Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowa wysokość bramy garażowej

Recommended Posts

Witam.

Posiadam wymiary bramy garażowej: szer/wys 499cm/233cm. Myslałem aby zamontować standardowy wymiar bramy tj. o wysokości 225cm jednakże wysokość światła bramy okazała się o 8cm wyższa. Czy można ocieplić nadproże od bramy 8cm styropianem i dać bramę 225cm? Pytam bo nie wiem czy w takim przypadku przy bramie o wysokości 225cm montaż jej u góry nie będzie wychodził w styropianie? Podniesienie posadzki czy styropianu nie wchodzi w grę.

Dodatkowo czy taka brama 233cm jest dużo droższa od 225cm i czy da się ją zrobić jako 4 segmentowa?

Witam.

Posiadam wymiary bramy garażowej: szer/wys 499cm/233cm. Myslałem aby zamontować standardowy wymiar bramy tj. o wysokości 225cm jednakże wysokość światła bramy okazała się o 8cm wyższa. Czy można ocieplić nadproże od bramy 8cm styropianem i dać bramę 225cm? Pytam bo nie wiem czy w takim przypadku przy bramie o wysokości 225cm montaż jej u góry nie będzie wychodził w styropianie? Podniesienie posadzki czy styropianu nie wchodzi w grę.

Dodatkowo czy taka brama 233cm jest dużo droższa od 225cm i czy da się ją zrobić jako 4 segmentowa?

W większości przypadków nie będzie problemu z bramą 2250 w otworze 2330. Kwestia doświadczenia monterów...

Jeżeli jest górna blenda to potrzebne będą dedykowane kotwy do niej.

Brakujące 8cm można wypełnić XPSem i otynkować.

Z uwagi na mechaniczne mocowanie lepszym rozwiązaniem będzie brama, w której sprężyny mocowane są do nadproża na wysokości prowadnic pionowych a nie po środku bramy.

zamówiłem standardowe drzwi wiśniowskiego dla wymiaru otworu h=230

Standardowe w sensie ze zamówiłeś typową/tańszą wysokość na 225 czy standardową w wykonaniu, acz nieznacznie droższą /bo wyższą/ bramę na wysokość 230cm? Ps 225 w otwór 230 nie jest problemem dla wykonawcy.

zamówiłem standardowe drzwi wiśniowskiego dla wymiaru otworu h=230

@marzar chodzi o bramę czy drzwi? Bo pytam o bramę. Jeżeli miałeś wysokość otworu pod bramę 230cm to o ile brama była droższa w porównaniu do standardowego wymiaru 225cm??

Standardowe w sensie ze zamówiłeś typową/tańszą wysokość na 225 czy standardową w wykonaniu, acz nieznacznie droższą /bo wyższą/ bramę na wysokość 230cm? Ps 225 w otwór 230 nie jest problemem dla wykonawcy.

@finlandia

Zamawiając większą bramę niż rozmiar tj np. otwór h=225cm a kupujemy 230cm czemu nie jest to problemem? prz większym rozmiarze bramy uszczelki górne od bramy będą po prostu te 5cm wyżej czyli już schowane za górne nadproże i będzie wtedy wolna 5cm przestrzeń między dołem nadproża a tą uszczelką? dobrze myśle?

@marzar chodzi o bramę czy drzwi? Bo pytam o bramę. Jeżeli miałeś wysokość otworu pod bramę 230cm to o ile brama była droższa w porównaniu do standardowego wymiaru 225cm??

myśle?

chyba rozmawiamy o bramie garażowej.....

nie wiem, nie porównywałem do stanandardowej bo jej nie wyceniałem bo nie byłaby mi potrzebna ;)

@finlandia

Zamawiając większą bramę niż rozmiar tj np. otwór h=225cm a kupujemy 230cm czemu nie jest to problemem? prz większym rozmiarze bramy uszczelki górne od bramy będą po prostu te 5cm wyżej czyli już schowane za górne nadproże i będzie wtedy wolna 5cm przestrzeń między dołem nadproża a tą uszczelką? dobrze myśle?

Dobrze myślisz. Idealnie dobrana brama w założeniach po wykończeniu ma widoczną dookoła uszczelkę (tak ok 1-2cm). Z tym, że w obecnych czasach to mało kiedy spotykane, bo ludzie ocieplają wnękę otworu garażowego 5-10cm styropianu i też tworzą przerwę.

Sprawdziłem cennik swojego dostawcy bram: nietypowa (choćby o 1cm niższa) jest ok 10 % droższa niż wysokość standardowa 225cm. Jak weźmiesz 226 d0 237cm to dolicz kolejne kilka % bo wskakujemy w przedział wyższy.

Z tym, że nietypowość bramy otwiera pewne inne możliwości: np. prowadzenia podwyższone, lepsze promocje itp.