JakubO 31.05.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Kłaniam się Wszystkim, Mam problem z niereformowalnym sąsiadem, który zwykł nagrywać nocami medyczne "pato-streamy", drąc się z intensywnością wprost proporcjonalną do braku pojęcia o czym mówi. Niestety, produkuje się w "moją" ścianę. Jak nie nagrywa, to puszcza muzykę, więc albo słucham o programowaniu mózgu falami kwantowymi, albo "Zegarmistrza Światła". Mieszkanie wynajmuję, więc nie mogę ani nie chcę inwestować w wytłumienie całej ściany. Stoją tam natomiast dwa meble, które zasłaniają około połowy powierzchni ściany. Wpadłem na pomysł, by na tylne ściany tych szaf nakleić piankę akustyczną - i tak stoją tyłem do ściany. I tu pojawiają się dwa pytania: po pierwsze, czy to w ogóle zadziała, a jeżeli tak to jaką piankę wybrać do tego celu. Szukałem informacji, ale większość dotyczy kompletnych inwestycji, a nie takich bieda-dostosowań. Nadto często pojawia się uwaga, że "izolacja jest tak dobra jak jej najsłabszy punkt", a tu połowa ściany ciągle byłaby odsłonięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2020 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Mnie się wydaje, że niewiele Ci to pomoże, to ściana przenosi drgania , a nie meble. Już bardziej pomógłby dywan zawieszony na ścianie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 01.06.2020 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Jakby te meble zasłaniały całą ścianę to tak ale cześć niewiele da. W akustyce jej wytłumieniu chodzi głównie o szczelność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubO 02.06.2020 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 CityMatic. Janekk1234 dziękuję Wam za odpowiedzi. Zrozumiałem czego nie rozumiałem, wcześniej wydawało mi się, że w wytłumieniu hałasu chodzi po prostu o stawianie przeszkód wyłapujących fale, teraz rozumiem, że chodzi o izolację. Oszczędziliście mi kilku stówek niepotrzebnego wydatku, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankanty 14.10.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Kiepskie rozwiązanie, na takiego amatora to pewnie całą ścianę trzeba by na kilka centymetrów odstawić i oddzielić jakąś wełną skalną. Ona ma fajne właściwości akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts