Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie ściany przez podklejenie izolacji na meble?

JakubO

Recommended Posts

Kłaniam się Wszystkim,

Mam problem z niereformowalnym sąsiadem, który zwykł nagrywać nocami medyczne "pato-streamy", drąc się z intensywnością wprost proporcjonalną do braku pojęcia o czym mówi. Niestety, produkuje się w "moją" ścianę. Jak nie nagrywa, to puszcza muzykę, więc albo słucham o programowaniu mózgu falami kwantowymi, albo "Zegarmistrza Światła". Mieszkanie wynajmuję, więc nie mogę ani nie chcę inwestować w wytłumienie całej ściany. Stoją tam natomiast dwa meble, które zasłaniają około połowy powierzchni ściany. Wpadłem na pomysł, by na tylne ściany tych szaf nakleić piankę akustyczną - i tak stoją tyłem do ściany.

I tu pojawiają się dwa pytania: po pierwsze, czy to w ogóle zadziała, a jeżeli tak to jaką piankę wybrać do tego celu. Szukałem informacji, ale większość dotyczy kompletnych inwestycji, a nie takich bieda-dostosowań. Nadto często pojawia się uwaga, że "izolacja jest tak dobra jak jej najsłabszy punkt", a tu połowa ściany ciągle byłaby odsłonięta.

ściana.jpg

CityMatic. Janekk1234 dziękuję Wam za odpowiedzi. Zrozumiałem czego nie rozumiałem, wcześniej wydawało mi się, że w wytłumieniu hałasu chodzi po prostu o stawianie przeszkód wyłapujących fale, teraz rozumiem, że chodzi o izolację. Oszczędziliście mi kilku stówek niepotrzebnego wydatku, dzięki!

• 4 months później...