mnowak02 08.06.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Witam.Posiadam wymiary bramy garażowej: szer/wys 499cm/233cm. Myslałem aby zamontować standardowy wymiar bramy tj. o wysokości 225cm jednakże wysokość światła bramy okazała się o 8cm wyższa. Czy można ocieplić nadproże od bramy 8cm styropianem i dać bramę 225cm? Pytam bo nie wiem czy w takim przypadku przy bramie o wysokości 225cm montaż jej u góry nie będzie wychodził w styropianie? Podniesienie posadzki czy styropianu nie wchodzi w grę.Dodatkowo czy taka brama 233cm jest dużo droższa od 225cm i czy da się ją zrobić jako 4 segmentowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.06.2020 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Witam. Posiadam wymiary bramy garażowej: szer/wys 499cm/233cm. Myslałem aby zamontować standardowy wymiar bramy tj. o wysokości 225cm jednakże wysokość światła bramy okazała się o 8cm wyższa. Czy można ocieplić nadproże od bramy 8cm styropianem i dać bramę 225cm? Pytam bo nie wiem czy w takim przypadku przy bramie o wysokości 225cm montaż jej u góry nie będzie wychodził w styropianie? Podniesienie posadzki czy styropianu nie wchodzi w grę. Dodatkowo czy taka brama 233cm jest dużo droższa od 225cm i czy da się ją zrobić jako 4 segmentowa? W większości przypadków nie będzie problemu z bramą 2250 w otworze 2330. Kwestia doświadczenia monterów... Jeżeli jest górna blenda to potrzebne będą dedykowane kotwy do niej. Brakujące 8cm można wypełnić XPSem i otynkować. Z uwagi na mechaniczne mocowanie lepszym rozwiązaniem będzie brama, w której sprężyny mocowane są do nadproża na wysokości prowadnic pionowych a nie po środku bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 09.06.2020 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 ja miałem otwór 230 x 500 (499). I nie było problemu z bramą. Uwzględniłeś ewentualną posadzę (płytki z klejem) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak02 14.06.2020 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 @marzar2 Nie było problemu z wys. 230cm co przez to rozumiesz? Kupowałeś na taki wymiar czy na jakiś inny? Posadzka uwzględniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 15.06.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 zamówiłem standardowe drzwi wiśniowskiego dla wymiaru otworu h=230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.06.2020 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 zamówiłem standardowe drzwi wiśniowskiego dla wymiaru otworu h=230 Standardowe w sensie ze zamówiłeś typową/tańszą wysokość na 225 czy standardową w wykonaniu, acz nieznacznie droższą /bo wyższą/ bramę na wysokość 230cm? Ps 225 w otwór 230 nie jest problemem dla wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak02 18.06.2020 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 zamówiłem standardowe drzwi wiśniowskiego dla wymiaru otworu h=230 @marzar chodzi o bramę czy drzwi? Bo pytam o bramę. Jeżeli miałeś wysokość otworu pod bramę 230cm to o ile brama była droższa w porównaniu do standardowego wymiaru 225cm?? Standardowe w sensie ze zamówiłeś typową/tańszą wysokość na 225 czy standardową w wykonaniu, acz nieznacznie droższą /bo wyższą/ bramę na wysokość 230cm? Ps 225 w otwór 230 nie jest problemem dla wykonawcy. @finlandia Zamawiając większą bramę niż rozmiar tj np. otwór h=225cm a kupujemy 230cm czemu nie jest to problemem? prz większym rozmiarze bramy uszczelki górne od bramy będą po prostu te 5cm wyżej czyli już schowane za górne nadproże i będzie wtedy wolna 5cm przestrzeń między dołem nadproża a tą uszczelką? dobrze myśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 18.06.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 @marzar chodzi o bramę czy drzwi? Bo pytam o bramę. Jeżeli miałeś wysokość otworu pod bramę 230cm to o ile brama była droższa w porównaniu do standardowego wymiaru 225cm?? myśle? chyba rozmawiamy o bramie garażowej..... nie wiem, nie porównywałem do stanandardowej bo jej nie wyceniałem bo nie byłaby mi potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.06.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 @marzar chodzi o bramę czy drzwi? Bo pytam o bramę. Jeżeli miałeś wysokość otworu pod bramę 230cm to o ile brama była droższa w porównaniu do standardowego wymiaru 225cm?? @finlandia Zamawiając większą bramę niż rozmiar tj np. otwór h=225cm a kupujemy 230cm czemu nie jest to problemem? prz większym rozmiarze bramy uszczelki górne od bramy będą po prostu te 5cm wyżej czyli już schowane za górne nadproże i będzie wtedy wolna 5cm przestrzeń między dołem nadproża a tą uszczelką? dobrze myśle? Dobrze myślisz. Idealnie dobrana brama w założeniach po wykończeniu ma widoczną dookoła uszczelkę (tak ok 1-2cm). Z tym, że w obecnych czasach to mało kiedy spotykane, bo ludzie ocieplają wnękę otworu garażowego 5-10cm styropianu i też tworzą przerwę. Sprawdziłem cennik swojego dostawcy bram: nietypowa (choćby o 1cm niższa) jest ok 10 % droższa niż wysokość standardowa 225cm. Jak weźmiesz 226 d0 237cm to dolicz kolejne kilka % bo wskakujemy w przedział wyższy. Z tym, że nietypowość bramy otwiera pewne inne możliwości: np. prowadzenia podwyższone, lepsze promocje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts