Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja dachu - wełna mineralna

Jeremies

Recommended Posts

Stoję przed wyborem wełny mineralnej do ocieplenia dachu w dom parterowy z poddaszem użytkowym - dach dwuspadowy, łączna pow. ok. 190m2. Dach ocieplany w całości (grubość izolacji 30cm), nie jest obecnie planowane ocieplenie podłogi stryszku nieużytkowego.

Ekipa proponuje wełnę mineralną Rockroll Super 150mm Rockwool - deklarowana lambda 0,036. Ze swojej strony wolałbym coś z lepszą lambdą ale czy warto? W perspektywie 2-3 lat zapewne ocieplenie podłogi stryszku będę robił.

Dom z rekuperacją i ogrzewaniem podłogowym, elewacje 20cm styro grafit (Galaxy lub Termonium), podłogi Termonium Plus parter 12cm (wiem, troszkę mało) i 6cm piętro.

Napiszę tak, jeśli będziesz zmieniał przeznaczenie poddasza daj już teraz 10cm styropian, twardy o jak najniższej lambdzie, na to wylewkę zbrojoną. Na pewno będzie to lepsze rozwiązanie od wełny. Uwierz bo sam to przerobiłem. Chociaż poddasze nadal mam nieuzytkowe.

Chodzi mi o taką sytuację. W projekcie mam jak poniżej czyli ocieplenie dachu wełną tylko w części mieszkalnej poddasza użytkowego

projekt.jpg

Natomiast, ze względu na kanały rekuperacji umieszczone na poziomie stryszku nieużytkowego, wykonawca ociepli całą powierzchnię dachu bez ocieplania podłogi stryszku.

wykonanie.jpg

I moje pytanie czy wełna Rockroll Super 150mm Rockwool z lambdą 0,036 będzie OK czy może rozejrzeć się za czymś lepszym? Prawdopodobnie w przeciągu kilku lat ocieplę sobie podłogę ale na starcie będzie nieocieplana.

I czy lepiej wełnę skalną czy może pójść w szklaną z lambdą zbliżoną do lambdy styropianu?

• 2 weeks później...

Na rynku jest wiele różnych rozwiązań pod względem materiałowym jak i deklarowanych parametrów.

Jeśli mógłbym polecić to w przypadku kiedy kryterium będzie lambda to wełny:

URSA PUREONE 31

URSA PLATINUM 32

URSA AMBER 33

Materiały niepalne w (euroklasa) A1 o najwyższej możliwej paro przepuszczalności (m=1).