Franc Bekenbauer 09.06.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Witam, jestem na etapie wyboru instalacji grzewczej.Posiadam dom ( budowany w latach 80 ) okolo 240 m2. Parter 125 m2 a piętro 115 m2. Budynek praktycznie w całości podpiwniczony ( z wyjatkiem łazienki na parterze. Piwnica ok 100 m2). Robie generalny remont. Wszystkie stare tynki ze ściany są skute do gołej cegły. Cała stara elektryka zerwana. Mam tak jakby stan surowy. Dom będzie modernizowany tzn. mam zamiar go ocieplić tj całe poddasze, strop miedzy kondygnacjami, i z zewnątrz. Okna mam dwukomorowe. I teraz mam ból głowy co za ogrzewanie zamontować. Myślałem nad:Pompą ciepła powietrzną. Na parterze ogrzewanie podłogowe a na piętrze klimakonwektory. Nie wiem czy to będzie dobry sposób na ogrzewanie... i czy by mi się to opłacało ( żebym się nie zdziwił jak przyjdzie rachunek za ogrzewanie)Proszę o pomoc.Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.06.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Ogrzewanie pompą ciepła jest ok; 40 % tańsze ; - aniżeli gazem czy eko-groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 09.06.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Zrób wszędzie podłogówkę jak jeszcze możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 09.06.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Jak poprzednik, mam jedno i drugie Plus dla klimakonwektorów: szybciej nagrzeją pomieszczenie, mogą chłodzić ( tak wiem podłoga też ) Minus: wentylatory jednak słychać, im wyższy bieg tym bardziej, pomieszczenie nie trzyma ciepła jak to z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franc Bekenbauer 09.06.2020 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Podłogówki na pietrze nie zrobię bo mam drewniany strop i nie wiem czy da radę. Wiem ze się da ale nie wiem czy wytrzyma strop i jaki koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.06.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Inna opcja to ogrzewanie ścienne. Do klimakonwektorow będziesz potrzebował wyższej temperatury zasilania, a co za tym idzie gorsze COP pompy. Niewątpliwy plus to możliwość chłodzenia. Jednak skłaniałbym się ku płaszczyznowemu ogrzewaniu plus chłodzenie klimakonwektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.06.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Inna opcja to ogrzewanie ścienne.. Jak poszukać na forum, to jest parę osób, co tak zrobiło. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.06.2020 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Myślałem nad: Pompą ciepła powietrzną. Na parterze ogrzewanie podłogowe a na piętrze klimakonwektory. Do wszystkich klimakonwektorów nie zapomnij podciągnąć kanalizacji i zaizolować odpowiednio rur. Dzięki temu będziesz miał na piętrze klimatyzację. Jest dość istotna różnica między klimatyzacją a chłodzeniem. W zamian za minimalnie gorszy COP masz klimę i możliwość zmiany temperatury w pomieszczeniach według własnego widzimisię. Niemniej, najpierw zrób sobie wycenę takiego systemy, bo może ci się jeszcze "odwidzieć" jak zobaczysz koszt całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 10.06.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 mam jedno i drugie Plus; dla klimakonwektorów: - szybciej nagrzeją pomieszczenie, mogą chłodzić ( tak wiem podłoga też ) Minus: -wentylatory jednak słychać, im wyższy bieg tym bardziej, pomieszczenie nie trzyma ciepła jak to z podłogówką. Jakiej marki masz klimakonwektory i jakiej mocy ? Jak się sprawują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts