Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z kontenera morskiego

Recommended Posts

Ja zamierzam zbudować/przerobić dom z kontenera morskiego.

Zdecydowałem się na dwa duże kontenery morskie połączone ze sobą co daje ok. 56 m2.

Oto przykładowe możliwości przeróbki kontenerów:

https://thecasaclub.com/the-hab-tiny-container-home/?fbclid=IwAR017UY3YBuqOBljADHs_P4c5lq3X3-ImX_KhZ-D5_j2vE1u58L1HCclvjo

https://www.mbarchitecture.com/residences#/amagansett-modular/

Oczywiście w naszych warunkach klimatycznych planuję docieplenie ścian, dachu i podłogi.

Koszt 1 kontenera 12m x 2,34m to ok 8 000 zł z dostawą w dowolne miejsce w Polsce.

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Wracam do Was z większą ilością informacji w tym temacie.

Niestety nie są one dobre albowiem dotarłem do kilku firm, które wykonują przeróbki kontenerów na domki całoroczne i wnioski są następujące:

1. Ceny są abstrakcyjnie wysokie - od 66 000 zł wzwyż.

2. Krótka gwarancja (max 12 miesięcy).

3. Możliwość pojawienia się nieszczelności podczas załadunku, rozładunku i transportu.

W związku z powyższym nie zdecyduję się na zlecenie komuś przerobienia takiego kontenera na budynek mieszkalny.

Jedynym dobrym rozwiązaniem jest zrobienie tego samemu.

I tutaj mam dwie opcje:

1. Kupić kontener i przerobić go na budynek mieszkalny.

2. Zrobić samemu stalowy szkielet na budowie (spawanie profili stalowych).

To drugie rozwiązanie jest o tyle lepsze, że można zrobić 35 m2 o dowolnym kształcie.

W przypadku przeróbki kontenera ograniczony jestem jego wymiarami i w przypadku 40' powierzchnia mieszkalna będzie miała max 27 m2.

Kwestia montażu paneli SIP, okien i instalacji nie będzie stanowić problemu, pod warunkiem oczywiście, że ekipa zrobi to właściwie.

Daję sobie teraz czas na przemyślenie tego tematu.