Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda, studnia, szambo, podłączenie

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, może ktoś mi pomoże, bo czytając różne strony i fora na ten temat dalej niezbyt wiem co i jak.

Mianowicie chodzi o to, że chciałabym zrobić odwiert na studnię/ odwiert na wodę, którą chciałabym podciągnąć do domu i do tego zrobić szambo i to szambo podłączyć do łazienki. Czy mam wziąć fachowców, którzy zajmują się zarówno odwiertem i podłączeniem wody do domu?

Domek stoi na wsi, do wodociągu jest daleko, to jedyna szansa. Studnia jedna jest ale mało w niej wody jak się spojrzy i nie wiem czy dałoby radę z niej korzystać dlatego myślałam o odwiercie w innym miejscu i z tego odwiertu od razu podłączyć wodę do kuchni i łazienki. Następne pytanie czy taka praca to kosz w granicach ok 10 000 czy więcej?

Kotłowni nie ma, ani piwnicy w tym domku i ciężko z ogarnięciem miejsca na nią - więc hydrofor musiałby być poza domem ? Ostatnie pytanie jest takie: myślałam o gazowym ogrzewaniu i czy jest szansa, żeby to wypalilo przy takich rzeczach jak brak kotlowni, piwnicy ? Teraz dom był ogrzewany takimi piecykami na drewno i węgiel ale chce odejsc od lamusa i przeksztalcic dom w cos naprawde super a nie taki typowy stary wiejski dom sprzed xxx lat. BŁAGAM O POMOC JAK TO OGARNĄĆ, MOŻE KTOŚ PORADZI JAKIE KROKI POCZYNIĆ - CHCE TO SPRAWNIE I SZYBKO ZALATWIC :{

Co do odwiertu studni to poszukaj w okolicy firm które się tym zajmują, przyjadą wycenią, znajdą wodę , no i podłączą do domu , ceny różne zależnie od głębokości studni ale od 200 do 600zł/metr tak wyceniają w okolicy Bielska . Co do hydroforu to powinien stać w ciepłym pomieszczeniu ,żeby w zimie nie zamarznął , temp powyżej zera przez cały rok.

Szambo chyba można zrobić na zgłoszenie , do 10m3 ale i tak później trzeba geodetę i nanieść na mapkę , czyli znowu koszt około 600 zł

Cześć XYZ, jeżeli dobrze zrozumiałem to masz na podwórku starą studnię taką na wiadro?? Pewnie można ją pogłębić i wody będzie "więcej" a po przebadaniu wody będziesz wiedziała do czego ona się nadaje.

Studnię wierconą możesz zrobić, koszt około 200 zł/mb. Do głębokości 30m nie jest wymagane pozwolenie. Gotowa studnia wygląda tak, że masz w ziemi rurę średnicy 12,5 cm i 2 betonowe kręgi w których jest hydrofor. Przy planowaniu szamba, studni i zbiornika na gaz musisz zachować wymagane minimalne odległości.

Nie jest potrzebne żadne dodatkowe pomieszczenie na hydrofor (bo jest w studni) a piec gazowy może być w kuchni lub łazience (w pomieszczeniu z właściwą wentlacją i komin musi być dostosowany do gazu.

Studnia - wiercisz i masz.

Szambo - zgłoszenie.

Gaz - pozwolenie na budowę.