Lukasz11 05.08.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Też mam warunki z Tauronu. Też jest data, kiedy muszę zacząć pobierać prąd. Dodatkowo w regulaminie jest zapis, że jeśli przyłącze jest wykonane, a brak chęci pobierania prądu lub będę chciał podpisać umowę na znacznie niższa moc, to mogą mnie obciążyć rzeczywistymi kosztami budowy przyłącza. Z jednej strony normalna sprawa - firma nie chcę ponosić kosztów rozbudowy swojej sieci, jeśli klient nie ma zamiaru pobierać prądu. Z drugiej dla mnie jako klienta takie stawianie sprawy komplikuje temat budowy. Kiedyś gadalem z infolinią Tauronu. Rzekomo można w nieskończoność składać jakiś tam wniosek, w którym się podaje nową datę swojej gotowości na pobieranie prądu. Ale to wiadomo - tylko na gębę. Czy się Tauron jednak nie doczepi, to nie wiem. Z tymi skrzynkami przy pustych działkach, to nie mam pojęcia jak to jest. Gdzies kiedys sie doczytalem w Internecie, ze kilka lat temu można było tak robić. Potem dystrybutorzy energii wprowadzili zapisy w regulaminach, że musi byc pobór prądu. W ten sposób się mieli zabezpieczyć przed kosztowną i bezsensowny rozbudowa sieci. Czy to prawda, to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 05.08.2020 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Nic nie rezygnuj. Niech wybudują, zapłacisz fakturę za przyłącze, ale licznik założą dopiero jak złożysz oświadczenie o gotowości- przynajmniej tak jest w PGE, więc tu też powinno być podobnie. Ewentulanie stawiasz tymczasową rozdzielnię budowlaną, i z niej ciągniesz kabel do skrzynki z licznikiem. Największą głupotą byłoby zrezygnowanie z przyłącza Ale tez bez sensu dla mnie jest ciągnięcie teraz kabla ze skrzynki do miejsca poboru jak mam dopiero wybudowane fundamenty. A buduję systemem gospodarczym więc budowę mogę skończyc za rok, dwa, pięć, 10. Nie jestem w stanie podac im konkretnej daty kiedy przekopie kabel z rozdzielni do domu. Narazie mam agregat, chciałem na nim ciągnąć budowe. W miedzy czasie postawiliby skrzynke za którą i tak ja płacę więc tauron nic nie traci. I po budowoe podciągnąłbym kabel. Ale oczywiście jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.08.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 W Tauronie jeszcze mozna wnioskowac o przylacze krotkotrwale na czas nie dluzszy niz 6 miesięcy. Tylko nie pamiętam, jakie są tam stawki za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts