xuno 05.06.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Cześć, Na wstępie powiem, że na prawdę, na prawdę próbowałem. Ale przedarcie się przez 155 stron rozmowy o wszystkim, od pytań z 2011, poprzez diagnozowanie problemów technicznych, aż do filozoficznych rozkminek w jednym temacie jest nie do przetrawienia Innymi słowy, tak, wiem, że jest dużo treści tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking ale chciałbym bardzo "na czysto" zadać konkretne pytania i poprosić o konkretną poradę. Projektujemy z Żoną dom dla 4 osób i potrzebujemy oczyszczalni ścieków adekwatnej do naszych potrzeb. Co w 2020 roku ma sens? Chciałbym, żeby: - oczyszczalnia jak najdłużej radziła sobie bez czynności serwisowych i obsługowych - jak już trzeba by ją serwisować, to żeby to było w miarę wygodne - radziła sobie z nagłym wzrostem w postaci gości, o 100%-150% przez parę dni - radziła sobie na tyle na ile się da, jak przez 14 dni wyjadę na urlop - przestrzeń niespecjalnie ma znaczenie, dysponuję dość dużą działką Jeśli chodzi o technologie, to dodam, że niestety jestem dość słabo wyedukowany, więc przyjąłem założenie, że najlepiej sprawdziła by się oczyszczalnia ze złożem biologicznie czynnym. Ale niestety źródła internetowe są tutaj dość oszczędne w wyliczaniu wad różnych rozwiązań. Czy ktoś z Was mógłby coś doradzić, albo odradzić w tym temacie? Moje założenia są oczywiście kwestionowalne i nie są wyryte w skale Względnie nawet namiar na dobre źródło do poczytania i dokształcenia się przyjmę z wdzięcznością. Dzięki z góry, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 05.06.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Największym problemem jest z tym nagłym wzrostem o 100-150%, ale też się da. Na pierwszy rzut oka filtr guntowo-roślinny spełni Twoje oczekiwania, szczególnie jeżeli nie masz problemu z wielkością działki. Po tym linkiem możesz poczytać o podstawowych typach oczyszczalni, choć kilku brakuje - np. właśnie filtrów gruntowo-roślinnych lub złóż obrotowych, ale na początkowe rozeznanie to dobry elementarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 06.06.2020 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Zgodzę się z tym co napisał czystesrodowisko i jedynie dodam, że jak nie wyjdzie temat z filtrem gruntowo-roślinnym, to wówczas oczyszczalnia biologiczna z odprowadzeniem do drenażu jest następna w kolejce . Oczyszczalnia taka powinna posiadać złoże biologiczne i dawkowanie oraz sterowanie automatyczne. Jeśli w układzie będzie napowietrzanie to ważna jest dobra dmuchawa i trzeba to potwierdzić przed wyborem jakiejś oferty. To taki duże uproszczenie tego co powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xuno 07.06.2020 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 @czystesrodowisko Dziękuję serdecznie - super opracowanie pod podanym linkiem, rzeczywiście bardzo dużo się dowiedziałem. Jeśli chodzi o czyszczalnie gruntowo roślinne, o których też wcześniej czytałem, to przyznam szczerze, że jakkolwiek na działce by się bez problemu zmieściła, to mam dość duża rezerwę do takich rozwiązań - zarówno od strony takiej, że wszyskie rośliny jak na razie u mnie zdychają na mieszkaniu bo nie umiem o nie zadbać, poprzez fakt, że jestem posiadaczem dwóch psów, które potrafia na działce rekreacyjnej wiele rzeczy (szczególnie roślin) popsuć, zadeptać i rozkopać, aż do faktu, że będąc sam inżynierem z wykształcenia mam tendencję do wiekszego zaufania do techniki (pół żartem, pół serio oczywiście). No i jak rozumiem jest z nimi trochę gorzej w zimie? Przebranąłem na razie przez kilkadziesiąt stron z głównego wątku i jak rozumiem, rezczywiście złoża bilogicznie / obrotowe cieszą się dość dobrymi opiniami (albo raczej - niewielką ilością złych opiniii). Wydaje mi sie, że po tej lekturze, że jakiekolwiek przepływowe w tych warunkach odpadają, zaś przedstawicielami wymienionych przez Was technologii byłby przede wszystkim BioDisc (złoże bilogiczne obrotowe) lub BioRock (złoże biologiczne ... nieobrotowe), ew. ZBS-C (jako SBR). Czy to co przeczytałem / zrozumiałem do tej pory trzyma się kupy? Czy są jakieś inne firmy / modele na które powinienem zwrócić szcezgólną uwagę w takich warunkach? Dodam, że ten wzrost RLM o którym pisałem jest możliwy, ale raczej będzie dość rzadki w tak duzym wymiarze - pewnie np jakieś rodzinne święta. W najbliższym czasie będę robił odwierty na działce, żeby mieć jakieś rozeznznie w terenie i własnie w temacie rozsączania / studni chłonnych. Teren jest generalnie z lekkim spadkiem (~5m po skosie), ale niestety mam sygnały od sąsiadów, że przy bardzo intensywnych opadach na dole działki tworzyły się niekiedy obszary stojącej wody wpływającej z okolicznych pól, więc może się okazać, że lustro wód gruntowych jest wysoko, albo niestety gorzej, że glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 08.06.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 @czystesrodowisko Dziękuję serdecznie - super opracowanie pod podanym linkiem, rzeczywiście bardzo dużo się dowiedziałem. Jeśli chodzi o czyszczalnie gruntowo roślinne, o których też wcześniej czytałem, to przyznam szczerze, że jakkolwiek na działce by się bez problemu zmieściła, to mam dość duża rezerwę do takich rozwiązań - zarówno od strony takiej, że wszyskie rośliny jak na razie u mnie zdychają na mieszkaniu bo nie umiem o nie zadbać, poprzez fakt, że jestem posiadaczem dwóch psów, które potrafia na działce rekreacyjnej wiele rzeczy (szczególnie roślin) popsuć, zadeptać i rozkopać, aż do faktu, że będąc sam inżynierem z wykształcenia mam tendencję do wiekszego zaufania do techniki (pół żartem, pół serio oczywiście). No i jak rozumiem jest z nimi trochę gorzej w zimie? Filtr gruntowo-roślinny sam zadba o rośliny - nie trzeba ich podlewać, co najwyżej ściąć na zimę. Zimą spada sprawność usuwania azotu i fosforu, właśnie przez brak roślin. Natomiast psy zdecydowanie upatrzą sobie taki filtr, także z tym faktycznie może być kłopot, w końcu to ich podwórko. Wydaje mi sie, że po tej lekturze, że jakiekolwiek przepływowe w tych warunkach odpadają, zaś przedstawicielami wymienionych przez Was technologii byłby przede wszystkim BioDisc (złoże biologiczne obrotowe) lub BioRock (złoże biologiczne ... nieobrotowe), ew. ZBS-C (jako SBR). W zasadzie cała czołówka oczyszczalni - niestety idealnej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts