Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras wokół domu na gruncie z płytek

ARTYone

Recommended Posts

Mam dylemat z wykonaniem dość dużego tarasu wokół domu.

Mianowicie będzie się zaczynać przed wejściem do domu, zakręcać na boczną ścianę pod balkon i wychodzić na tył domu z oknem przesuwnym.

Aktualnie jest przygotowany zagęszczony i ubity grunt około 15cm poniżej docelowego poziomu podłogi.

Czyli tak jakby pod podłogę na gruncie (piach, kamienie, zagęszczarka).

Plan był taki, że zostanie wylany beton na około 12cm wysokości i na to pójdą płytki na kleju.

Kierownik zwrócił uwagę, że beton będzie w strefie przymarzania gruntu i może powodować ruchy płyty betonowej co będzie skutkować pękaniem płytek.

Zaproponował dwa warianty:

1. Nacięcie płyty betonowej co kilka metrów i włożenie tam styropianu cienkiego fundamentowego, czyli zrobić dylatacje

2. Wylanie kilku słupków fundamentowych na które trzeba będzie zazbroić belkę która będzie podtrzymywać ten beton z płytkami

Spotkał się już ktoś z takimi rozwiązaniami?

Ale sobie utrudniacie życie - cały czas kłopoty z takim tarasem - kto was do czegoś takiego "planu" namówił? beton i płytki?

Kierownik ma rację, próbuje ratować wasz pomysł ale na niewiele się on zda, bo trzeba to izolować, zabezpieczać i tak po kilku latach może nawet dwóch płytki popękają a fugi się wykruszą i będziecie tylko narzekać szukając alternatywy.

Co ja bym zrobił - macie przygotowany teren pod tradycyjne płyty tarasowe - zróbcie to tak jak układa się kostkę brukową /betonową z fugami z piasku.

Kolor,wzór , dodatki jakie się wam podobają - będziecie zadowoleni a każda zima czy lato nie będą oznaką niszczejącego tarasu - można ustawiać meble, donice, puszczać i rzucać naczynia bez obawy, że cokolwiek się uszkodzi, przede wszystkim będą również bezpieczne(latem chłodniejsze, a zimą nie śliskie jak tafla lodu).

https://www.libet.pl/przeznaczenie/tarasy/

otoczenie-domu-plyty-gresowe-na-taras.jpg

a inspiracji poszukajcie w sieci, są naprawdę piękne.:yes:

Pozdrawiam

• Like 1

Moim zdaniem są tylko dwa warianty dobrego tarasu.

1. Egzotyczne drewno.

2. Płyty tarasowe układane jak pisze CityMatic

Ja na opaskę wokół domu i taras wybrałem płyty o nazwie colorblend zima 50/100cm, grube na 7cm

na schody, stopnie łupane grafit. I palisada łupana, zima.

Dzisiaj przywieźli mi te materiały:D