Mirabillis 03.02.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Cześć DD12345 Tak chodzi o Łancut w woj.podkarpackim.Chyba nie stanie sie nic złego jesli upublicznie dane mojego projektanta:Taduesz Dańczak tel.509 269 117. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hecata 04.02.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Fajnie, że pomimo tego, że ten projekt nie jest nowością, to nieustannie jest popularny:) My ostatnio zupełnie przez przypadek natknęliśmy się na nowo wybudowane lewkonie 2p w miejscowości, w której będziemy budować Miło było pooglądać. Co prawda modyfikacje w projekcie są zupełnie inne od naszych, bo i zastosowanie domu ma być specyficzne. Marecki, co do piwnic, a raczej ich braku, to ja ci trochę zazdroszczę... Ja nigdy nie chciałam domu z piwnicami, bo i duży jest koszt ich wykonania i nie znajduje dla nich zastosowania. Jednak mój mąż nie wyobraża sobie domu bez piwnic. Efekt naszego kompromisu był taki: robimy piwnicę pod części domu, bez garażu i bez salonu i jadalni. Niestety podczas rozmów z ekipami wszyscy zaczęli nam odradzać takie rozwiązanie. Miejsce gdzie ma stanąć dom jest najniższe na działce. Piwnice nie będą więc głęboko kopane, a reszta ziemi będzie nadsypywana. Fundamenty pod całością domu będą na tej samej głębokości i po przeliczeniach wyszło, że zasypanie zrobionej piwnicy pod częścią domu będzie kosztować porównywalnie do zrobienia tej piwnicy... Walczyłam jeszcze, ale ponieważ nie bardzo jestem obeznana w technologi budowania domów to spasowałam. Efekt końcowy: piwnica pod całym domem, prócz garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DD12345 04.02.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Do MirabillisDzięki wielkie dalszą część wiadomości wysyłam ci na priv.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 07.02.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Cześć Po ostaniej piatkowej wizycie na budowie poklikałam troche nowych zdjęć, skupiłam sie głównie na oknach dachowych i skuwanego betonu.Specjalnie dla Kangurzycy i reszty zainteresowanych spróbuje wkleić zdjęcia na FM,bo mnie strasznie denerwuje to przekierowywanie na inne strowy http://www.Nie wiem czy uda sie to zrobić poprawnie dlatego wybaczcie jesli coś pójdzie nie tak. Krótka legenda do zdjęć:niebieskim kartonem zaznaczylismy jak mają iśc szpalety i w jakim miejscu trzeba było skuc beton-myśle ze teraz wszystko stanie sie jasne.1-sza fotka tak powinna iśc szpaletahttp://images8.fotosik.pl/1147/1d5a5730911d7078.jpg2-ga fota-tak wyglądała by szpaleta bez skucia betonuhttp://images8.fotosik.pl/1147/21e028dd419696a7.jpg3-cia fota -tyle trzeba skuc betonu dla wyrównania szpalethttp://images8.fotosik.pl/1147/03d48c98c47eeafe.jpg4-ta i 5-ta fota to juz po skłóciu betonu prawidłowe szpaletyhttp://images8.fotosik.pl/1147/f8cf8469a53f3577.jpg http://images8.fotosik.pl/1147/ff323be668ed0a1c.jpgSłuchajcie to jest moje pierwsze wklejanie zdjec na FM,wiec jesli cos poszło nie tak to pozostaje wam zainteresowanym fotosik.pozdrawiam Edytowane 25 Marca 2011 przez Mirabillis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84damian 07.02.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam wszystkich którzy budują dom w lewkoniach 2 Mam do forumowiczów pytanie. jestem obecnie na etapie 0 ,czyli mam gotowe jak do tej pory ławy i docieplone fundamenty. czy możęcie podać mi ile kosztował was stan surowy otwarty ??? za odpowiedzi serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hecata 08.02.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Mam pytanie do tych co już wybudowali domki: jakie macie stropy nad piwnicą i nad parterem: teriva jak było w projekcie czy lane z betonu? My im dłużej o tym myślimy i im więcej fachowców słuchamy tym mniej wiemy.... A potrzebujemy się zdecydować na już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangurzyca 08.02.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Mirabilis dzięki wielkie za zdjęcia co prawda wkleiło się tylko jedno, ale na fotosiku da się podejrzeć wszystkie. Jeszcze chcę Cię spytać o jedną rzecz.. (nie chodzi mi o opinie, bo tego się naczytałem na necie od szuma , ale po prostu o wykonanie) z czego macie zrobioną izolację poziomą między fundamentem a ścianami? w projekcie jest papa 2x na lepiku.. tymczasem wykonawca poleca mi ze specjalnej folii PCV kauczokowanej 1,1 mm, ja też chyba się ku temu rozwiązaniu skłaniam.. jak macie Wy zrobione? Podobne pytanie do 84damiana, skoro jesteś na etapie 0.. Mirabilis podobnie z podłogami.. jak zrobiliście ocieplenie pierwszej podłogi na gruncie? wszytsko tak jak w projekcie? Pozdrawiam Kangur (zamiast Kangurzycy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84damian 08.02.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 odp dla kangurzyca.Ja swoje ławy izolowałem folią firmy dorken DELTA-Izolacja pozioma muru.Odnośnie klejenia papy jestem przeciwnikiem tego systemu gdyż za 10-15 lat tej papy w tym miejscu już nie będzie !!!Pracuję w branży budowlanej (sprzedaż materiałów) i zrobiłem wywiad odnośnie tej izolacji.Uważam że zrobiłem słuszniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAnakonda 08.02.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Hecata, my mamy wykonany na stropach żelbet. Teriva itp. wynalazki pękają w miejscach ułożenia pustaków stropowych. Miałam okazje oglądać w kilku domach stropy Teriva i akermana po kilku latach użytkowania i nie wygląda to za dobrze. Także znajomi budowlańcy odradzali nam takie rozwiązanie. Kangurzyca z uwagi na nasz kiepski grunt i dość zawilgocony teren mamy dysperbit + papa termozgrzewalna. Takie folie o których piszesz oglądałam na składzie i myślę, że to fajne rozwiązanie, szybkie w ułożeniu i wygląda na dość wytrzymałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 08.02.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Cześć Kangurze- izolacja miedzy fundamentem a pustakami zrobiona jest z papy termoizolacyjnej -fachowo nazywa sie to papa asfaltowa na osnowie z welonu z włókien szklanych.Producent Jarbit V80 S40-dlaczego bo jest to izolacja i przeciwilgociowa i przeciwwodna do izolacji pionowej i poziomej.Ma 4 mm grubości i mysle ze to tak ani za duzo ani za mało. Zarówno w foliach jak i papach są produkty wyłacznie przeciwwilgociowe i wyłacznie przeciwwodne- i sa tez takie które łączą w sobie obie te cechy.Materiał o któym pisze 84damiana jest jest materiałem przeciwwodnym,folia ma 0,4 mm grubości . Ten producent Delta ma tez folie o gr 1,5 mm ale koszt takiego mateiału to prawie 40 zł /m2 co jest potwornym wydatkiem.Chudziaka nie ocieplalismy jeszcze Hecata-ja równiez jak AAnakonda mam żelbet .Zgadzam się z przedmówczynia że te wszystkie wynalazki jak teriva pekają-widziałam i potwierdzam.Jak juz pisałam wcześniej monolit spina cała konstrukcję i dlatego uwazam że jest właściwszym wyborem.Owszem kosztuje wiecej i jest trudniejszy dla wykonawcy do wykonania i czasochłonny.pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hecata 09.02.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. W końcu też zrezygnowaliśmy z Terivy na rzecz żelbetu. Ku rozpaczy naszego architekta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 09.02.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Hecata nie przejmuj sie architektem,twój dom , twoje decyzje i twoje pieniądze-reszta niestety musi sie dostosować bo klient nasz pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangurzyca 09.02.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 dzięki za podpowiedzi równiez myślałem nad dysperbitem albo abizolem, ale to jako grunt na piony.. a między pustaka a fundament mam zamiar dać ta folię (nie pamiętam producenta..) 1,1 mm kauczukowana na jakimś tam gumoleum, koszt za 1 m2 to ok 7zł... jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hecata 09.02.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Mirabillis, masz rację. W końcu nie budujemy domu na jeden sezon. A każda decyzja, której nie da się zmienić to zła decyzja:) Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny domku to planujemy coś takiego:od przoduhttp://images35.fotosik.pl/428/f7cbaf31c08613b9.jpg i od bokuhttp://images35.fotosik.pl/428/5e67c7ce529ceb88.jpg Tylko wykończenie (stolarka, balustrady, okna) w stylu bardziej nowoczesnym a nie dworkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabillis 09.02.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Hecata- bardzo fajna ta twoja zmiana w wygladzie lewkoni,to duże okno z frontu ciekawy pomysł,zupełnie inny niz dotychczasowe prezentacje. Ja tez chciałam pokombinowac w wyglądzie zew.domu nadać mu bardziej nowoczesny wygląd (bo ten styl a'la dworkowy taki oblatany) ale mój mąz to straszna konserwa, nie chciał sie zgodzić..Zastanawia mnie co zrobisz z filarami,czy masz jakis pomysł na nie.Zostaja takie jak w projekcie,czy bedą okragłe-planujesz obic kaminiem czy moze pomalować?Do nowoczesnej zabudowy trzeba nadac im podobny charakter.Licze na to że zasilisz FM zdjęciami z budowy,jak to w realu wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hecata 10.02.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Filary, niestety muszą być więc będą, ale wykończenie nie będzie ich eksponować.. Kształt prostopadłościenny, obite kamieniem lub klinkierem. Skorzystałam z obrazka na stronie biura projektowego i efekt końcowy wyglądu domku ma być zbliżony do tego: http://images39.fotosik.pl/606/119dc630e77fbfff.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangurzyca 10.02.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Hecata pięknie się prezentuje na tym obrazku.. nawet mi do głowy nie przyszło że można tak pozmieniac w lewkoniach Te obrazki i rzuty robiłaś sama w jakimś programie? czy architekt to zrobił dla Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAnakonda 10.02.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Hecata lewkonia zmieniła się nie do poznania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomoz 11.02.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 WitamHecta bardzo fajnie wygląda ta nowoczesna Lewkonia, ale zastanawiałaś sie gdzie postawisz kanapy i telewizor w salonie jeżeli na dwóch ścianach zrobisz ogromne drzwi balkonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hecata 11.02.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Rysunki dostałam od architekta, a obrazek przerobiłam z wizualizacji ze strony biura...Zupełnie niefachowo w paincie Co do umeblowania salonu, to nie ukrywam, że będzie to wyzwanie, ale dużej ilości mebli tam nie przewidujemy. Wyjście na taras będzie tylko od strony wschodniej (ściana z wykuszem), więc do ściany frontowej nie będzie wymagane bezpośrednie dojście. Kanapa będzie stała na środku, a na ewentualny tv jest ściana granicząca z wiatrołapem. Takie są wstępne plany. Przed nami niestety jeszcze bardzo długa droga do urządzania. Przyznam się też, że ja zupełnie nie czuję etapu budowy domu. Przeraża mnie ogrom wyboru technologi, materiałów, sprzętów...Totalny laik ze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts