Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzator przenośny do mieszkania w bloku

Recommended Posts

Zmuszony byłem zakupić przenośny klimatyzator do tymczasowego budynku którego używam.

Trafiłem za tysiąc zł używany MPM 12-KPO06.

Ja mogłem sobie zrobić otwór więc rurę z gorącym powietrzem wywaliłem przez ściankę, natomiast w zestawie miałem maskownice do okna - czyli uchylam okno, montuje maskownice i do niej podpinam rurę. Testowałem to i nawet dawało rade, jakby jeszcze trochę to uszczelnić. Naprawdę różnica w powietrzu istotna.

Z minusów na pewno hałas - nie ma co patrzeć nawet na tryby pracy, nawet w minimalnym jest głośno.

Jak skończę dom to tam na pewno z czasem będzie split, ale w miejscu gdzie nie da się inaczej, u mnie przenośny klimatyzator się sprawdza.

Te Fral jest w chorych cenach pod prawie 3k zł.

I tez tak chce zrobić, z tym że mniej estetycznie - niemniej jednak sama rura mi potrzebna plus fartuch na okno

Może wystarczy kupić sklejkę o wymiarach skrzydła okna w niej dwie "dziury" wlot o wylot, można dodać jakieś kierownice na otwory na zewnątrz, aby nie zasysało ciepłego powietrza, które wylatuje. Otwierasz okno wkładasz to cudo blokujesz aby nie wylatywało i gotowe. Może trochę ciemniej, ale dodatkowo nie dogrzewa słoneczko bezpośrednio przez szybę.

Kupowałem swoje chigo za 400zł w październiku 2 lata temu (bez rury i pilota). Służył do osuszania, ale potem stał. Teraz wystawiłem za te samą kwotę mając nadzieję na odzyskanie chociaż tych 400zł. Miałem średnio 1 telefon na godzinę mimo iż po 2h dopisałem w ogłoszeniu rezerwacja. Cenę kształtuje popyt i podaż ;)