5d684ccbd2 31.05.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Witam. Mam starą stodołę, w której już powoli zapada się dach i grozi zawaleniem, dlatego chcę ją jak najszybciej rozebrać. Stodoła jest w całości drewniana, kryta papą, bez fundamentów, bez podprowadzonych mediów, stoi blisko sąsiedniej działki w odległości około 0,5-1m i ma wysokość na oko jakieś 5m. Kontaktowałem się z firmą która zajmuje się rozbiórkami i powiedzieli mi że z formalnościami nie ma problemu, wystarczy złożyć wniosek o pozwolenie na rozbiórkę i poczekać 30 dni. Na wszelki wypadek jednak zadzwoniłem do swojego starostwa powiatowego i tam powiedzieli mi że jest wymagany projekt rozbiórki wykonany przez firmę z uprawnieniami i potrzebny jest kierownik budowy (!). Z tego co się dowiedziałem to koszt takiego projektu to około 800zł... Brzmi to absurdalnie bo ja chcę tylko rozebrać starą zawalającą się stodołę. Nie znalazłem w przepisach takiego wymogu więc z ciekawości zadzwoniłem do innego starostwa zapytać jak to wygląda u nich i powiedzieli, że nie potrzebny jest projekt, tylko wniosek z opisem że stodoła grozi zawaleniem. Jak to w końcu jest? Czy każde starostwo ustala swoje zasady? Czy może regulują to jakieś ogólne przepisy, i jeśli tak to jakie? Kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.06.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Ustawa Prawo BudowlaneArt. 311. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka:1) budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości;2) obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki.;3) budynków i budowli zlokalizowanych na terenach zamkniętych ustalonych decyzją Ministra Obrony Narodowej, z wyłączeniem obiektów wpisanych do rejestru zabytków oraz objętych ochroną konserwatorską.2. Rozbiórka obiektów budowlanych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wymaga uprzedniego zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej, w którym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania tych robót. Przepisy art. 30 ust. 5, 5aa, 5c, 5d i 6a oraz art. 33 ust. 4 pkt 1 stosuje się odpowiednio. w innych nie wymienionych przypadkach jw mamy Projekt Rozbiórki, ale warto przeczytać cały Art.31 Ustawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts