Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia scieków na 4 osoby

xuno

Recommended Posts

Cześć,

Na wstępie powiem, że na prawdę, na prawdę próbowałem. Ale przedarcie się przez 155 stron rozmowy o wszystkim, od pytań z 2011, poprzez diagnozowanie problemów technicznych, aż do filozoficznych rozkminek w jednym temacie jest nie do przetrawienia :p Innymi słowy, tak, wiem, że jest dużo treści tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking ale chciałbym bardzo "na czysto" zadać konkretne pytania i poprosić o konkretną poradę.

Projektujemy z Żoną dom dla 4 osób i potrzebujemy oczyszczalni ścieków adekwatnej do naszych potrzeb. Co w 2020 roku ma sens?

Chciałbym, żeby:

- oczyszczalnia jak najdłużej radziła sobie bez czynności serwisowych i obsługowych

- jak już trzeba by ją serwisować, to żeby to było w miarę wygodne

- radziła sobie z nagłym wzrostem w postaci gości, o 100%-150% przez parę dni

- radziła sobie na tyle na ile się da, jak przez 14 dni wyjadę na urlop

- przestrzeń niespecjalnie ma znaczenie, dysponuję dość dużą działką

Jeśli chodzi o technologie, to dodam, że niestety jestem dość słabo wyedukowany, więc przyjąłem założenie, że najlepiej sprawdziła by się oczyszczalnia ze złożem biologicznie czynnym. Ale niestety źródła internetowe są tutaj dość oszczędne w wyliczaniu wad różnych rozwiązań.

Czy ktoś z Was mógłby coś doradzić, albo odradzić w tym temacie? Moje założenia są oczywiście kwestionowalne i nie są wyryte w skale :)

Względnie nawet namiar na dobre źródło do poczytania i dokształcenia się przyjmę z wdzięcznością.

Dzięki z góry, pozdrawiam.

Największym problemem jest z tym nagłym wzrostem o 100-150%, ale też się da.

Na pierwszy rzut oka filtr guntowo-roślinny spełni Twoje oczekiwania, szczególnie jeżeli nie masz problemu z wielkością działki. Po tym linkiem możesz poczytać o podstawowych typach oczyszczalni, choć kilku brakuje - np. właśnie filtrów gruntowo-roślinnych lub złóż obrotowych, ale na początkowe rozeznanie to dobry elementarz.

Zgodzę się z tym co napisał czystesrodowisko i jedynie dodam, że jak nie wyjdzie temat z filtrem gruntowo-roślinnym, to wówczas oczyszczalnia biologiczna z odprowadzeniem do drenażu jest następna w kolejce :). Oczyszczalnia taka powinna posiadać złoże biologiczne i dawkowanie oraz sterowanie automatyczne. Jeśli w układzie będzie napowietrzanie to ważna jest dobra dmuchawa i trzeba to potwierdzić przed wyborem jakiejś oferty. To taki duże uproszczenie tego co powinno być :)

@czystesrodowisko Dziękuję serdecznie - super opracowanie pod podanym linkiem, rzeczywiście bardzo dużo się dowiedziałem.

Jeśli chodzi o czyszczalnie gruntowo roślinne, o których też wcześniej czytałem, to przyznam szczerze, że jakkolwiek na działce by się bez problemu zmieściła, to mam dość duża rezerwę do takich rozwiązań - zarówno od strony takiej, że wszyskie rośliny jak na razie u mnie zdychają na mieszkaniu bo nie umiem o nie zadbać, poprzez fakt, że jestem posiadaczem dwóch psów, które potrafia na działce rekreacyjnej wiele rzeczy (szczególnie roślin) popsuć, zadeptać i rozkopać, aż do faktu, że będąc sam inżynierem z wykształcenia mam tendencję do wiekszego zaufania do techniki (pół żartem, pół serio oczywiście). No i jak rozumiem jest z nimi trochę gorzej w zimie?

Przebranąłem na razie przez kilkadziesiąt stron z głównego wątku i jak rozumiem, rezczywiście złoża bilogicznie / obrotowe cieszą się dość dobrymi opiniami (albo raczej - niewielką ilością złych opiniii). Wydaje mi sie, że po tej lekturze, że jakiekolwiek przepływowe w tych warunkach odpadają, zaś przedstawicielami wymienionych przez Was technologii byłby przede wszystkim BioDisc (złoże bilogiczne obrotowe) lub BioRock (złoże biologiczne ... nieobrotowe), ew. ZBS-C (jako SBR). Czy to co przeczytałem / zrozumiałem do tej pory trzyma się kupy? ;) Czy są jakieś inne firmy / modele na które powinienem zwrócić szcezgólną uwagę w takich warunkach? Dodam, że ten wzrost RLM o którym pisałem jest możliwy, ale raczej będzie dość rzadki w tak duzym wymiarze - pewnie np jakieś rodzinne święta.

W najbliższym czasie będę robił odwierty na działce, żeby mieć jakieś rozeznznie w terenie i własnie w temacie rozsączania / studni chłonnych. Teren jest generalnie z lekkim spadkiem (~5m po skosie), ale niestety mam sygnały od sąsiadów, że przy bardzo intensywnych opadach na dole działki tworzyły się niekiedy obszary stojącej wody wpływającej z okolicznych pól, więc może się okazać, że lustro wód gruntowych jest wysoko, albo niestety gorzej, że glina.

@czystesrodowisko Dziękuję serdecznie - super opracowanie pod podanym linkiem, rzeczywiście bardzo dużo się dowiedziałem.

Jeśli chodzi o czyszczalnie gruntowo roślinne, o których też wcześniej czytałem, to przyznam szczerze, że jakkolwiek na działce by się bez problemu zmieściła, to mam dość duża rezerwę do takich rozwiązań - zarówno od strony takiej, że wszyskie rośliny jak na razie u mnie zdychają na mieszkaniu bo nie umiem o nie zadbać, poprzez fakt, że jestem posiadaczem dwóch psów, które potrafia na działce rekreacyjnej wiele rzeczy (szczególnie roślin) popsuć, zadeptać i rozkopać, aż do faktu, że będąc sam inżynierem z wykształcenia mam tendencję do wiekszego zaufania do techniki (pół żartem, pół serio oczywiście). No i jak rozumiem jest z nimi trochę gorzej w zimie?

Filtr gruntowo-roślinny sam zadba o rośliny - nie trzeba ich podlewać, co najwyżej ściąć na zimę. Zimą spada sprawność usuwania azotu i fosforu, właśnie przez brak roślin. Natomiast psy zdecydowanie upatrzą sobie taki filtr, także z tym faktycznie może być kłopot, w końcu to ich podwórko.

Wydaje mi sie, że po tej lekturze, że jakiekolwiek przepływowe w tych warunkach odpadają, zaś przedstawicielami wymienionych przez Was technologii byłby przede wszystkim BioDisc (złoże biologiczne obrotowe) lub BioRock (złoże biologiczne ... nieobrotowe), ew. ZBS-C (jako SBR).

W zasadzie cała czołówka oczyszczalni - niestety idealnej nie ma.