RobertJG 03.06.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Ja zamierzam zbudować/przerobić dom z kontenera morskiego.Zdecydowałem się na dwa duże kontenery morskie połączone ze sobą co daje ok. 56 m2.Oto przykładowe możliwości przeróbki kontenerów:https://thecasaclub.com/the-hab-tiny-container-home/?fbclid=IwAR017UY3YBuqOBljADHs_P4c5lq3X3-ImX_KhZ-D5_j2vE1u58L1HCclvjohttps://www.mbarchitecture.com/residences#/amagansett-modular/Oczywiście w naszych warunkach klimatycznych planuję docieplenie ścian, dachu i podłogi.Koszt 1 kontenera 12m x 2,34m to ok 8 000 zł z dostawą w dowolne miejsce w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.06.2020 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Powodzenia, nie wiem czy nie będziesz "Pionierem" w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 04.06.2020 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Powodzenia, nie wiem czy nie będziesz "Pionierem" w Polsce Nie będę albowiem od 2 lat funkcjonują firmy przerabiające kontenery morskie na mieszkalne. Tyle, że ja chcę to zrobić samemu a nie kupić już tzw "gotowca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.06.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 To fajnie by było gdyby była jakaś foto relacja. Mnie się wydaje że najgorzej będzie z podłogą i instalacją kanalizacyjną, aby nie zamarzła, bo ze ścianami czy dachem sobie poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 04.06.2020 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Podłoga będzie prawidłowo zaizolowana. Nad kanalizacją jeszcze nie myślałem ale na pewno coś wykombinuję. 3maj kciuki ! Z fotorelacją dobry pomysł, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.06.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Super sprawa. Troche pomyślunku i można ładnie wyjśc na swoje. Jak bedzie potrzeba np na dzieci to dołoży sie kolejny i gra gitara. Polecam kanał na YT Tinyhauses. Wspaniałe pomysły ludzie mają. Wprawdzie w innym klimacie ale dasz rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qsin 05.06.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Myslales moze jak prawnie to ogarnac, projekt, pozwolenie na budowe, itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kane 05.06.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Możesz wysłać namiary na firmę która sprzedaje kontenery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 09.08.2020 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Myslales moze jak prawnie to ogarnac, projekt, pozwolenie na budowe, itd? Ale co chcesz prawnie ogarniać ? Kontener ma poniżej 35m2 więc nie trzeba pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 09.08.2020 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Możesz wysłać namiary na firmę która sprzedaje kontenery. W internecie znajdziesz wiele firm handlujących kontenerami. Najważniejsze aby kontener nie był uszkodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz456 11.09.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 No powiem, że całkiem ciekawy pomysł ciekawe, jak to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 14.11.2020 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Przez tę cholerną pandemię temat musiałem niestety przesunąć w czasie.Na pewno pochwalę się zdjęciami z realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 15.11.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Z praktyki wiem, że 12 metrowe są tańsze niż 6 metrowe, średnia cena szóstek to ok 7-9 tyś, dwunastki już od 6 tyś można wytargać w dobrym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 10.01.2021 04:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Wracam do Was z większą ilością informacji w tym temacie.Niestety nie są one dobre albowiem dotarłem do kilku firm, które wykonują przeróbki kontenerów na domki całoroczne i wnioski są następujące:1. Ceny są abstrakcyjnie wysokie - od 66 000 zł wzwyż.2. Krótka gwarancja (max 12 miesięcy).3. Możliwość pojawienia się nieszczelności podczas załadunku, rozładunku i transportu.W związku z powyższym nie zdecyduję się na zlecenie komuś przerobienia takiego kontenera na budynek mieszkalny.Jedynym dobrym rozwiązaniem jest zrobienie tego samemu.I tutaj mam dwie opcje:1. Kupić kontener i przerobić go na budynek mieszkalny.2. Zrobić samemu stalowy szkielet na budowie (spawanie profili stalowych).To drugie rozwiązanie jest o tyle lepsze, że można zrobić 35 m2 o dowolnym kształcie.W przypadku przeróbki kontenera ograniczony jestem jego wymiarami i w przypadku 40' powierzchnia mieszkalna będzie miała max 27 m2.Kwestia montażu paneli SIP, okien i instalacji nie będzie stanowić problemu, pod warunkiem oczywiście, że ekipa zrobi to właściwie.Daję sobie teraz czas na przemyślenie tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts