Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łącznie płyt g/k z tynkiem gipsowy

Recommended Posts

Witam,

Zrobiłem na ścianach płyte g/k .

Na samej górze każdej z ścian zostało mi może z 10 cm i chciałem opuścić sufit na tą wysokość.

Zastanawiam się jednak czy mogę zrobić na suficie tynk gipsowy a potem wypełnić tą szczeline na ścianach 10 cm tynkiem gipsowym i połączyć to z karton gipsem , jeśli sztuka na to pozwala to jak to zrobić zaszpachlować / użyć jakiejś taśmy czy zapomnieć bo tak się nie robi?

Wg mnie będzie to poważnym błędem. Powinno być, jeśli chciałeś zachować wysokość przyklejone płyty na przemian i uzupełniane do pełnej wysokości raz płyta z góry, raz z dołu. Potem łączenie, spoinowanie, szlifowanie, gładź, gruntowanie, malowanie i gotowe. Tak jak myślisz będzie pękać, zawsze, zbyt długa prosta linia łączenia. :no:

Przyklej paski na klej do płyt do ścian. Postaraj się odciąć np co drugą ok 10cm tak, aby łączenie nie było linią ciągłą. Sfazuj krawędzie połącz płyty tradycyjnie. Co do instalacji elektrycznych jeśli są puszki, musisz wyciąć otwory dostępowe(później założysz tradycyjne dekielki.).

Tak bym zrobił, może ktoś kto zajmuje się tym zawodowo zrobiłby to inaczej? może napisze.

Pozdrawiam

Szanowny Panie,

Brakujące miejsca rekomenduję uzupełnić płytami gipsowo-kartonowymi klejonymi „na mijankę”, aby uniknąć powstawania pęknięć. W miejscu łączenia polecam również wkleić siatkę do ociepleń i zastosować elastyczną masę do spoinowania łączeń Śnieżka Acryl-Putz® MS30. Masa jest łatwa w urobieniu i aplikacji, lekko się nakłada, dobrze trzyma się podłoża.