Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara studnia obok planowanego fundamentu.

Maratoro

Recommended Posts

Witam,

Planujemy w najbliższym czasie dobudówke 5x11 z poddaszem użytkowym. Po wizycie u architekta polecono nam zasypać starą studnie ponieważ budynek a dokładniej narożnik będzie oddalony od studni ok 1,5m. Teraz pytanie jak to poprawnie zrobić ? Zasypywać piaskiem ? Ziemią ? Ile kręgów wyjąć?

Jeżeli studnia mogła by zostać to super. Zawsze darmowa woda do podlewania. Tylko teraz pytanie. Co masz na myśli zabezpieczyć studnie i dom ? Studnia jest stara, trochę krzywa ale nie spękana. Dobudówka będzie stosunkowo lekka ponieważ zdecydowaliśmy się na strop drewniany i stosunkowo niskie pomieszczenia.

Jeżeli studnia mogła by zostać to super. Zawsze darmowa woda do podlewania. Tylko teraz pytanie. Co masz na myśli zabezpieczyć studnie i dom ? Studnia jest stara, trochę krzywa ale nie spękana. Dobudówka będzie stosunkowo lekka ponieważ zdecydowaliśmy się na strop drewniany i stosunkowo niskie pomieszczenia.

Jeżeli zdecydujecie się na zasypanie studni to wystarczy wyjąć z dwa kręgi ( ok 1 m od powierzchni terenu ) i zasypywać piaskiem i lać z góry wodą aby się to jakoś zagęściło.

Z drugiej strony jeśli woda gruntowa jest stosunkowo nisko to bym studnie zostawił - zawsze jakaś alternatywa - ładnie ją wykończyć i tyle

Dzisiaj mierzyłem studnie metodą sznurkową ;) ogólnie studnia bardzo płytka, albo zamulona. Od poziomu gruntu głębokość 3,2m woda po tym tygodniu ( padało praktycznie codziennie ) ok 2m poniżej gruntu.

Pomyślałem jeszcze czy można do takiej studni doprowadzić wodę z rynien? I zrobić coś w rodzaju studni chłonnej ?

Dzisiaj mierzyłem studnie metodą sznurkową ;) ogólnie studnia bardzo płytka, albo zamulona. Od poziomu gruntu głębokość 3,2m woda po tym tygodniu ( padało praktycznie codziennie ) ok 2m poniżej gruntu.

Pomyślałem jeszcze czy można do takiej studni doprowadzić wodę z rynien? I zrobić coś w rodzaju studni chłonnej ?

Głębokość studni to 3,2 metry czy woda na tej głębokości jest?

Nie wiem czy wprowadzanie wody z rynien pod dom to dobry pomysł.