ARTYone 01.06.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Mam dylemat z wykonaniem dość dużego tarasu wokół domu. Mianowicie będzie się zaczynać przed wejściem do domu, zakręcać na boczną ścianę pod balkon i wychodzić na tył domu z oknem przesuwnym. Aktualnie jest przygotowany zagęszczony i ubity grunt około 15cm poniżej docelowego poziomu podłogi. Czyli tak jakby pod podłogę na gruncie (piach, kamienie, zagęszczarka). Plan był taki, że zostanie wylany beton na około 12cm wysokości i na to pójdą płytki na kleju. Kierownik zwrócił uwagę, że beton będzie w strefie przymarzania gruntu i może powodować ruchy płyty betonowej co będzie skutkować pękaniem płytek. Zaproponował dwa warianty:1. Nacięcie płyty betonowej co kilka metrów i włożenie tam styropianu cienkiego fundamentowego, czyli zrobić dylatacje2. Wylanie kilku słupków fundamentowych na które trzeba będzie zazbroić belkę która będzie podtrzymywać ten beton z płytkami Spotkał się już ktoś z takimi rozwiązaniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.06.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Ale sobie utrudniacie życie - cały czas kłopoty z takim tarasem - kto was do czegoś takiego "planu" namówił? beton i płytki? Kierownik ma rację, próbuje ratować wasz pomysł ale na niewiele się on zda, bo trzeba to izolować, zabezpieczać i tak po kilku latach może nawet dwóch płytki popękają a fugi się wykruszą i będziecie tylko narzekać szukając alternatywy. Co ja bym zrobił - macie przygotowany teren pod tradycyjne płyty tarasowe - zróbcie to tak jak układa się kostkę brukową /betonową z fugami z piasku. Kolor,wzór , dodatki jakie się wam podobają - będziecie zadowoleni a każda zima czy lato nie będą oznaką niszczejącego tarasu - można ustawiać meble, donice, puszczać i rzucać naczynia bez obawy, że cokolwiek się uszkodzi, przede wszystkim będą również bezpieczne(latem chłodniejsze, a zimą nie śliskie jak tafla lodu). https://www.libet.pl/przeznaczenie/tarasy/ a inspiracji poszukajcie w sieci, są naprawdę piękne. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.06.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Moim zdaniem są tylko dwa warianty dobrego tarasu.1. Egzotyczne drewno.2. Płyty tarasowe układane jak pisze CityMatic Ja na opaskę wokół domu i taras wybrałem płyty o nazwie colorblend zima 50/100cm, grube na 7cmna schody, stopnie łupane grafit. I palisada łupana, zima. Dzisiaj przywieźli mi te materiały:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.06.2020 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Modrzew jak najbardziej, ale syberyjski, a to już egzotyczne drewno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Max Tomaszewski 03.06.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Mam to samo zdanie co przedmówcy, z tym że na większych powierzchniach nie szedłbym w drewniane tarasy, bo nawet egzotyczne drewno najtrwalsze nie będzie. Ja proponuję duże płyty tarasowe na podbudowie, u siebie położyłem Libet Maxima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts