Maratoro 04.06.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Witam, Planujemy w najbliższym czasie dobudówke 5x11 z poddaszem użytkowym. Po wizycie u architekta polecono nam zasypać starą studnie ponieważ budynek a dokładniej narożnik będzie oddalony od studni ok 1,5m. Teraz pytanie jak to poprawnie zrobić ? Zasypywać piaskiem ? Ziemią ? Ile kręgów wyjąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.06.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Zabezpieczyć studnie i dom i zostawić ja w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 05.06.2020 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Jeżeli studnia mogła by zostać to super. Zawsze darmowa woda do podlewania. Tylko teraz pytanie. Co masz na myśli zabezpieczyć studnie i dom ? Studnia jest stara, trochę krzywa ale nie spękana. Dobudówka będzie stosunkowo lekka ponieważ zdecydowaliśmy się na strop drewniany i stosunkowo niskie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oil 05.06.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Jeżeli studnia mogła by zostać to super. Zawsze darmowa woda do podlewania. Tylko teraz pytanie. Co masz na myśli zabezpieczyć studnie i dom ? Studnia jest stara, trochę krzywa ale nie spękana. Dobudówka będzie stosunkowo lekka ponieważ zdecydowaliśmy się na strop drewniany i stosunkowo niskie pomieszczenia. Jeżeli zdecydujecie się na zasypanie studni to wystarczy wyjąć z dwa kręgi ( ok 1 m od powierzchni terenu ) i zasypywać piaskiem i lać z góry wodą aby się to jakoś zagęściło. Z drugiej strony jeśli woda gruntowa jest stosunkowo nisko to bym studnie zostawił - zawsze jakaś alternatywa - ładnie ją wykończyć i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 05.06.2020 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Dzisiaj mierzyłem studnie metodą sznurkową ogólnie studnia bardzo płytka, albo zamulona. Od poziomu gruntu głębokość 3,2m woda po tym tygodniu ( padało praktycznie codziennie ) ok 2m poniżej gruntu. Pomyślałem jeszcze czy można do takiej studni doprowadzić wodę z rynien? I zrobić coś w rodzaju studni chłonnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.06.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Dzisiaj mierzyłem studnie metodą sznurkową ogólnie studnia bardzo płytka, albo zamulona. Od poziomu gruntu głębokość 3,2m woda po tym tygodniu ( padało praktycznie codziennie ) ok 2m poniżej gruntu. Pomyślałem jeszcze czy można do takiej studni doprowadzić wodę z rynien? I zrobić coś w rodzaju studni chłonnej ? Głębokość studni to 3,2 metry czy woda na tej głębokości jest? Nie wiem czy wprowadzanie wody z rynien pod dom to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maratoro 06.06.2020 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Głębokość to ok 3,2 całej studni bez pierwszego kręgu który wystaje nad powierzchnią. Mierzone sznurkiem z obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts