Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk zewnętrzny na drewniany już otynkowany domek?

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

przejrzałem trochę tematów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Może zacznę od początku - kupiłem domek działkowy ROD. Konstrukcja ścian domku, to - patrząc od wewnątrz:

1. Płyty g-k - zielone

2. Płyta HDF 3 mm

3. Konstrukcja szkieletowa

4. Papa

5. deski elewacyjne o grubości 6 cm

6. Tynk zewnętrzny na siatce

Domek stoi na bloczkach betonowych na drewnianych legarach, na których są grube deski na 6 cm, na to wyłożyłem folię paroprzepuszczalną, płytę OSB 25 mm, wymalowałem płytę gruntem Atlasa Ultra Grunt (miały być płytki), położyłem podkłady i na to panele.

W domku zrobiłem płyty g-k zielone, ponieważ wcześniej były same płyty HDF na ścianie a na podłodze zrobiłem folię, OSB i panele, bo były też płyty HDF i na to gumolit.

Po remoncie wewnętrznym zastanawiam się jak odnowić tynk. Czy jest sens ocieplać domek styropianem/wełną i na to siatka, grunt i tynk? Czy wystarczyłaby siatka z klejem i na to nowy tynk? Domek jest nieocieplany od środka i nie wiem, czy jest w ogóle sens ocieplania. No i tu nasuwa się pytanie - jaki zastosować tynk - mineralny, akrylowy, silkonowy, silikatowy? Wyczytałem, że ściany drewniane muszą oddychać. Zastosowany tynk na teraz jest pewnie zwykły mineralny z worka. Czy jak położę tynk silikonowy, czy nie zamknę wilgoci w środku i ściany nie zaczną gnić?

Będę wdzięczny za rady fachowców!