Jeremies 03.06.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Stoję przed wyborem wełny mineralnej do ocieplenia dachu w dom parterowy z poddaszem użytkowym - dach dwuspadowy, łączna pow. ok. 190m2. Dach ocieplany w całości (grubość izolacji 30cm), nie jest obecnie planowane ocieplenie podłogi stryszku nieużytkowego.Ekipa proponuje wełnę mineralną Rockroll Super 150mm Rockwool - deklarowana lambda 0,036. Ze swojej strony wolałbym coś z lepszą lambdą ale czy warto? W perspektywie 2-3 lat zapewne ocieplenie podłogi stryszku będę robił.Dom z rekuperacją i ogrzewaniem podłogowym, elewacje 20cm styro grafit (Galaxy lub Termonium), podłogi Termonium Plus parter 12cm (wiem, troszkę mało) i 6cm piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.06.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Napiszę tak, jeśli będziesz zmieniał przeznaczenie poddasza daj już teraz 10cm styropian, twardy o jak najniższej lambdzie, na to wylewkę zbrojoną. Na pewno będzie to lepsze rozwiązanie od wełny. Uwierz bo sam to przerobiłem. Chociaż poddasze nadal mam nieuzytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 04.06.2020 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Chodzi mi o taką sytuację. W projekcie mam jak poniżej czyli ocieplenie dachu wełną tylko w części mieszkalnej poddasza użytkowego Natomiast, ze względu na kanały rekuperacji umieszczone na poziomie stryszku nieużytkowego, wykonawca ociepli całą powierzchnię dachu bez ocieplania podłogi stryszku. I moje pytanie czy wełna Rockroll Super 150mm Rockwool z lambdą 0,036 będzie OK czy może rozejrzeć się za czymś lepszym? Prawdopodobnie w przeciągu kilku lat ocieplę sobie podłogę ale na starcie będzie nieocieplana. I czy lepiej wełnę skalną czy może pójść w szklaną z lambdą zbliżoną do lambdy styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.06.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 ...czy może rozejrzeć się za czymś lepszym? Prawdopodobnie w przeciągu kilku lat ocieplę sobie podłogę ale na starcie będzie nieocieplana. Zdecydowanie za czymś lepszym czyli dobrą pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 10.06.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 A jaka jest ta dobra pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Ursa 19.06.2020 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Na rynku jest wiele różnych rozwiązań pod względem materiałowym jak i deklarowanych parametrów. Jeśli mógłbym polecić to w przypadku kiedy kryterium będzie lambda to wełny: URSA PUREONE 31 URSA PLATINUM 32 URSA AMBER 33 Materiały niepalne w (euroklasa) A1 o najwyższej możliwej paro przepuszczalności (m=1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.06.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Jeżeli będziesz ocieplal tak jak w założeniu 30cm izolacji to węłna Rockroll Super będzie w zupełności wystarczająca. Pozwoli ci na uzyskanie parametrów termicznych przegrody energooszczednej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts