Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie części ściany nośnej

Robwes

Recommended Posts

Witam.

Zakupiłem niedawno mieszkanie w bloku. Widać, że kiedyś coś było robione chyba podciąg i zakończony słupem. Czy jest możliwość wyburzenia reszty ściany gdzie jest parapet drewniany. Chciałbym przebudować schody tj. nie ruszając poprzednich tylko nadbudować drewniane. Robię to po to aby wydzielić mały pokój. Blok z 1993 roku.

66721957_957286521287194_2423799561534308352_n.jpg

66463700_351893032171571_6949484361712402432_n.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez Robwes

Wydaje się z tego co zamieściłeś , że ten element nie ma udziału w przenoszeniu jakiegokolwiek obciążenia więc można go usunąć.

66721957_957286521287194_2423799561534308352_n.jpg

Jednak najważniejsze jest to jaki materiał składa się na tą ścianę. Może lepiej jest odwiedzić kogokolwiek z sąsiadów zamieszkujących w podobnym lokalu. Bo jeśli ktoś już tą ścianę wycinał by uzyskać ten kształt(widoczny na zdjęciu), może okazać się to bardziej poważne i będzie wymagało ekspertyzy inżyniera budowlanego na miejscu.

Wydaje się z tego co zamieściłeś , że ten element nie ma udziału w przenoszeniu jakiegokolwiek obciążenia więc można go usunąć.

[ATTACH=CONFIG]444774[/ATTACH]

Jednak najważniejsze jest to jaki materiał składa się na tą ścianę. Może lepiej jest odwiedzić kogokolwiek z sąsiadów zamieszkujących w podobnym lokalu. Bo jeśli ktoś już tą ścianę wycinał by uzyskać ten kształt(widoczny na zdjęciu), może okazać się to bardziej poważne i będzie wymagało ekspertyzy inżyniera budowlanego na miejscu.

To jest łącznik między 2 blokami. W tym łączniku znajduje się tylko moje mieszkanie dwupoziomowe. Jest tylko jedno takie mieszkanie na osiedlu.

To jest łącznik między 2 blokami. W tym łączniku znajduje się tylko moje mieszkanie dwupoziomowe. Jest tylko jedno takie mieszkanie na osiedlu.

To tak jak napisałem powyżej - nie widać aby ten fragment ściany przenosił jakiekolwiek obciążenie, a powstał zapewne z myślą zabezpieczenia przed spadkiem/upadkiem na schody z krawędzi podłogi.