mirek_gdynia 13.11.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 W całym domu - parter i poddasze mam ogrzewanie podłogowe. Na parterze nie było problemu, jest terakota. Natomiast nie wiem z czego zrobić podłogi na poddaszu. W grę wchodzą dwie opcje: panele podłogowe (problem poruszam w innym temacie) i wykładzina podłogowa. Proszę o opinie dotyczące wykładziny położonej na ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 13.11.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Markus, zadałam niedawno takie samo pytanie o tutaj ale nie było zbyt wiele odpowiedzi (za te co były, serdeczne dzięki), ale może teraz ktoś się wypowie, skoro jest więcej zainteresowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 13.11.2004 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Jagna - dzięki. Niestety dotychczasowe wypowiedzi de facto nic nie wnoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.11.2004 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Podnoszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.11.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Wszystko zależy od wykonanego projektu podłogówki, a w szczególności jej mocy w pomieszczeniu w zależności od późniejszej wykładziny podłogowej.Z praktyki powiem, że podłogówka daje sobie bez problemu radę z podłogami pokrytymi grubymi wykładzinami w domach klientów. Przykładowy klient zrezygnował w sypialni z paneli na rzecz grubej wykładziny, co odbyło się bez uszczerbku dla komfortu cieplnego. Jeżeli masz podłogowkę o średniej mocy grzewczej to się nie obawiaj wykładziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 14.11.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Podnoszę temat tak jak napisał Grzegorz13, nie obawiaj się, że będziesz miał zimno - bo nie będziesz Cały wist polega na tym, że zwiększając opór cieplmny podłogi, dla utrzymania odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu, zwiększa się temperatura wody ( czynnika grzewczego ) w podłogówce. Będzie dobrze, co najwyżej jeśli zamierzasz grzać kotłem kondensacyjnym, nieco rzadziej będzie zachodziła kondensacja i parę złotych rocznie będzie Cię to więcej kosztowało. Ważniejsze jest, aby dobrać moc pętli w pomieszczeniach z wykłądziną podłogową do pomieszczeń z terakotą, aby tych drugich nie przegrzewać. Oczywiście pozostaje jeszcze regulacja na rozdzielaczu, ale lepiej zadbać o odpowiednie parametry na etapie projektu. Są jeszcze graniczne parametry oporu cieplnego podłogi, których nie należy przekaraczać. Ich wartości znajdziesz w materiałach producentów prodłogówek ( Kisan, Hepworth ). Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 15.11.2004 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Z mocą podłogówki jest najmniejszy problem. Nie mam problemów natury technicznej, to co mam zainstalowane poradzi sobie spokojnie z wykładziną. Problem dotyczy obiegowej opinii o unoszeniu się kurzu i chciałbym ją zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.11.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Z mocą podłogówki jest najmniejszy problem. Nie mam problemów natury technicznej, to co mam zainstalowane poradzi sobie spokojnie z wykładziną. Problem dotyczy obiegowej opinii o unoszeniu się kurzu i chciałbym ją zweryfikować. Wydaje mi się, że następuje zjawisko wręcz odwrotne. To znaczy przy wysokiej temperaturze przy grzejnikach mamy do czynienia z dosyć szybką cyrkulacją powietrza, które unosi kurz. Ten z kolei albo krąży, albo osadza się w miejscach o słabej cyrkulcji ; półki, zakamarki itp. W przypadku podłogówki, cyrkulacja powietrza jest bardzo słaba, stąd przysłowiowe "koty" na podłodze, gdyż nie ma ciągu aby je unieść. Kurz spada na dół. A tak w ogóle to trzeba sprzątać proszę państwa Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 15.11.2004 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Serdeczne dzieki za dotychczasowe opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.11.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Wybierając wykładzinę musi tylko znaleźć znaczek, który dopuszcza ją do stosowania na ogrzewaniu podłogowym. O ile dobrze pamiętam zalecanymi wartościami jest mniej niż 0,012 kW/m2. I to wszystko Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 06.03.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Odświeżam temat bo mnie dylemat gnębi co na podłogę przy ogrzewaniu podłogowym na poddasze:- panele- wykładzina co będzie lepiej przewodzić ciepło?czy nie będzie się wypaczać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts