ktatar156 08.06.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć, Mój problem jest jak poniższej:Zakupiony grunt (działka budowlana, w MPZP na budownictwo jednorodzinne) przylega bezpośrednio do drogi (gminna lub powiatowa, musiałbym sprawdzić) - piach utwardzony. W tym roku będzie wykonany generalny remont drogi (położenie asfaltu, chodników, sadzenie roślinek itp.), przetarg właśnie się zakończył, zaczną roboty za ok. 1 miesiąc.Czy mogę niejako wymusić na urzędzie, aby wykonali mi przyłącza wod-kan do mojej działki (nie ma tam jeszcze żadnej zabudowy) lub wymusili na wykonawcy takie wykonanie przyłączy? Chodzi o to, że jak wykonają drogę, to nie wepnę się pewnie przez 6 lat (na tyle ma być gwarancja na drogę), a sam na pewno nie zdążę załatwić projektu wod-kan, wszystkich uzgodnień oraz budowy przyłącza zanim wykonawca zacznie swoje prace wykonania drogi (1 miesiąc). Z góry dziękuję za odpowiedź! Edytowane 8 Czerwca 2020 przez ktatar156 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 08.06.2020 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 urząd nie wykona Ci przyłącza bez jego projektu, a projektu nie zrobią bez Twojego wniosku o przyłącze . Druga kwestia to, koszty wykonania przyłącz pokrywasz z własnej kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktatar156 09.06.2020 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Zgadzam się, ja mogę pokryć te koszty - chcę to tylko zrobić przed remontem drogi i zastanawiam się jak będzie najefektywniej.Czyli raczej nie ma szans, że jak napiszę im wniosek o przyłącze to uwzględnią to już w projekcie, który jest zatwierdzony i przetarg się zakończył? =Wydawało mi się, że jest jakiś akt prawny obligujący organy publiczne to uzbrajania działek w miarę możliwości - a niesamowite to jest, że robią przetarg na drogę i nie uwzględniają w projekcie uzbrojenia działek budowlanych zostawiając na lodzie właścicieli tych nieruchomości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 09.06.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 a skąd mają wiedzieć że Ty będziesz w przyszłości tam chciał wodę? To raczej Tobie powinno na tym zależeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktatar156 09.06.2020 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 O ile kojarzę to gdy w gminie jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i teren jest w nim przewidziany pod zabudowę, musi być zapewniona możliwość przyłączenia działki do sieci elektroenergetycznej, wodno-kanalizacyjnej i ciepłowniczej - więc moim zdaniem w projekcie powinni uwzględnić przyłączenia - a jak wykonają tą drogę, to przez 6 lat się nie przyłączę, bo będzie gwarancja na drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 15.06.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 gmina nie wyda publicznych pieniędzy w przysłowiowe "gówno" , które dopiero zwróci się za kilka lat jak ktoś postanowi wybudować dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts