aśG 19.06.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Heja! Nie wiem jak inni, ale ja tu czasem zaglądam. Jak zauważyłeś strop zalany i teraz chwila przerwy więc nie mam o czym zbytnio pisać. Co do tego miecza w konstrukcji dachu to niestety nie mogę się wypowiedzieć. Pewnie u Ciebie będzie wcześniej zrobiony niż u nas. Na jakim jesteś etapie? Chyba coś podobnie niż ja? Na forum archonu było dużo zdjęć wnętrz lewkonii z czterospadowym dachem może tam coś podpatrzysz. Olena zamieszczała zdjęcia pokoi na poddaszu. Czy na górze zmieniesz rozmieszczenie pokoi? Robisz garderobę w tym pokoju nad wejściem? P.S. aśG: ładne łuki nad wejściem Dzięki!!! Też mi się podobają. Bałam sie że te filary będą z grube ale wyszły świetnie. Ukłon w stronę fachowców - dobra robota!!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 20.06.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam!Mam zalany strop tydzień temu i wymurowane ścianki kolankowe nad garażem (robili przy szałowaniu stropu "właściwego"). Na razie przerwa w pracach tydzień lub dwa w zalezności jak ekipa wyrobi się z pracami na innej budowie.Co do miecza to lewkonia z dachem czterospadowym ma inną konstrukcję dachu więc nic mi to nie pomoże, a na zdjęciach domu z dachem dwuspadowym nigdzie tego nie wypatrzyłem.Co do pokoi na górze to z rozmieszczeniem nic nie zmieniam. Garderoba w pokoju nad wejściem będzie gdyż ten pokój będzie najprawdopodobniej główną sypialnią. Natomiast zmianę jaką wprowadziliśmy na etapie projektu to zlikwidowaliśmy lukarnę i balkon po drugiej stronie (w pokoju obok łazienki) zastępując okno balkonowe oknem dachowym i w pomieszczeniu tym będzie pralnio-suszarnia (blisko do instalacji wod-kan i małe pomieszczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 24.06.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Hej! Zioło myślisz że w tym pokoju nad wejściem zmieści się łóżko (takie 1,8m* 2m) i jakaś komoda lub szafa? Też bym tam chciała mieć sypialnie właśnie ze względu na garderobę, ale wydaje mi się że ten pokój będzie mały. Chyba ten pokój nad salonem - ten który w projekcie jest właśnie taką dużą sypialnią - będzie lepszy. Już tak myśleliśmy nawet żeby te dwa pokoje połączyć i zrobić trochę większą garderobę i sypialnia byłaby wtedy przestronna ale jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji. A jak tam reszta budujących? Wszyscy tacy zapracowani czy już na urlopach....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 25.06.2008 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Patrząc na projekt to myślę, że łóżko się zmieści i komoda też. Szafa jest zbędna bo jest garderoba, ale mały stoliczek i dwa małe fotele by się przydały. Wszystko się dokładnie okaże jak już będzie stan surowy to wtedy podejmiemy ostateczną decyzję. W sypialni wiele nie trzeba bo to ma być miejsce do spania. Lepiej, żeby pokoje dla dzieci były większe bo tam czasem dzieci również się bawią.Dokładne zagospodarowanie pokoi będziemy robić jak będzie już dach i wszystkie ściany na poddaszu. Na pewno nie łączymy żadnych pokoi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 30.06.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam sąsiada Zioło! Już wiem gdzie budujesz. Wczoraj zrobiliśmy sobie z mężem wycieczkę krajoznawczą.... i mam takie pytanie do Ciebie - czy jesteś może rodziną z Panem obok którego budujesz dom? Ten Pan i jego brat to znajomi mojego męża i moich teściów.... czyżby ten świat był aż tak mały ???? A tak wogóle to bardzo ładne miejsce. Chyba spokojna okolica. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 30.06.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam sąsiadkę aśG!Wszystko się zgadza. Czyli ten świat jest znacznie mniejszy niż się nam wydaje.Okolica była spokojna do czasu aż nie zaczęto tam masowo budować nowych domów, ale nie można narzekać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 01.07.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Hej! No to nieźle Ale zbieg okoliczności! My (tzn. mąż) powoli zaczął rozszałowywanie. Wyłaniaja się przestrzenie. Super! Napisz jak planujecie robić poddasze? Tradycyjnie z płyt kartonowo-gipsowych? Myśmy się zdecydowli robić skosy z betonu bo te płyty pękają, a jeszcze tak jak my przy drodze to już całkiem trzęsie i by to pękało. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 01.07.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Witam.Na poddaszu ścianki będą budowane z bloczków gazobetonu (jak na dole), natomiast skosy i sufity z płyt GK. Mam nadzieję, że robienie betonowego drugiego stropu macie przewidziane w projekcie i zostało to odpowiednio zaadoptowane bo inaczej mogą być problemy z dodatkowym ciężarem. Konstrukcja tego domu nie przewiduje takiego rozwiązania więc trzeba odpowiednio wzmocnić przede wszystkim fundament. Przedstawiciel Archonu zwracał uwagę na taką konieczność na forum na ich stronie internetowej. Przecież taki betonowy strop to dodatkowe kilka ton ciężaru.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 02.07.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 hej!hej! Tak, mamy przewidziane w projekcie robienie betonowego stropu. Archon też wyraził nam na to zgodę i te opinie na ich stronie czytałam. My ściany na poddaszu robimy z całych kostek, a nie z połówek tak jak to można by było zrobić przy płytach k-g. Ja mam jeszcze do Ciebie takie pytanie, czy wydłużasz krokwie w związku z podnoszeniem ścianki kolankowej? Wiem, że niektórzy tak robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 02.07.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Może to dziwnie zabrzmi ale jeszcze nie wiem. Co prawda nie planuję wydłużenia krokwi ale ich długość też się wyjaśni jak cieśla rozmierzy długość połaci pod dachówkę (wielokrotność długości dachówki). Nie chcę jej skracać, ale też nie chcę za bardzo zwiększać tej długości, żeby dom nie wyglądał jak w za dużym kapeluszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 02.07.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 aśGA czy Ty wydłużasz te krokwie? Jesli tak to na jaką długość? I jaką będziesz mieć wysoką ściankę kolankową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 04.07.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Witam! My też nie planujemy wydłużania krokwi. A co do ścianki kolankowj to ... nie wiem jaką wysoką zrobić żeby nie popsuć bryły domu. Będzie na 4 albo 5 pustaków. Nie wiem ile to wyjdzie na gotowo po zrobieniu wylewek i podłóg. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 15.07.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Nomoz napisałWitam Wreszcie znalazłem budujących Lewkonie w Małopolsce. Buduje z dachem dwu spadowym ale projekt mam z dachem czterospadowym. Wykonane mam piwnice,parter jest w budowie. Prośbe mam do Aśki G. odezwij sie prosze na emla widze ze masz podobny domek do mojego chętnie bym wymienił pare uwag może coś podpatrzył bo widze w opisie że chyba blisko budujesz:). [email protected] Pozdrawiam Lewkoniowiczów Witam serecznie! Widzę że następna osoba z małopolski buduje lewkonie, fajnie! Nomoz chętnie wymienie się spostrzeżeniemi na temat tego domku, o ile będę znać odpowiedzi na twoje pytania. Na chwilę obecną mamy rozszałowany parter i powiem Ci że rewelacja. Wszystko większe niż się spodziewaliśmy. Ogółnie bardzo przestronnie. Zobaczymy jak wyjdzie poddasze.... mam nadzieje że się nie rozczarujemy. My mamy podpiwniczanie z wyjątkiem salonu. Zioło a co u Ciebie? Murują już poddasze? Rozgryzłeś sprawę pokoju nad wejściem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 16.07.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witam.Ścianki kolankowe na poddaszu wymurowane razem z wieńcami. Teraz mają przyjść cieśle i postawić konstrukcję dachu i dopiero po tych robotach będą budowane ściany szczytowe, ścianki działowe i kominy. Co prawda wykonawca mówi, że cieśle przyjdą zaraz jak przyjedzie więźba - a ma przyjechac jutro - więc zobaczymy.Co do pokoju nad wejściem i tego nieszczęsnego miecza to nic się nie da zrobić - musi być, bo na dachu będzie dachówka ceramiczna - czyt. ciężka - do tego jest w tym miejscu kosz i zbierający sie w tym miejscu śnieg to dodatkowy ciężar, nie da się też za bardzo zwiększyć płatwi w tym miejscu bo już jest duża, tak więc sam już wolę nie ryzykować i nic już nie zmieniam w projekcie zostawiając ten miecz.Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomoz 16.07.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 WitamKupowaliści może głowice ozdobne do kolumn pod balkon i przy tarasie znalazłem tylko jedną firme w Wieliczce moze macie jakieś namiary na innych producentów.Ja na projekcie lewkonii czterospadowej robie dach dwu spadowy chętnie zobaczyłbym domek z takim dachem. Aśka zamierzacie robić drzwi balkonowe czy okno w pokoju nad garażem?Interesuje mnie czy podnosicie sicanke kolankową i czy wydłużacie krokwie to chyba największy dylemat przed który stanę w najbliższym czasie ( bo dach juz sam w sobie jest spory a wydłużenie krokwi tylko go powiększy, z drugiej strony wszyscy mówią podnieś podnieś chociaż o jeden pustak - a z zewnątrz po podniesieniu domek będzie wyglądał dziwnie, bardzo mi sie podoba balkon w jedym poziomie z dachem ale mieszka sie w środku. Budowa to jeden wielki kompromis. napiszcie prosze jak to wygląda u Was.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 16.07.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witam! Nomoz co do twoich pytań to tak: 1. Kolumn nie kupowaliśmy. Budowalańcy zrobili formy z desek i w nie wlano potem beton. 2. Nad garażem nic nie robimy bo go nie budujemy. 3. Co do ścianki kolankowej to chyba też będziemy podnosić o jeden pustak. Myślę że nie popsuje to bryły domu a pomieszczenie będą bardziej funkcjonalne. Też mi się podoba balkon na jednej lini z dachem. ale myślę, że nie będzie aż takiej różnicy w poziomach. Krokwi nie wydłużamy. Masz racje że dach już sam w sobie jest spory więc po co go jeszcze powiekszać - potem wyjdzie tak czapa Jeżeli masz ochotę zrobić sobie wycieczkę to ja zapraszam! Zioło super że u Ciebie tak prace postępują. Okna wprawiasz w tym roku? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 16.07.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Chciałbym w tym roku wprawić okna ale wszystko zależy od funduszy więc nie potrafię odpowiedzieć. A jak u Ciebie AśG? Widziałem, że na budowie na razie nic się nie dzieje. Nomoz.Co prawda pytałeś AśG ale pomyślałem, że ci odpowiem w sprawie okna w pokoju nad garażem. Ja po krótkich przemyśleniach postanowiłem zamienić okno balkonowe na normale. Poszerzyłem go nieco aby powierzchnia okna była porównywalna z balkonowym określonym w projekcie. Dodam, że zrezygnowałem z okien dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 16.07.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Hej Zioło, ty zamiast zaglądać przez płot do nas może byś do nas wpadł. Popołudniami raczej zawsze jesteśmy w domu tzn. w domu za lewkonią. Chociaż ja ostatnio to więcej plątam się po budowie. Jak będziesz kiedy przejeżdżał to się zatrzymaj, albo chociaż pomachaj Na budowie nic się nie dzieje bo nie ma kierowników zamieszania. Niby mieli przyjść w lipcu ale jeszcze przed nami mają jedno poddasze wymurować. Wiedzą że przed zimą chcemy przykryć. Myśle że będzie dobrze i zdążymy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 17.07.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 AśG.Dziękuję za zaproszenie. Przez ogrodzenie zaglądam jak jadę do pracy, ale z powrotem to raczej już wracam inną drogą bo przeważnie jadę na swoją budowę - chociaż zaglądnąć. Jak się uda to kiedyś zagladnę.Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomoz 21.07.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 WitamPrawie sie doczekałem budowy dachu w lewkoniach dwu spadowych wydaje mi sie ze kolega Zioło też ma dwu spadowy, wiec moje pytanie do Ciebie bo Aśka nie buduje garażu, dach nad garażem wypuszczony jest na różne długości z przodu na 70 cm a z boku na 50. Nad całym domem wypuszczony jest na metr. Zastanawiam sie czy przypadkiem z boku garażu tez na 70 cm nie wypuścić.Jak to jest u Ciebie?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts