Piotr.T 08.06.2020 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Witam mam pytanie rekuperator thessla 400v założony rok temu sterownik thesslagreen air++ W tym roku postanowiłem dołączyć do tego klimatyzator .Jak ustawić bypass żeby wszystko pracowało tak jak powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.06.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Klimatyzator połączony z wentylacją? Do osuszania powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.T 09.06.2020 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Agregat jest na zewnątrz a sprężarka jest podłączona na wylocie z rekuperatora (nawiew) nie wiem czy o to ci chodziło. Szczerze powiem ze jestem z tego trochę zielony i byłbym wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.T 09.06.2020 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Pokaż Ostatnie zdjęcia.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.06.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Kanały nawiewne zostały porządnie zaizolowane? Zostały rozprowadzone w suficie podwieszanym czy wylewce piętra? To rozwiązanie głównie wysuszy powietrze i to jest duży plus. Ale jeśli nie masz rolet to nie spodziewaj się chłodu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.T 09.06.2020 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Rekuperator na strychu Rury ocieplone a na pietrze w wylewce Rolety zewnętrzne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.06.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 To pytanie zasadnicze, jaki tam dałeś klimatyzator?Inverter czy on off?W jaki sposób będziesz sterował wydajnością chłodzenia?Co z wentylatorem klimatyzatora? Żeby nie zaburzać pracy wentylacji powinien być wyłączony. Max moc przy różnicy 30 stopni i wydajności 400m3/h to niecałe 2kW. Zatem będzie konieczne modulowanie mocy. Generalnie trochę rzeczy trzeba wysterować żeby to działało sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.06.2020 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Jak kolega Piotr ma Airpacka, to wątpię by ktoś mu zafundował rzeźbę w postaci klimatyzatora w kanale?Zapewne ma chłodnicę freonową i podłączoną do niej agregat chłodniczy (on/off nie ma już w sprzedaży)Agregat z centralą zapewne komunikuje się poprzez sygnał 0-10 VDC. By-pass działa na zasadzie porównania temperatury na czerpni i wywiewu z domu.W tej centrali, nie ma on bezpośredniego związku z pracą chłodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.06.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Jeśli to coolbox thessli to wiele upraszcza. Ale zakładam, że ustawieniem powinna zająć się firma montująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.T 10.06.2020 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Sterowane jest wszystko na sterowniku thesslagreen air++ w opcji komfort a gdy jest opcja eko to jest wyłączona Chłodnica u góry za rekuperatorem a Agregat jest firmy Midea 5,3kwTak jak kolega John wspomniał By-pass działa na zasadzie porównania temperatury na czerpni i wywiewu z domu.W tej centrali, nie ma on bezpośredniego związku z pracą chłodnicy. TAK MI SIĘ PRZYNAJMNIEJ WYDAJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.06.2020 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Agregat zdecydowanie za duży. 2kW to max co można wycisnąć z takiego przepływu. Bypass wystarczy ustawić tak by wtedy gdy jest na zewnątrz temperatura niższa niż w domu, aby powietrze szło właśnie bypassem. No i koniecznie tryb lato z tego co kojarzę. W air ++ ustawiasz temperaturę powietrza za chłodnicą i automatyka reku już będzie o to dbała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.T 10.06.2020 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Tak tylko torelancja włączania automatycznej klimy to 2stopnie wiec jeśli mam ustawione 22 to muszę czekać do 24 i później do 20 według mnie zbyt duża tolerancja 2 stopnie tak mi powiedziała firma co montowali i jeszcze jedno pytanie jeśli mam ustawione 22 stronie to powietrze z klimy leci 22 czy chłodniejsze aż dopnie swej temperatury bo można manualnie ustawić 15 stopni czyli tak zwane (chwilowy ) nie automatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.06.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Ale z tego co wiem, to sterownik airpack bierze temperaturę z nawiewu za chłodnica a nie powietrze wywiewane. Ale to trzeba by potwierdzić. Gdyby to była temperatura wywiewanego powietrza, to klimatyzacja na pewno zejdzie niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.T 10.06.2020 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Tak masz racje bierze z nawiewu za chłodnicą Będę testował tylko czekam na wyższe temperatury Dzięki za wszystko napewno się jeszcze odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.T 10.06.2020 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Moje ustawienia bypass to Temperatura grzanie 18stopniTemperatura minimalna otwarcia BP to 15 stopni Temperatura chłodzenie to 19 stopni Nie wiem czy Ok jak coś to proszę o odpowiedz Z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.06.2020 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Ale takie temperatury znacznie ograniczają użyteczność tego klimatyzatora. Przy 15 stopniach nawet nie pozbędziesz się wilgoci. Ja bym pokusił się o przełożenie czujnika do wywiewu, tak by w nawiewie schodzić min do 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts