Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody zewnętrzne

Recommended Posts

Witam!

Jestem na tym forum świeżakiem tak więc jeśli zamieściłem tego posta w złym dziale to z góry wybaczcie.

Czeka mnie płytkowanie schodów zewnętrznych. Schody jak i budynek wybudowane na przełomie lat 70/80. Aktualnie na schodach znajdowały się płytki które mają swój "wiek" i nadają sie do wymiany. Schody składają się z 5 schodków z lewej, 5 schodków z prawej a pomiędzy nimi 3m podest. Schody przyklejone do sciany a strona czołowa zakryta po całości kamieniami "betonowymi". Pod schodami znajduje się wypełnienie w formie piasku. Bezpośrednio na beton przyklejone płyty tarasowe. Po zdjęciu płytek napotkała mnie wilgoć. Płyta na podeście była odparzona i została skuta. Na stopniach płyty tarasowe trzymią jak diabli i niema "głuchych" miejsc co by wskazywalo na inne odparzenia płyty tarasowej od betonu. Piasek pod schodami wilgotny a wilgoć ta przechodzi na scianę do piwnicy. Schody z tego co się dowiedziałem od dziadka nie były zbrojone prętami stalowymi.

Wiem że najlepszym rozwiązaniem byłoby skucie starych schodów i wylanie nowych lecz aktualnie budżet na to nie pozwala i chciałbym je w jakimś stopniu podratować żeby na jakiś czas służyły i jakoś wyglądały i nie straszyły.

Proszę o ocenę i sens mojego planu działania w renowacji tych schodów:

- zmniejszenie wilgoci: myslałem nad zrobieniem kilku dziur pod schodami od czoła w kamieniach i włożeniu w szerz ponacinanej rurki PCV fi 50 żeby wilgoć nie podchodziła do betonu tylko kumulowała się w rurze i odchodziła na zewnątrz

- skucie starego podestu, wyrównaniu podłoża, ułożenie rury drenażowej w literę U z końcami skierowanymi do zewnątrz w celu przepływu powietrza, rozłożenie foli, warstwa styropianu , zbrojenie połaczę z schodami (nawiert dziurek w stopniach i wpuszczenie drutu) zalanie betonem

- obkucie luźnych cześci schoda

- uzupełnienie uszkodzeń zaprawą

- na całość nałożyć zaprawę wodoszczelną

- przy połączeniach schody-dom wtopię taśme izolacyjną

- całość napuszczę folią w płynie

- z czoła schodów na kamienie przykleje styropian plus siatka

- na koniec płytkowanie

Z góry wielkie dzięki za rade!

Pozdrawiam

Edytowane przez BobBudowniczy007