Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daikin, Samsung, Buderus czy Panaosnic ?

Foxy

Recommended Posts

Dolne żródło robi się prosto wiercąc nie głębiej jak 10m ppt. (Średnica odwiertu 500mm)

Zapuszcza się w nie spiralę z rury fi25 i zasypuje piaskiem oraz żwirem. WYMUSZA SIĘ tak szybką regenerację termiczną takiego DZ.

Odwierty co jakieś 4m dziura od dziury no i im więcej wody/wilgoci tym lepiej!

http://www.instsani.pl/556/sondy-spiralne-wymienniki-gruntowe-koszowe

Masz na myśli to? Jakie koszty zrobienia DZ o wydajności powiedzmy 6kW?

Co do samei idei - tak. To.

Co do wykonania to...

Widzę tu ostre "przedobrzenie", chyba, że inaczej nie umieją.

Nie ma dwóch identycznych realizacji, chyba że sąsiednie dwa domy.

Bardzo ogólnie i grubo szacując DZ 6kW to 5 otworów o mocy rzędu 1200W każdy z możliwością przeciążenia dość długotrwale do 1600W.

Koszt wykonania takiego DZ to około16 500zł.

ALE...

Dojazd, utzrzymanie ekipy przez jakie 2-3dni, Rodzaj gruntu (bywają dość upierdliwe w wierceniu).

Robota "tuż za płotem" oczywiście taniej wychodzi jak na krańcach przeciwległych kraju.

Firma, w której działam oferuje komplet - DZ, pompę, bufor, robociznę i uruchomienie.

Trza by z szefami pogadać i ten konkretny obiekt przemęczyć w detalach (jak zresztą zawsze jest przy robocie wyjazdowej).

Ja tam świerzak jestem od budowania tych pomp, składania kotłowni i uruchamiania całości.

Temat pomp (różnistych i to praktycznie) znam od dziesięcioleci.

Co wiem o DZ to poczytaj o GWC wodnym w wątku jaki tu popełniłem jakąś dekadę temu.

Ponieważ uczyć mnie niczego nie trzeba w te klocki, to tak mnie namawiali, ze namówili abym się z nimi za to zabrał. Ściślej mówiąc - dołączył do nich, bo robią to od dawna.

No i teraz robię z nimi te pompy. :lol:

Robota spokojna, żadnych cudów czy nowości dla mnie. Trochę w warsztacie, trochę w terenie - to się nie nudzę! :lol:

Adam M.

Edytowane przez adam_mk