samremontuje 03.06.2020 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Witam Remontuję dom, w którym podłogi nie mają izolacji termicznej. Chciałbym je ocieplić, ale problem jest taki, że ok. 20 cm pod podłogą idą rury kanalizacyjne. Co powinienem zrobić? Chudziak + styropian + posadzka? Jakie grubości poszczególnych warstw? 20 cm to niewiele, niestety nie mogę podnieść posadzki bo sufity i bez tego mam niskie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.06.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Skąpo opisałeś założenia remontu. Można zdemontować rury kanalizacyjne, wylać chudziak, położyć folię, zamontować z powrotem rury. Styropianu, jeśli nie zamierzasz robić podłogówki z 15cm.Na to, wylewka anhydrytowa 6cm lub tradycyjna z miksokreta 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samremontuje 03.06.2020 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Podłogówkę chciałem robić, ale te 20 cm nieco pokrzyżowało mi plany. Remont robię w domu, w którym mieszkam, więc niestety nie ma mowy o demontażu kanalizy. To co pierwotnie chciałem zrobić to:- 10cm chudziaka- 5cm styropian i poprowadzone w nim rurki do kaloryferów na piętrze i instalacja wodna- kolejna warstwa styropianu 8cm- rurki do podłogówki + wylewka betonu mokrego (B20?) 7cm z włóknami PP Razem daje to 30 cm Nie chciałbym rezygnować z ogrzewania podłogowego, ale nie wiem jak poradzić sobie z rurami kanalizacyjnymi. Obkopać i lać chudziaka dookoła? Jedyna alternatywa dla tego jaką widzę to cieńszy chudziak, płyty PIR 50mm i ogrzewanie kaloryferowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 17.06.2020 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Możesz zastosować pianobeton: http://www.termolit.pl/pianobeton.html // jesteśmy z Wrocławia, możemy coś więcej podpowiedzieć i podjechać - na stronie jest kontakt do nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts