Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd z kruszywa - prośba o pomoc

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim.

Jest to mój pierwszy post na forum a więc będę wdzięczny za wyrozumiałość. Jakiś czas temu gmina wykonała dojazd betonowy do naszego domu:

Podwórko.jpg

Odbieg wody został zatrzymany przez wysokość nowej drogi. Jak widać na obrazku miejsce gdzie zbiera się woda zostało wyjeżdżone przez samochód. Efekt jest taki że albo jest woda i błoto, albo straszny pył który ciągle unosi się w powietrzu po użyciu samochodu. Nie chciałbym wykładać tego kostką, z względu na koszty i fakt że jest to podwórko typowo gospodarcze(maszyny, ciągniki itd.) Planuję zerwać warstwę ziemi, porobić odpływy, dać obrzeża i wysypać tłuczniem. Chciałbym uzyskać taki efekt:

Tłuczeń.jpg

Co wy na to? Zda egzamin? Czy moglibyście dać jakieś porady żeby moja praca nie poszła na marne? Czytałem jeszcze o geokratce ale nie wiem czy jest to dobry pomysł. Nigdy nie widziałem jak to wygląda na podwórku. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Patryk

Edytowane przez PatrykWojcik

Zapewne jak tak jak piszesz zrobisz spełni swoje zadanie, tylko będziesz również musiał zrobić porządek z odprowadzeniem wody opadowej - u

Ciebie ta rura z rynny wylatuje na drogę więc się nie dziw, że masz błoto i kałuże.

213594-2461-790x0_koszty-nawierzchni-azurowej1-budujemydompl.jpgdz03MDAmaD01NzU=_src_191769-rodzaje_i_koszty_podjazdow_do_garazu10_wykanczaniebb.jpg213601-f5a4-790x0_koszty-nawierzchni-kruszywo1-budujemydompl.jpg

oczywiście wszystkie warstwy odpowiednio wypoziomowane i zagęszczone .

• 5 months później...

Cześć wszystkim.

Miałem ostatnio trochę czasu dlatego zaktualizuje wątek. Wykonałem odpływy z rur spustowych, oraz drenaż podwórka. Teraz cała woda leci do pobliskiego rowu. Trochę rury drenażowej poszło, ale nie było innego wyjścia. Podjazd został wydrenowany i wyrównany. Potem geowłóknina i 10 cm tłucznia. Ciężko w naszej okolicy o kamień w rozsądnej cenie, dlatego użyłem tłucznia 0-31,5. W rzeczywistości nie wygląda to najgorzej. Z powodów logistycznych na sam koniec zostały mi krawężniki. Podeślę jeszcze zdjęcia jak to będzie wyglądać finalnie. A teraz:

podjazd_1.jpg

podjazd_2.jpg

• 2 weeks później...

A oto efekt po ułożeniu obrzeży betonowych. W sumie poszło 50 obrzeży + 1 worek cementu na 3 obrzeżą. Na razie efekt średni, ale jak trawa obrośnie tą ziemie powinno by ok. Dodatkowo pogoda słaba na robienie zdjęć.

Podjazd 2.jpg

Podjazd 3.jpg

Podjazd 4.jpg

Podjazd 5.jpg

Edytowane przez PatrykWojcik

• 1 year później...