Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Silka jest za ciężka na ściany działowe na poddaszu?

Recommended Posts

Buduję dom z poddaszem użytkowym.

W projekcie były ściany nośne z betonu komórkowego, a ściany działowe z Silki. Jak mniemam po pierwsze dla akustyki, a po drugie dla lepszej akumulacji ciepła.

Strop Teriva.

Murarz kręci nosem na te ściany działowe z Silki i mówi, że jest za ciężka i że lepiej beton komórkowy.

Kierownik budowy zakłada, że jak projektant policzył, że może być Silka, to może być.

Ale - tu dochodzi nowy wątek - w projekcie były kaloryfery, a ja prawdopodobnie pójdę w ogrzewanie podłogowe. Zatem z projektowanych 5 cm wylewki betonowej (dokładnie to 5cm wylewki betonowej + 0,5-1cm wylewki samopoziomującej) zrobi się 7cm, bo podobno to jest minimum przy wylewce betonowej i ogrzewaniu podłogowym.

I jak kierownik to usłyszał, to mówi, że może jednak te ściany lżejsze by trzeba dać... :confused:

Co powinienem zrobić?

A) Zatrudnić projektanta, żeby policzył co jest dopuszczalne

B) zrobić Silkę i wylewkę anhydrytową 5cm

C) zrobić BK i wylewkę betonową 7cm

D) inne opcje?

@Lukasz11 Dzięki za odpowiedź.

@DarekDawid Dzięki.

Musiałem niejasno się wyrazić. W projekcie właśnie mam Silkę. I mam podwójne belki pod ściankami.

Przyjmuję info, że jeśli chciałbym wylewkę betonową/cementową (7cm) i Silkę czy nawet BK, to lepiej by było, aby to obliczył konstruktor.

Ale czy opcja wylewka anhydrytowa (5cm) + Silka, to jest to co spełnia założenia projektu?

W szczególności:

1. Czy ogrzewanie podłogowe (rurki + woda) w takim zestawie obciąża strop bardziej niż w projekcie (sama wylewka, bez ogrzewania, ale również grubość 5cm)?

Nie wiem jakie gęstości mają wylewki cementowe, ale przypuszczałbym, że większe niż woda i tworzywo, z którego są rurki. Czy mógłby ktoś kto ma wiedzę na ten temat potwierdzić to?

2. Czy wylewka anhydrytowa ma gęstość większą czy mniejszą niż wylewka cementowa?

Dzięki @jajmar.

Myślę, że w ten sposób skompletowałem odpowiedzi na zadane przez siebie pytania ;)

Odp. 2. Z tego co znalazłem na stronie http://www.anhydrytypolska.pl/wylewki-anhydrytowe.html to wylewki anhydrytowe mają podobną gęstość - 2000-2200 kg/m3

A zatem jej zastosowanie tam gdzie nie można dodatkowo obciążyć stropu wynika wyłącznie z tego, że wystarczy jej cieńsza warstwa, a nie że sama wylewka ma mniejszą gęstość.

Odp. 1. Jako, że woda ma gęstość około 1000kg/m3, a tworzywo takie jak np. PEX czy polibutylen (nie wiem jeszcze co się stosuje przy ogrzewaniu) około 940 kg/m3, to wynika dla mnie tyle, że wylewka z ogrzewaniem podłogowym waży mniej niż wylewka takiej samej grubości bez ogrzewania podłogowego.

Wnioskuję z tego, że moja opcja B) ("zrobić Silkę i wylewkę anhydrytową 5cm") jako, że jest w zasadzie ciut lżejsza niż to co w projekcie, jest bezpieczna i nie muszę zlecać konstruktorowi przeliczania, bo już to przeliczył przy projektowaniu.

Czy jest jakiś błąd w moim rozumowaniu?

Sprawdź jeszcze ceny. Cenę wylewki anhydrytowej oraz cenę zatrudnienia konstruktora. I zobacz co jest tańsze.

Dodatkowo wylewka anhydrytowa ma mniejsza bezwładność od wylewki cementowej i jednocześnie akumuluje mnie ciepła.

Pytanie, czy chcesz choć trochę grzać akumulcyjnie, czy nie i czy ma to dla Ciebie znaczenie.