Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja domek jednorodzinny 90m2

Recommended Posts

Witam.

Proszę Was o poradę dotyczącą klimatyzacji w domku jednorodzinnym, piętrowy o pow. ok. 90m2

Na dole salon + kuchnia o pow. 29m2, góra trzy pokoje o pow. 32m2.

Mam również rekuperację.

I teraz pytania:

1. czy warto dodatkowo montować klimatyzację? Czy rekuperacja trochę obniży temperaturę?

2. jakiej firmy warto kupić klimatyzację? Dużo słyszałem pozytywów o firmie Daikin

3. na grubych liczbach ile by wyniósł koszt klimatyzacji z montażem w wersji:

- klimatyzacja tylko na dole w salonie

- klimatyzacja również na piętrze, we wszystkich pokojach

Myślałem o normalnych klimatyzatorach ściennych.

4. na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę, przy rozmowach w sprawie ofert na klimatyzację lub w wyborze klimatyzacji?

5. czy ktoś może polecić dobrą firmę w okolic Poznania?

6. jakiej mocy powinny być te klimatyzatory?

Z góry dzięki za pomoc.

Czy klimatyzacja ma służyć głównie do chłodzenia czy do grzania??

Przy tak małym domu instalowanie klimatyzatorów w każdym pomieszczeniu to przerost formy nad treścią nie mam pojęcia jakby ta sprężarka miała pracować w większości czasy chyba jednak nie pracowała.

Jeżeli jest rekuperacja to to zważywszy na niewielkie rozmiary pomieszczeń korzystniej by chyba było wykorzystać kanały wentylacyjne i połączyć je z wymiennikiem kanałowym, co prawda taki wymiennik jest droższy ale jest tylko jeden i do tego może być większej mocy i głośniejsza bo przez kanały nie bedzie tak słychać bezpośrednio w pomieszczeniu.

ja też słyszałem o firmie dajkin jedno - jest najdroższa i wypada najgorzej w rankingu ceny do jakości.

Wentylacja nie zbije Ci temperatury, i chyba nie powinno łączyć się kanałów wentylacji z klimatyzacją. Najlepiej na dole zrobić splita a u góry na te pokoje założyć kanałówkę, ale na oddzielnych kanałach niż wentylacja mechaniczna.

Cudowna porada a jak te kanały zainstalujesz ? Po wierzchu?!:confused:

Edytowane przez gawel

Klimatyzacja ma służyć głównie do chłodzenia.

Jestem zielony w tym temacie, nie wiedziałem nic o "wymienniku kanałowym".

A wg Ciebie, jaki byłby koszt takiego wymiennika z montażem do kanałów wentylacji (rekuperacji)?

https://kaisai.com/wp-content/uploads/2020/03/KAISAI_KATALOG_2020_www_POPR_2small.pdf na stronie 80 cena kanałówki od 5 do 13 tys. Zastanów się gdzie masz najgoręcej na dole czy na gorze, ja ostatnio montowałem w salonie split za 2780 z montażem. Z 2 strony zerknij split do instalacji multi kosztuje już od 700 zł przy 4 sztukach i jednej jednostce zewnętzrnej też by to miało sens i cenowo nie zabio.

Czym ogrzewasz dom?

Cudowna porada a jak te kanały zainstalujesz ? Po wierzchu?!:confused:

Być może ma dostęp do tych pokoi od góry np ze strychu? Nic nie pisał jaki dom czy w budowie czy już istniejący, więc nie ma co z góry zakładać, że tak się nie da.

No chyba, że Ty wiesz lepiej jak w każdym temacie.

Być może ma dostęp do tych pokoi od góry np ze strychu? Nic nie pisał jaki dom czy w budowie czy już istniejący, więc nie ma co z góry zakładać, że tak się nie da.

No chyba, że Ty wiesz lepiej jak w każdym temacie.

z wpisu wynika że dom już istnieje zastanawiam się czym jest ogrzewany

Dom jest ogrzewany piecem gazowym oraz ma dodatkowo poddasze użytkowe.

Dom jest już wykonany w stanie developerskim, trwa wykańczanie go (nie spieszy mi się, będzie do końca roku).

To tak na prawdę możesz wszystko ładnie zainstalować bez rujnowania czegokolwiek. Potrzebujesz dobrego speca od wentylacji i klimatyzacji. Z jednej strony nie wiesz czy ta klima będzie potrzebna i czy wszędzie z 2 strony dobrze byłoby ukryć przewody żey to estetycznie wyglądało.

Szkoda że sie zagazowałeś, mógłbyś wtedy za max 15 tys mieć multisplit w całym domu w funkcją grzania do -25 a jednocześnie chłodzenie byłoby nie jako przy okazji do tego 4-5 kwp Pv i mieszkasz za darmo. Gaz nie będzie za darmo, choć ma zaletę jak dom wyleci w powietrze nie trzeba spłacać kredytu i już niczego nie trzeba :o

Najważniejsza rzecz to kanalizacja podciągnięta do każdej jednostki wewnętrznej, by grawitacyjnie odprowadzić skropliny.

Zacznij lepiej od tego gdzie masz (lub gdzie możesz) podciągnąć kanalizację, a dopiero potem się zastanawiaj jaki układ.

Plusem kanałówki jest jeden punkt gdzie trzeba dociągnąć media z kanalizacją.

Optymalny będzie zestaw kanałówka + ścienny jako multi split.

Dla tak małego domu jak najmniejszy agregat z wyjściami na 2 jednostki.

Chcąc zrobić w każdym pomieszczeniu to będzie 5 jednostek.

A to oznacza klimatyzatory o mocy 7 kW wzwyż.

O 2 razy za dużo jak dla takiego domu.

Wersja ekonomiczna to dwie osobne jednostki ścienne (salon + holl na poddaszu) - ale, ani to komfortowe (spać trzeba przy otwartych drzwiach), ani estetyczne (2 jednostki na zewnątrz)

• Like 1

• 1 year później...