Haiden 02.06.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Dzień dobry. Chciałbym się poradzić, czy istnieje jakaś możliwość "wygłuszenia" szumu wiatru w kominie wentylacyjnym? Niedawno wprowadziliśmy się do domu i okazuje się, że z kratki w salonie dobiega wyraźny szum wiatru. Nawet jeśli wiatr nie jest silny, to dźwięk i tak da się usłyszeć. Taki problem nie występuje w kratkach w łazienkach oraz w kotłowni, jedynie w salonie, który jest "podłączony" do innego komina. Jestem laikiem w tym temacie i jedyne co mi przyszło do głowy, aby sprawdzić, to jak zachowuje się płonień zapalniczki. Przy wszystkich kratkach płomień się załamuje do kratki, przy tym, że przy łazienkach i kotłowni jest łagodne załamanie płomienia, a przy głośnej salonowej kratce ogień wygina się prawie do kąta prostego. Szukając rozwiązania na różnych forach polecane było też otwarcie okien, aby wyrównać ciśnienie, ale efekt dźwiękowy ten sam. Góra kominów nie jest "uzbrojona" w dodatkowe urządzenia a każdy komin ma po dwa otwory równoległe. Załączyłem dwa zdjęcia płomienia, jedno z kotłowni a drugie z salonu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Max Tomaszewski 02.06.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 To w salonie macie po prostu lepszy ciąg, co jest raczej OK. Może trzeba się przyzwyczaić? A na mniej lub bardziej poważnie, to różne miejsca mają swoje "dźwięki", do których się z czasem człowiek przyzwyczaja, jeżeli nie jest to jakieś ekstremum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haiden 11.06.2020 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Dzięki Powoli sie przyzwyczajamy. Wolę aby było w tą strone aż nadto niż miałyby być cofki do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts