kuchcikgd 06.06.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Czołem Forumowicze, Jestem szczęśliwym posiadaczem mieszkania adoptowanego ze strychu w 120 letniej pięknej kamienicy. Obecnie jestem w trakcie wyboru formy ocieplenia. Dach w pełnym deskowaniu pokryty papą (przez te 120 lat uzbierało się kilka warst papy, wyglada to jak ciasto francuskie grubości 6 cm). Jedyna mozliwosc jaka mam jesli chodzi o ocieplenie to ulozenie czegos od wewnatrz. W przyszlosci jesli uda sie uregulowac sprawy ze wspolnota mam nadzieje ze bede mial mozliwosc na zerwanie tego ciasta francuskiego i docieplenie od zewnatrz. Natomiast na ten moment szukam porad ekspertów w jaki sposob oszukac fizykę budowli i docieplić to poddasze. Szczególnie w wilgotnych pomieszczeniach kuchnia i lazienka. Poddasze nie jest wentylowane, nie ma przerw dylatacyjnych. Zastanawiam sie nad dwoma rozwiązaniami: - pianka PUR otwartą dyfuzyjnie grubosci 14 cm, 13 cm miedzykrokwiowo + 1 nakrokwiowo + plyta G-K bez foli paroizolacyjnej, lub -welna mineralną oddzielona od plyty G-K aktywną folią paroizolacyją (sd 0,5 - 25) ułożoną od środka, aby umożliwić powrót pary wodnej chociaż do środka przegrody. Dodam jeszcze że krowie są dość nisko i ze względu na wysokość mam możliwość ułożenia / natrysniecia czegoś na max. 14-15 cm. Wiem, że temat jest trudny i fizyki nie przeskoczę, ale będę wdzięczny za wszelkie sugestie w jaki sposób chociaz tą fizykę nagiąć. Podrawiam, Kuchcik PS. w zalaczeniu zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 24.06.2020 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 jeżeli masz pełne deskowanie z papą to musisz koniecznie zastosowac przerwe dylatacyjną między deskami a wełna tudziez pianką. Nie zastosowanie szczeliny spowoduje wykroplenie kondensatu na powierzchni desek i w konsekwencji zagrzybienie konstrukcji dachu. Jak z wysokością pomieszczeń ? ile cm izolacji mozemy zastosowac pod krokwiami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts