Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja i klimatyzacja

Recommended Posts

To pytanie zasadnicze, jaki tam dałeś klimatyzator?

Inverter czy on off?

W jaki sposób będziesz sterował wydajnością chłodzenia?

Co z wentylatorem klimatyzatora? Żeby nie zaburzać pracy wentylacji powinien być wyłączony.

Max moc przy różnicy 30 stopni i wydajności 400m3/h to niecałe 2kW. Zatem będzie konieczne modulowanie mocy.

Generalnie trochę rzeczy trzeba wysterować żeby to działało sensownie.

Jak kolega Piotr ma Airpacka, to wątpię by ktoś mu zafundował rzeźbę w postaci klimatyzatora w kanale?

Zapewne ma chłodnicę freonową i podłączoną do niej agregat chłodniczy (on/off nie ma już w sprzedaży)

Agregat z centralą zapewne komunikuje się poprzez sygnał 0-10 VDC.

By-pass działa na zasadzie porównania temperatury na czerpni i wywiewu z domu.

W tej centrali, nie ma on bezpośredniego związku z pracą chłodnicy.

Sterowane jest wszystko na sterowniku thesslagreen air++ w opcji komfort a gdy jest opcja eko to jest wyłączona

Chłodnica u góry za rekuperatorem a Agregat jest firmy Midea 5,3kw

Tak jak kolega John wspomniał

By-pass działa na zasadzie porównania temperatury na czerpni i wywiewu z domu.

W tej centrali, nie ma on bezpośredniego związku z pracą chłodnicy. TAK MI SIĘ PRZYNAJMNIEJ WYDAJE

Agregat zdecydowanie za duży. 2kW to max co można wycisnąć z takiego przepływu.

Bypass wystarczy ustawić tak by wtedy gdy jest na zewnątrz temperatura niższa niż w domu, aby powietrze szło właśnie bypassem.

No i koniecznie tryb lato z tego co kojarzę.

W air ++ ustawiasz temperaturę powietrza za chłodnicą i automatyka reku już będzie o to dbała.

Tak tylko torelancja włączania automatycznej klimy to 2stopnie wiec jeśli mam ustawione 22 to muszę czekać do 24 i później do 20 według mnie zbyt duża tolerancja 2 stopnie tak mi powiedziała firma co montowali i jeszcze jedno pytanie jeśli mam ustawione 22 stronie to powietrze z klimy leci 22 czy chłodniejsze aż dopnie swej temperatury bo można manualnie ustawić 15 stopni czyli tak zwane (chwilowy ) nie automatyczny