murini0 07.06.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, Proszę o opinię. kilka dni temu zamontowano mi wiązary. Gołym okiem wydać krzywizny w poszczególnych elementach jak na zdjęciu - przy szczytach lekko są zagięte. Czy takie wykonanie jest prawidłowe Edytowane 7 Czerwca 2020 przez murini0 Dodanie zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 08.06.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Nie jest. To wszystko się da wyprostować stężeniami. Monterzy dali ciała. Ale mnie zastanawia pierwszy wiązar przed kratownicą po prawej, on ma "dołek" na szczycie? A jeden wiązar jest heblowany? To drewno ma pieczątki C24 na sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
murini0 08.06.2020 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Powiem szczerze, że nie wiem w które miejsce mam patrzeć.czy możesz zaznaczyć mi to na zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gredymin 08.06.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Posprawdzaj sobie też piony wiązarów, ja na to nie zwróciłem uwagi i w zasadzie każdy odchodzi trochę od pionu. Za tą kasę co się płaci za te wiązary to wszystko powinno być idealnie no ale człowiek pierwszy raz się buduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 09.06.2020 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Zaznaczyłem. Weź żyłkę murarską, wejdź tam w dwie osoby i zobacz czy nie ma ugięć w wiązarach po "krokwiach", poza tym weź sprawdź na długość dachu czy wiązary mają równą płaszczyznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konst 26.06.2020 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Witam, Proszę o opinię. kilka dni temu zamontowano mi wiązary. Gołym okiem wydać krzywizny w poszczególnych elementach jak na zdjęciu - przy szczytach lekko są zagięte. Czy takie wykonanie jest prawidłowe Może być. Wygięcia są tylko poprzeczne, a wiązary będą stężone łatami/ płytą OSB razem z tymi częściami przekratowanymi w połaci. To jest drewno szkieletowe i ono rządzi się trochę innymi prawami. W razie wątpliwości można w środku rozpiętości dodać 1-2 przewiązki zabezpieczające przez wykręceniem się krokwiowych elementów wiązarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Oczywiście, że jest nie popranie połapane. Wiązary powinny być w trakcie montażu wyprostowane i połapane od spodu deskami lub łatami. Po montażu poszycia te elementy mogą być usunięte. Tak się dzieje bo te elementy wiązara są za wiotkie, Zapewne grubość 40 mm no bo cena. Łaty nie sztywnią konstrukcji. Jak na takim powyginanym zamontować kontrłatę? Jak mocować połączenia łat? Ja na swoich realizacjach stawiam wymóg grubość elementów 60 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts