adam1581 28.05.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Witam, Planuje zabrać się za zrobienie tarasu nad dobudowanym pokojem . Nie wiem tylko dokładnie jak zabrać się za hydroizolacje .Dach w chwili obecnej jest wykonany z papy i nie ukrywam, że cieknie dlatego myślę o tarasie . Myślałem, aby zrobić taras na belkach drewnianych (14x7 lub 14x10) + membrana dachowa (nie powinna przepuścić wody na dół) + deski tarasowe Nie mogę znaleźć aby ktos w taki sposób wykonał taras wszędzie co patrzę to albo wylewka + płyty ceramiczne albo taras nie znajduje się pod pomieszczeniem ogrzewanym . Wychodzę z założenia, że skoro dach jest tak robiony (dachówka + membrana+ wata ) to taras można by było zrobić w podobny sposób tylko czy woda nie dostanie się na dół poprzez krawędzie tego tarasu albo jak zabezpieczyć te krawędzie ? (łączenie dobudowanego pomieszczenia ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 28.05.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Ja bym położył nową papę, zrobił 5cm wylewkę ze spadkiem i na to położył gres. Ważne żeby pod gresem nie było pustych przestrzeni. Klej rozpływny, 5mm fugi i w te szczeliny lać z dużej strzykawy rzadką fugę. Tak aby wszystko pod gresem oraz fuga było monolitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1581 29.05.2020 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Też o Tym myślałem,, ale po remoncie dachu zostało mi trochę rzeczy jak właśnie wata szklana i membrana, a same belki 14x7 lub 14x10 nie są takie drogie i właściwie wyszły by mnie tyle co kupno 3 rolek samej papy. Osobiście wolałbym położyć jakieś drewno na taras niż płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 29.05.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Połóż nową pape i na to bezpośrednio kantówki, kantówek nie przykręcaj, możesz je przykleić jeśli boisz się, że wiatr je zerwie. W ten sposób w razie problemów ze szczelnością w przyszłości masz możliwość rozebrać tara i naprawić tylko sam przeciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.05.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Do usłyszenia za 2 lata. Patrząc na to co planujesz plus to co Ci tu radzą wróć za 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1581 30.05.2020 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Połóż nową pape i na to bezpośrednio kantówki, kantówek nie przykręcaj, możesz je przykleić jeśli boisz się, że wiatr je zerwie. W ten sposób w razie problemów ze szczelnością w przyszłości masz możliwość rozebrać tara i naprawić tylko sam przeciek. Całkowicie odpada nie po to chce zrobić taras aby później go demontować A chciałbym mieć go zrobiony porządnie aby w końcu nie wymieniać papy co kilka lat i jeszcze walczyć z wodą ... Do usłyszenia za 2 lata. Patrząc na to co planujesz plus to co Ci tu radzą wróć za 2 lata. Nie wiem co mam rozumieć, " do usłyszenia za 2 lata", to jak wg Pana powinno wyglądać robienie tego tarasu . Jestem w stanie podesłać zdjęcia jak to wygląda teraz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 30.05.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Kup papę Mogat PYE PV 250 S5 (grün), albo ico pal Polbit Extra za 25-30zł/mb i masz 20 lat spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.05.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 strona 9 : Taras nad pomieszczeniem ogrzewanym. w zaleznosci od produucenta beda inne ceny/nazwy produktow. zasada ta sama https://www.pci-polska.pl/fileadmin/Assets-poland/broszura_profesjonalne_systemy_v13_www_.pdf 1. Płyta żelbetowa ze spadkiem2. Paroizolacja – PCI Pecimor® F 1:1 z wodą + PCIPecithene®3. Termoizolacja4. Warstwa poślizgowa5. Jastrych dociskowy – PCI Novoment® M1 plus6. Zaprawa klejąca do płytek – PCI Pericol® Fluid7. Arkusz oddylatowujący – PCI Pecilastic® U8. Zaprawa klejąca do płytek – PCI Pericol® Flex9. Uszczelnienie podpłytkowe – PCI Seccoral® 2K Rapid10. Taśma uszczelniająca – PCI Pecitape® Objekt11. Płytka12. Zaprawa do spoinowania – PCI Nanofug® Premium13. Uszczelniacz – PCI Elritan® 140 z glowa mozna zastosowac zamienniki: np membrane typu BT21 jako paroizolacje, inne uszczelniacze poliuretanowe itp... warstwy spadkowe ze szpachlowek PCC - swietne i tanie jest geolite40 profile tarasowe Renoplastu K40 - stosunkowo tanie jak na profile aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 30.05.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 (edytowane) Gość już ma dach zrobiony i chce to przerobić na taras a kolega wyżej wrzuca listę z katalogu reklamowego jakiegoś producenta jak robić taras od zera. Wyśmiałeś papę i gres, że za dwa lata będzie mu na głowę kapać. Na moje to rozumowanie mało poważne, że bez najnowszych materiałów z kolorowych pism nie da się uszczelnić balkonu. Tak jakby przed tym ludzie nie potrafili zadbać o zabezpieczenie się przed deszczem. Edytowane 30 Maja 2020 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.05.2020 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 nawet nie bede komentowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts