Aniol83 06.06.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Witam, mam dylemat przed zakupem drzwi i ościeżnic. Mam parę miejsc w domu gdzie nie wiem, jakie ościeżnice zastosować a wolałbym nie mieszać, co drzwi inną. Chyba najprościej przedstawię zdjęcie. Zdjęcia:Rysunek uproszczony.Perspektywa nr1.Perspektywa nr2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.06.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Wymiary są istotne. Masz otwór szer 125cm? Zmniejsz go do 90 dobudowując węgarki. To jest utrudnienie, ale proste dla ekipy monterskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniol83 06.06.2020 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Wolałbym zachować drzwi 90-tki niż dawać po 5cm z każdej strony wypust. Zastanawiam się czy można stosować ościeżnice regulowane z jakimiś maskownicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.06.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Wybacz, ale na podstawie takich skąpych informacji nie potrafię pomóc. Wstawia się drzwi normalne, w miejscu prostopadłej ściany obcina się opaskę. Bardzo często to robię. Kładę fragment ościeżnicy na pile i tnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.06.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Przykład realizacji, gdzie musieliśmy obciąć ok 2 cm opaski: A tu dla odmiany nie było wcale miejsca na opaskę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 08.06.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 @ finlandia - czym najlepiej przyciąć opaskę u dołu ? jakieś 5mm z długości? jestem w trakcie wstawiania drzwi wewnetrznych i w jednym miejscu będzie mi kolidowała opaska z listwą od schodów. @ Anioł83 sorry za offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.06.2020 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 To zależy jakie cięcie trzeba zrobić i czym dysponujesz. Całkowite skrócenie najchętniej robię pilarką ręczną (elektonarzędziem a nie piłką ręczną ), jak nie mam ze sobą, to korzystam z małej piły przenośnej (zawsze mam, bo takie wypadki jak w temacie występują w 90% moich montaży), a jak trzeba wyciąć prostokąt, to wg mnie najpewniej sprawdzi się wyrzynarka: Aha, czasem jeszcze szlifuję kątówką z tarczą na papier ścierny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts