gt12345 09.06.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, Czy mogę zastosować pompę LFP PCOw 25/6B w miejsce uszkodzonej IMPPUMPS GHN 25/60?Parametry LFP PCOw 25/6:- P na 3 biegu 78W- Hmax 5,5m- Qmax 3,6m3/h- 110stC Z jakimi ewentualnymi problemami wiązałoby się zastosowanie pompy do CWU w instalacji CO? Instalacja to stara instalacja grawitacyjna na grubych stalowych rurach z kotłem węglowym zasypowy. Została dołożona pompa obiegowa z zaworem kulowym po remoncie kiedy wpięto do instalacji 4 grzejniki na pexach już nie w grawitacji. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez gt12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.06.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 To piszą w sieci:"Pompa CWU ma korpus z brązu, wirnik z brązu lub tworzywa, pompa do CO ma korpus żeliwny, nieocynkowany.Pompa od CO zamontowana w obiegu CWU szybko ulegnie zniszczeniu wskutek osadzania się kamienia i korozji co spowoduje zablokowanie wirnika i w konsekwencji spalenie silnika."Tak więc odwrotne stosowanie jest możliwe i raczej z niczym niekorzystnym się nie wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.06.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Pompy PCOw nadają się wyłącznie do wody pitnej i przeznaczone są do wymuszania cyrkulacji w układach zamkniętych. http://www.lfp.com.pl/aktualnosci/dom_ogrod,PCOw To samo w karcie katalogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.06.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Witam, Czy mogę zastosować pompę LFP PCOw 25/6B w miejsce uszkodzonej IMPPUMPS GHN 25/60? Ja sugerowałem się opisem z tej strony, ta sama pompa a zastosowanie inne. https://hydrotermo.pl/pompa-obiegowa-solarna-pcow-25-6b-lfp.html Ten link agp jest producenta pompy, więc raczej "ważniejszy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gt12345 09.06.2020 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Ja sugerowałem się opisem z tej strony, ta sama pompa a zastosowanie inne. https://hydrotermo.pl/pompa-obiegowa-solarna-pcow-25-6b-lfp.html Ten link agp jest producenta pompy, więc raczej "ważniejszy" Tutaj z jednej strony pisze pompa solarna(z tego rozumiem układ zamknięty z glikolem?) a niżej że wyłącznie do wody pitnej. A tak na marginesie "...do wody pitnej i przeznaczone są do wymuszania cyrkulacji w układach zamkniętych." cwu z cyrkulacją to układ zamknięty? Problem jest w sumie taki, że ja tą pompkę mam zakupioną przez pomyłkę i teraz zastanawiam się czy wymieniać(ale w tej cenie nie dostanę z LFP) czy montować. Sprzedawca zapewnia że nie ma problemu ze stosowaniem jej do CO. Różnica pomiędzy starą a tą to 10W mniej na niekorzyść nowej. Stara pracowała na 3 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.06.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 cwu z cyrkulacją to układ zamknięty? A jaki inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts