Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja poddasza

michallodz

Recommended Posts

Czołem

Potrzebuję pomocy w obliczeniach konstrukcji drewnianej piętra.

Mam na posesji stary budynek około 3,5x3,5m ściany około 12cm, beton (mam nadzieję, że zbrojony :D ) wysokość jakieś 3m. Chcę na tym postawić drewniany strop i dach dwuspadowy. O ile z dachem nie mam problemu bo będzie spory skos i nie boję się, że coś nie wytrzyma o tyle już ze stropem jest inaczej bo chcę tam przechowywać sporo ciężkich rzeczy. Przeliczyłem to wszystko i na tym kwadracie 3,5x3,5m zakładam, że może być nawet do 5 ton skarbów - z małym zapasem to podaję ale to chyba nie dziwne. Można przyjąć 500kg/m2.

Czy jest na forum ktoś kto by mógł mi powiedzieć jakie belki, w jakim rozstawie dać i czym to okryć? Wolałbym deski niż OSB od razu mówię.

Z góry dzięki za pomoc :)

Dokładnej listy nie mam bo to leży na wielkim stosie, i jest tam wszystko zarówno jakieś 40x40x2 jak i większe HEBy - tak czy siak coś tam za to będę musiał zapłacić więc opcja żeby wziąć największe i już odpada :D mogę to sobie pospawać w dowolnej konfiguracji pytanie czy np 100x50x3 by dało radę i w jakich odstępach.

To chyba jednak zostanę przy drzewie :D nawet z jego jak by nie było dobrymi cenami to wychodzi taniej z drzewa zrobić no i obróbka drewna w porównaniu do metalu jest 10 krotnie szybsza.

Sorry, że tak kręcę ale dziś ustaliliśmy, że w sumie chcielibyśmy tą szopę podzielić na pół jeszcze jedną ścianą. Jak to wpłynie na rozmiar i rozmieszczenie drewnianych belek jeśli dostaną po środku jeszcze jeden punkt podparcia?