Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wypełnić przestrzenie pomiędzy styropianami ?

Recommended Posts

To co na filmie ussczelnia tylko jakies 2-3 cm.Testowalem jakies igly, wezyki fabryczne do pistoletow itd i lipa. Po dlugich testach opisze najlepszy wg mnie sposob. Kup wezyki do sprezonego powietrza fi8 i fi6 oraz redukcje z 8 na 6. Wezyk 8 ucinasz na dlugosc 3-4cm. Jeden koniec ppdgrzewasz i nasuwasz na pistolet(trzyma sie idealnie bez zadnych opasek, tasm itd) na drugi koniec zakladasz redukcje na fi6. Do tego wpinasz wezyk fi6 o dlugosci okolo 10-15cm - wg potrzeb. Koncowke wezyka wciskasz do szpary i dajesz piane. Wazne: dlugosc wezyka fi6 wplywa na sile wytrysku piany. Wezyki powinny byc sztywne. Na ppczatku zastosowalem drozsze niebieskie, bardzisj wytrzymale jednak tez bardzisj elastycznei zaginaly sie. Druga proba to biale tansze, ale sztywniejsze i na tycb wezykach robota szla super. Tym sposobem uszczelnisz szpary prsktycznie na glebokosc calego styropianu.

ja pianuje tą:

https://med-bud.pl/fischer-fischer-piana-pistoletowa-letnia-750ml,c104,p556,pl.html

jak sie okazuje tez piana pianie nierowna :D

ze 30 roznych pian przetestowanych w boju, i w sumie niby niewielkie roznice, a jednak.

generalnie okazuje sie znowu ze z taniutkimi "noname" bywa roznie - wystarczy ze na 2 kartony 1szt nie wyleci do konca lub wcale i juz nie jest fajnie. albo zle prezy (za duzo / za malo) albo np na sloncu "zapada sie" po kilku minutach i trzeba dopianowac.

Robie porzadki wlasnie w pianach - wylatuja wszystkie jakie mam - zostaje fischer pianoklej i fischer piana.