Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wyk?adzina pod?ogowa sprawdza si? na pod?ogówce ???

mirek_gdynia

Recommended Posts

W całym domu - parter i poddasze mam ogrzewanie podłogowe. Na parterze nie było problemu, jest terakota. Natomiast nie wiem z czego zrobić podłogi na poddaszu. W grę wchodzą dwie opcje: panele podłogowe (problem poruszam w innym temacie) i wykładzina podłogowa. Proszę o opinie dotyczące wykładziny położonej na ogrzewanie podłogowe.

Wszystko zależy od wykonanego projektu podłogówki, a w szczególności jej mocy w pomieszczeniu w zależności od późniejszej wykładziny podłogowej.

Z praktyki powiem, że podłogówka daje sobie bez problemu radę z podłogami pokrytymi grubymi wykładzinami w domach klientów. Przykładowy klient zrezygnował w sypialni z paneli na rzecz grubej wykładziny, co odbyło się bez uszczerbku dla komfortu cieplnego.

Jeżeli masz podłogowkę o średniej mocy grzewczej to się nie obawiaj wykładziny.

Podnoszę temat

tak jak napisał Grzegorz13,

nie obawiaj się, że będziesz miał zimno - bo nie będziesz :D

Cały wist polega na tym, że zwiększając opór cieplmny podłogi, dla utrzymania odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu, zwiększa się temperatura wody ( czynnika grzewczego ) w podłogówce.

Będzie dobrze, co najwyżej jeśli zamierzasz grzać kotłem kondensacyjnym, nieco rzadziej będzie zachodziła kondensacja i parę złotych rocznie będzie Cię to więcej kosztowało.

Ważniejsze jest, aby dobrać moc pętli w pomieszczeniach z wykłądziną podłogową do pomieszczeń z terakotą, aby tych drugich nie przegrzewać.

Oczywiście pozostaje jeszcze regulacja na rozdzielaczu, ale lepiej zadbać o odpowiednie parametry na etapie projektu.

Są jeszcze graniczne parametry oporu cieplnego podłogi, których nie należy przekaraczać. Ich wartości znajdziesz w materiałach producentów prodłogówek ( Kisan, Hepworth ).

Cz.

Z mocą podłogówki jest najmniejszy problem. Nie mam problemów natury technicznej, to co mam zainstalowane poradzi sobie spokojnie z wykładziną.

Problem dotyczy obiegowej opinii o unoszeniu się kurzu i chciałbym ją zweryfikować.

Z mocą podłogówki jest najmniejszy problem. Nie mam problemów natury technicznej, to co mam zainstalowane poradzi sobie spokojnie z wykładziną.

Problem dotyczy obiegowej opinii o unoszeniu się kurzu i chciałbym ją zweryfikować.

Wydaje mi się, że następuje zjawisko wręcz odwrotne.

To znaczy przy wysokiej temperaturze przy grzejnikach mamy do czynienia z dosyć szybką cyrkulacją powietrza, które unosi kurz.

Ten z kolei albo krąży, albo osadza się w miejscach o słabej cyrkulcji ; półki, zakamarki itp.

W przypadku podłogówki, cyrkulacja powietrza jest bardzo słaba, stąd przysłowiowe "koty" na podłodze, gdyż nie ma ciągu aby je unieść.

Kurz spada na dół.

A tak w ogóle to trzeba sprzątać proszę państwa :wink:

Cz.

• 4 years później...