Zbyszko.O 29.05.2020 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Witam Dylemat w wyborze komina do kominka. Czy wybrać komin Poujoulat Dualinox 08 (grubość 0,8mm) czy Polski producent stal grubości 1mm. Gatunek stali ten sam w obu przypadkach 1.4404. Różnica to izolacja gdzie Poujoulat ma 25mm a Polski producent 50mm. Różnica w cenie niewielka a jak z jakością to nie mam porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.05.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Czy stal ta sama, powinno być oznaczone na rurze. Marketing przyjmie każdą informację. Izolacja nie jest warunkiem bezpieczeństwa p.poż. Do tego potrzeba jeszcze warunków montażu - odległości od drewna. Pytanie również, jaka to izolacja? Poujoulat ma doświadczenia, że do drewna lepsze są cienkie rury (np 0,5mm, a nawet 0,3mm!), które się nie oklejają. Co Ci po grubej rurze, która się oklei sadzą i dojdzie w niej do pożaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszko.O 30.05.2020 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Zdecydowałem się na Poujoulat 08 ze stali 1.4404 w izolacji 25mm. Do wyboru był tańszy Poujoulat ze stali 1.4404 grubości 0,4 ale to bardzo cieniutko. I jakoś mnie to nie przekonało. Zobaczymy jak będzie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts