wentylacja mechaniczna. Etap fundamentów.

Dzięki i pozdrawiam :)

Z tekstu wynika, że chcesz PC umieścić w "kotłowni" :cool:

Ja mam 2,20x1,35 i w środku rozdzielacz podłogówki, rozdzielacz wody, pralkę, zbiornik CWU, kibelek, agregat wewnętrzny PC ,rekuperator i okno ....ale tańczył tam nie będę :D

Ja mam 2,20x1,35 i w środku rozdzielacz podłogówki, rozdzielacz wody, pralkę, zbiornik CWU, kibelek, agregat wewnętrzny PC ,rekuperator i okno ....ale tańczył tam nie będę :D

Magik :D

Kotłownia to oczywście pomieszczenie gospodarcze.

Dzięki za ogląd, co można zmieścić na takim metrażu :D

Jak duży zasobnik CWU? Jak możesz, to wstaw proszę zdjęcia lub narysuj rzut z rozmieszczeniem urządzeń. Będę miał podobna kotłownię.

Jak duży zasobnik CWU? Jak możesz, to wstaw proszę zdjęcia lub narysuj rzut z rozmieszczeniem urządzeń. Będę miał podobna kotłownię.

IMG_20200528_090337_Easy-Resize.com(1).jpg

Tak to mniej więcej wygląda. Starałem się zachować proporcje. Wchodząc do PG po lewej - szafka z rozdzielaczem, na wprost stojące na na podłodze - pralka, zbiornik CWU, kibelek, po prawej - pod oknem 85x85 rozdzielacz wody, licznik ,filtr itp. Po prawej stronie od wejścia elementy wiszące - agregat wewnętrzny PC plus osprzęt.

Zbiornik CWU ma średnicę 60cm ale jest odsunięty od ściany na jakieś 17cm z powodu przyłączy itp. Wysoki ok 130cm. Nad nim (brak na rysunku) na ścianie wisi rekuperator. Agregat PC wisi tak wysoko, bym go nie zahaczał ramieniem gdy będę pędził 'za potrzebą'

[ATTACH=CONFIG]444613[/ATTACH]

Tak to mniej więcej wygląda. Starałem się zachować proporcje. Wchodząc do PG po lewej - szafka z rozdzielaczem, na wprost stojące na na podłodze - pralka, zbiornik CWU, kibelek, po prawej - pod oknem 85x85 rozdzielacz wody, licznik ,filtr itp. Po prawej stronie od wejścia elementy wiszące - agregat wewnętrzny PC plus osprzęt.

Zbiornik CWU ma średnicę 60cm ale jest odsunięty od ściany na jakieś 17cm z powodu przyłączy itp. Wysoki ok 130cm. Nad nim (brak na rysunku) na ścianie wisi rekuperator. Agregat PC wisi tak wysoko, bym go nie zahaczał ramieniem gdy będę pędził 'za potrzebą'

Faktycznie, wszystko pomieściłeś. Czy warto w tym wypadku robić okno?

Moje PG wygląda jak na zdjęciu, wejście jest od wiatrołapu. Pralkę dodałam na czerwono, jak to sobie wyobrażam.

PG dom.jpg

Cześć. Widzę, że problem okienka w pomieszczeniu gospodarczym to poważny temat:) Też się ciężko nad tym zastanawiam, tym bardziej, że okno mam od wschodu, a np wisząca półka zawsze się przyda lub miejsce na wspomniany wyżej rekuperator. Myślę, że Z7 bez okienka mogłoby stracić na wyglądzie elewacji, teraz wszystko jest ładnie symetryczne.

Cześć. Widzę, że problem okienka w pomieszczeniu gospodarczym to poważny temat:) Też się ciężko nad tym zastanawiam, tym bardziej, że okno mam od wschodu, a np wisząca półka zawsze się przyda lub miejsce na wspomniany wyżej rekuperator. Myślę, że Z7 bez okienka mogłoby stracić na wyglądzie elewacji, teraz wszystko jest ładnie symetryczne.

Cześc!

Tak, z7 to bardzo dopracowany projekt pod każdym względem. Natomiast u mnie dodatkowe okno z przodu elewacji psułoby efekt.

Gdybym miała np. piec na pellet czy gazowy to pewnie bym o tym myślała ale przy pompie nie widzę takiej potrzeby. Natomiast dodatkowe miejsce na półkę bardzo do mnie przemawia.

Też mamy projekt z z500 :) Z473

Myśleliśmy o siódemce, ale potrzebujemy 4 pokoi plus salon, bo musze mieć osobne miejsce do pracy, a mąż też chce mieć swoje miejsce odosobnienia. :)

A okno - dlaczego jest dla Ciebie ważne? Pytam, bo wciąż mam szansę je zrobić.

Tak jak pisze swierol - dla mnie okno w PG ma walory wizualne a nie użytkowe w przypadku mojego domu. U Ciebie dodatkowe okno, moim zdaniem, wygląd domu mogło by popsuć. Zmieścisz tam jedynie jakieś niewielki coś, do niczego nie pasujące.

Cześc!

Tak, z7 to bardzo dopracowany projekt pod każdym względem. Natomiast u mnie dodatkowe okno z przodu elewacji psułoby efekt.

Gdybym miała np. piec na pellet czy gazowy to pewnie bym o tym myślała ale przy pompie nie widzę takiej potrzeby. Natomiast dodatkowe miejsce na półkę bardzo do mnie przemawia.

kotłownia z 7 (ciut powiększona do 150x220) https://z500.pl/plac-budowy/Z7+35/2800/tablica/zetka.html , ciężko by było jeszcze tam pralkę i suszarkę wcisnąć. Z racji braku spiżarki to wolne miejsce przeznaczone jest na regał, odkurzacz czy mopa.