maciejos36 16.06.2020 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Dolne żródło robi się prosto wiercąc nie głębiej jak 10m ppt. (Średnica odwiertu 500mm) Zapuszcza się w nie spiralę z rury fi25 i zasypuje piaskiem oraz żwirem. WYMUSZA SIĘ tak szybką regenerację termiczną takiego DZ. Odwierty co jakieś 4m dziura od dziury no i im więcej wody/wilgoci tym lepiej! http://www.instsani.pl/556/sondy-spiralne-wymienniki-gruntowe-koszowe Masz na myśli to? Jakie koszty zrobienia DZ o wydajności powiedzmy 6kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.06.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Co do samei idei - tak. To. Co do wykonania to... Widzę tu ostre "przedobrzenie", chyba, że inaczej nie umieją. Nie ma dwóch identycznych realizacji, chyba że sąsiednie dwa domy. Bardzo ogólnie i grubo szacując DZ 6kW to 5 otworów o mocy rzędu 1200W każdy z możliwością przeciążenia dość długotrwale do 1600W. Koszt wykonania takiego DZ to około16 500zł. ALE... Dojazd, utzrzymanie ekipy przez jakie 2-3dni, Rodzaj gruntu (bywają dość upierdliwe w wierceniu). Robota "tuż za płotem" oczywiście taniej wychodzi jak na krańcach przeciwległych kraju. Firma, w której działam oferuje komplet - DZ, pompę, bufor, robociznę i uruchomienie. Trza by z szefami pogadać i ten konkretny obiekt przemęczyć w detalach (jak zresztą zawsze jest przy robocie wyjazdowej). Ja tam świerzak jestem od budowania tych pomp, składania kotłowni i uruchamiania całości. Temat pomp (różnistych i to praktycznie) znam od dziesięcioleci. Co wiem o DZ to poczytaj o GWC wodnym w wątku jaki tu popełniłem jakąś dekadę temu. Ponieważ uczyć mnie niczego nie trzeba w te klocki, to tak mnie namawiali, ze namówili abym się z nimi za to zabrał. Ściślej mówiąc - dołączył do nich, bo robią to od dawna. No i teraz robię z nimi te pompy. Robota spokojna, żadnych cudów czy nowości dla mnie. Trochę w warsztacie, trochę w terenie - to się nie nudzę! Adam M. Edytowane 16 Czerwca 2020 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts