romnos 01.06.2020 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Czy przed montażem pompy ciepła do starszej instalacji CO z grzejnikami przeprowadzaliście jej "profesjonalne" czyszczenie? Planuję opróżnić cały układ i zamontować separator magnetyczny - czy to wystarczy, czy kolejnego tysiaka (?) wydawać na to czyszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.06.2020 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Czy przed montażem pompy ciepła do starszej instalacji CO z grzejnikami przeprowadzaliście jej "profesjonalne" czyszczenie? Planuję opróżnić cały układ i zamontować separator magnetyczny - czy to wystarczy, czy kolejnego tysiaka (?) wydawać na to czyszczenie? W moim przypadku wystarczyło dobrze przepłukać instalację (po 5 latach od uruchomienia).Jeśli instalacja ma więcej niż 10 lat , to bym zlecił profesjonalne płukanie. Filtr magnetyczny ok -ale zwykłe siatkowe oczywiście też muszą być.Jeśli instalacja nie potrzebuje bufora w funkcji sprzęgła-to proponuję dać ok 50L zbiornik w szereg na powrocie z przyłączami wejście z powrotu instalacji od dołu, a wyjście z bufora do PC od góry.Na dole tego zbiornika powinien być jeszcze zaworek spustowy. Jak byś nie czyścił ,zawsze będą zanieczyszczenia wypłukiwać się z systemu (ale także wytwarzać)-więc w/w układ zapewni : -naturalne osadzanie się cząstek (które przeszły przez filtry) na dnie tego zbiorniczka, pełni rolę odstojnika -możliwość cyklicznego spuszczania tego osadu ( w tym roku po 3 trzech latach nie spuszczania poszło mi trochę szlamu..) -jeśli by się zamknęły wszystkie głowice termostatyczne , to masz zapewniony min zład wody (sprawdzić wg DTR PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.06.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 w szereg na powrocie z przyłączami wejście z powrotu instalacji od dołu, a wyjście z bufora do PC od góry.Na dole tego zbiornika powinien być jeszcze zaworek spustowy. Dałem 100 litrów, ale odwrotnie, czyli wejście od góry, a wyjście od dołu. @bobrow - czy to źle, czy może bardzo źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.06.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Dałem 100 litrów, ale odwrotnie, czyli wejście od góry, a wyjście od dołu. @bobrow - czy to źle, czy może bardzo źle? Nie jestem ekspertem-ale na logikę lepiej jest zrobić tak jak pisałem. Wg mnie masz w takim układzie tylko jedną funkcjonalność tj min zład-jeśli masz filtr na powrocie PC , to co trochę bardziej się zabrudzi... Tak sobie po amatorsku myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.06.2020 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Nie jestem ekspertem-ale na logikę lepiej jest zrobić tak jak pisałem. Wg mnie masz w takim układzie tylko jedną funkcjonalność tj min zład-jeśli masz filtr na powrocie PC , to co trochę bardziej się zabrudzi... Tak sobie po amatorsku myślę... W PC na powrocie mam filtr. Jednak przed nim, czyli za buforem dałem też filtr siatkowy. Przy czyszczeniu tego w PC trzeba spuścić ze 20 litrów wody - no i dostęp jest trudniejszy. Ten za buforem jest zawsze dostępny. Do czyszczenia wystarczy zamknąć zawór przed i za filtrem i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts