Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras nad pomieszczeniem ogrzewanym

Recommended Posts

Witam,

Planuje zabrać się za zrobienie tarasu nad dobudowanym pokojem . Nie wiem tylko dokładnie jak zabrać się za hydroizolacje .

Dach w chwili obecnej jest wykonany z papy i nie ukrywam, że cieknie dlatego myślę o tarasie .

Myślałem, aby zrobić taras na belkach drewnianych (14x7 lub 14x10) + membrana dachowa (nie powinna przepuścić wody na dół) + deski tarasowe

Nie mogę znaleźć aby ktos w taki sposób wykonał taras wszędzie co patrzę to albo wylewka + płyty ceramiczne albo taras nie znajduje się pod pomieszczeniem ogrzewanym .

Wychodzę z założenia, że skoro dach jest tak robiony (dachówka + membrana+ wata ) to taras można by było zrobić w podobny sposób tylko czy woda nie dostanie się na dół poprzez krawędzie tego tarasu albo jak zabezpieczyć te krawędzie ? (łączenie dobudowanego pomieszczenia )

Pozdrawiam

Też o Tym myślałem,, ale po remoncie dachu zostało mi trochę rzeczy jak właśnie wata szklana i membrana, a same belki 14x7 lub 14x10 nie są takie drogie i właściwie wyszły by mnie tyle co kupno 3 rolek samej papy.

Osobiście wolałbym położyć jakieś drewno na taras niż płytki

Połóż nową pape i na to bezpośrednio kantówki, kantówek nie przykręcaj, możesz je przykleić jeśli boisz się, że wiatr je zerwie. W ten sposób w razie problemów ze szczelnością w przyszłości masz możliwość rozebrać tara i naprawić tylko sam przeciek.

Połóż nową pape i na to bezpośrednio kantówki, kantówek nie przykręcaj, możesz je przykleić jeśli boisz się, że wiatr je zerwie. W ten sposób w razie problemów ze szczelnością w przyszłości masz możliwość rozebrać tara i naprawić tylko sam przeciek.

Całkowicie odpada nie po to chce zrobić taras aby później go demontować A chciałbym mieć go zrobiony porządnie aby w końcu nie wymieniać papy co kilka lat i jeszcze walczyć z wodą ...

Do usłyszenia za 2 lata.

Patrząc na to co planujesz plus to co Ci tu radzą wróć za 2 lata.

Nie wiem co mam rozumieć, " do usłyszenia za 2 lata", to jak wg Pana powinno wyglądać robienie tego tarasu .

Jestem w stanie podesłać zdjęcia jak to wygląda teraz ...

strona 9 : Taras nad pomieszczeniem ogrzewanym.

w zaleznosci od produucenta beda inne ceny/nazwy produktow.

zasada ta sama

https://www.pci-polska.pl/fileadmin/Assets-poland/broszura_profesjonalne_systemy_v13_www_.pdf

1. Płyta żelbetowa ze spadkiem

2. Paroizolacja – PCI Pecimor® F 1:1 z wodą + PCIPecithene®

3. Termoizolacja

4. Warstwa poślizgowa

5. Jastrych dociskowy – PCI Novoment® M1 plus

6. Zaprawa klejąca do płytek – PCI Pericol® Fluid

7. Arkusz oddylatowujący – PCI Pecilastic® U

8. Zaprawa klejąca do płytek – PCI Pericol® Flex

9. Uszczelnienie podpłytkowe – PCI Seccoral® 2K Rapid

10. Taśma uszczelniająca – PCI Pecitape® Objekt

11. Płytka

12. Zaprawa do spoinowania – PCI Nanofug® Premium

13. Uszczelniacz – PCI Elritan® 140

z glowa mozna zastosowac zamienniki: np membrane typu BT21 jako paroizolacje, inne uszczelniacze poliuretanowe itp... warstwy spadkowe ze szpachlowek PCC - swietne i tanie jest geolite40

profile tarasowe Renoplastu K40 - stosunkowo tanie jak na profile aluminiowe.

Gość już ma dach zrobiony i chce to przerobić na taras a kolega wyżej wrzuca listę z katalogu reklamowego jakiegoś producenta jak robić taras od zera. Wyśmiałeś papę i gres, że za dwa lata będzie mu na głowę kapać.

Na moje to rozumowanie mało poważne, że bez najnowszych materiałów z kolorowych pism nie da się uszczelnić balkonu. Tak jakby przed tym ludzie nie potrafili zadbać o zabezpieczenie się przed deszczem.

Edytowane przez Janekk1234