Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciek z tarasu na stropie i zielony nalot wewnątrz

Recommended Posts

Witam szanowne forum. Dom w SSZ stał przez zimę i niestety z tarasu wykonanego na stropie naciekło trochę wody do środka - jest delikatny spadek w stronę ściany nośnej i woda opadowa się przy niej gromadzi. Chcę obecnie wykonać instalacje wewnętrzne, tynki i wylewki i zastanawiam się co z tym zrobić - raczej pierwsza rzecz do zrobienia. Wygląda to teraz tak:

2.jpg strop.jpg

Na razie zrobiłem z zewnątrz szybką prowizorkę i zobaczę za parę dni jak to wygląda:

3.jpg

W związku z tym mam kilka pytań:

1) Jak najlepiej zaizolować taras? Moje rozwiązanie na szybko na pewno nie pomoże w przypadku dużych opadów. Czy robić już wszystkie warstwy na tarasie tak jak w projekcie, czy wystarczy np. tylko zapapować? Teraz rozważam dysperbit i na to papę lekko wywiniętą na pustaka (czy tak się robi?), ale nie mam szczerze mówiąc alternatywnych pomysłów. Ostatecznie dam jeszcze na tym XPS i zrobię na tym wylewkę z dobrym spadkiem, ale to wiąże się również z wykonaniem obróbek blacharskich, odpływu, rynien, do tego szlam hydroizolacyjny na wierzch - raczej nie chcę robić tego teraz - a wykonawca zawołał ode mnie za tę pracę 1000 zł/metr (lekko mnie zamurowało bo przy tej powierzchni koszt wychodzi większy niż tynki i wylewki razem wzięte).

2) Co zrobić z zielonym nalotem, jak go usunąć? Co to może być? Trochę wygląda jak pierwotek, ale martwię się, że to może być coś gorszego, np. jakiś grzyb.

3) Jak bardzo sucho musi być przed tynkowaniem ścian?

Pozdrawiam serdecznie,

Bartek

szpachlowka klasy pcc (Geolite40) i spadki we wlasciwa strone, na to grunt i membrana bitumiczna samoprzylepna . wystarczy i bedzie dzialac, kolejne warstwy pozniej.

membrane przykryc, zeby jej nie zdewastowac i zeby nie byla wystawiona na bezposrednie dzialanie UV w dlugim okresie czasu